Decizia de a menține plafonul pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice produce îngrijorări în piață. Atenție, nu este vorba despre plafonarea prețului final al energiei, cea din facturi, ci de plafonul de decontare pentru furnizori.

Recent, Parlamentul a propus ca plafonul să coboare de la 1.300 lei/MWh la 900 lei/MWh. Legiuitorii justifică coborârea sa prin faptul că prețul mediu de achiziție ar fi fost de 830lei/MWh în primul trimestru al anului. Chiar dacă la ora actuală s-a ajuns și la prețuri negative ale energiei, piața continuă să fie extrem de volatilă, iar stabilirea unui preț maximal nu este cea mai bună soluție, afirmă majoritatea actorilor din piață.

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), care reprezintă mari furnizori de energie, anunță că decizia menținerii plafonului pentru costul furnizorilor cu achiziția energiei electrice produce îngrijorare. Încă de la instituirea acestui plafon, ACUE a avertizat că decizia nu respectă prevederile Constituției și regulamentele europene transpuse în legislația națională.

Mai mult, afirmă ACUE, stabilirea unei valori de achiziție într-un mod netransparent va avea ca efect imediat reducerea tranzacțiilor cu energie electrică pe termen mediu. Măsura vulnerabilizează inutil piața și siguranța în alimentare și va întârzia revenirea pieței locale la condiții cât mai bune și competitive pentru clienți.

ACUE a propus decidenților eliminarea plafonului de decontare și realizarea de către ANRE a unei formule transparente de calcul a prețului de referință, pe baza contractelor existente, a cantităților alocate și a prețului mediu de pe piața spot. O astfel de soluție ar fi predictibilă și transparentă pentru furnizori și pentru clienți.

“Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preț mediu de achiziție fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale și, implicit, a evoluției pieței de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacțiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situația de a-și limita tranzacțiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preț stabilit în mod netransparent și nesustenabil, iar achizițiile efectuate să fie implicit, pierderi. În acest context, de facto măsura vulnerabilizează clienții afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură și la prețuri cât mai bune. Cea mai bună soluție este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluțiile pieței,” afirmă Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.

Decizia Parlamentului descurajează realizarea de contracte pe termen lung - alocările stabilite prin mecanismul MACE, prin care furnizorii pot achiziționa energie electrică la prețul de 450 lei/kWh, nu acoperă tot necesarul pentru consumatori. Furnizorii trebuie să cumpere din piață restul de energie ca să acopere cererea clienților. Având în vedere posibilitatea ca prețul să varieze peste noul plafon stabilit la decontare, înseamnă că furnizorii trebuie să își asume, din nou, pierderi.

Membrii ACUE consideră că stabilirea unui preț fix de achiziție, care nu are la bază o formulă transparenta și dinamică în funcție de evoluția pieței, reprezintă un risc suplimentar pentru sectorul de furnizare, în continuare destabilizat de datoria de peste 3 mld de lei de recuperat de la stat, doar in baza datelor centralizate pana acum si comunicate de ANRE catre cele doua ministere responsabile.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri