Crearea unui "mini-Schengen" între Grecia, Bulgaria şi România ar putea elimina cozile interminabile de la graniţe, chiar din această vară, dacă se vor face paşi concreţi în direcţia aceasta, cel puţin pentru maşinile înmatriculate în Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, citat de Agerpres.

Reprezentanţii ANAT şi cei ai Organizaţiei Elene de Turism au organizat evenimentul Greek Tourism B2B workshop 2024 pentru facilitarea interacţiunii dintre operatorii de turism eleni şi români.

Preşedintele ANAT a subliniat că, la nivel diplomatic, a început să se vorbească despre importanţa creării unui "mini-Schengen" între Grecia, Bulgaria şi România, motiv pentru care consideră că vom reuşi să facem "paşi concreţi în direcţia asta" şi să vedem, chiar din această vară, că vor dispărea coloanele nesfârşite de maşini între România şi Bulgaria respectiv între Bulgaria şi Grecia.

"A fost o idee lansată de mine în urmă cu mai mulţi ani, în mediul public. Am plecat de la ideea desfiinţării graniţei între România şi Bulgaria, pentru că era şi este cea mai absurdă graniţă din interiorul Uniunii Europene. Nu există niciun impediment să o desfiinţăm. Nu am identificat ceva în legislaţia Uniunii Europene care să ne facă să păstrăm această graniţă. Avem şi exemple similare din Europa”, a declarat.Dumitru Luca, la o conferinţă de presă organizată de ANAT şi Organizaţia Elenă de Turism, la Romexpo.

Potrivit lui Grecia a arătat că este și ea de acord cu această idee, însă în ceea ce-i priveşte pe ei, la graniţa lor cu Bulgaria situația este ceva mai complicată, deoarece Grecia face parte oficial din spaţiul Schengen şi nu ar avea cum să desfiinţeze unilateral graniţa pe care le-o impune tratatul Schengen.

„Totuşi, asta nu-i împiedică ca, împreună cu vecinii lor bulgari, să creeze nişte culoare speciale de fluidizare a traficului măcar pentru cetăţenii Uniunii Europene, deci nu doar pentru români şi bulgari, să elimine astfel cozile acelea interminabile, care de multe ori descurajează circulaţia turistică în regiune - şi care ar fluidiza foarte mult şi transportul de mărfuri", a mai spus președintele ANAT.

Acesta a subliniat că graniţa între aceste ţări reprezintă "o plagă pe obrazul Uniunii Europene".

Șeful ANAT crede că putem vedea efectele încă din această vară

Totodată, preşedintele ANAT consideră că "vom reuşi să facem paşi concreţi în direcţia asta şi să vedem chiar din această vară că vor dispărea coloanele acelea nesfârşite între România şi Bulgaria respectiv între Bulgaria şi Grecia, cel puţin pentru maşinile înmatriculate în Uniunea Europeană, având în vedere faptul că "a început să se vorbească şi pe la Parlamentul European" despre importanţa creării unui "mini-Schengen".

"Este nevoie de puţină voinţă politică. Nu există niciun act normativ european care să ne împiedice să facem acest lucru", a menţionat Dumitru Luca.

În ceea ce priveşte evenimentul Greek Tourism B2B workshop 2024, preşedintele ANAT a subliniat că acesta este dedicat întâlnirilor B2B.

"Suntem deja la cea de-a 3-a ediţie a acestui eveniment dedicat întâlnirilor B2B (business to business), adică întâlniri între operatori de turism din Grecia, deţinători de bază materială, agenţii de turism, asociaţii patronale profesionale de profil din această ţară şi operatori de turism din România, reprezentanţi ai agenţiilor de turism care organizează produse turistice, pachete turistice pe relaţia Grecia", a mai spus Dumitru Luca.

Potrivit acestuia, Grecia a fost şi este în continuare o preferinţă pentru români în ceea ce priveşte turismul.

"Evenimentul se bucură de notorietate. Vedem peste 50 de operatori din Grecia care au venit la această ediţie. Singurul regret pe care îl avem legat de acest gen de întâlniri este că încă nu putem să organizăm în România evenimente similare dedicate dezvoltării turismului de incoming, adică întâlniri între operatori români, deţinători de bază materială, agenţii de turism şi operatori măcar din câteva ţări pe care le considerăm ţinte pentru dezvoltarea turismului de incoming" a mai spus preşedintele ANAT.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri