"Elanul politic s-ar putea estompa" şi "trebuie menţinut viu spiritul COP28", a declarat preşedintele acesteia, Sultan al Jaber, făcând apel la mobilizarea nu a miliarde, ci a "trilioane" de dolari pentru a finanţa promisiunile făcute la Dubai pentru a limita încălzirea globală, notează AFP.

Finanţarea a fost "invitatul de onoare" al unei mese rotunde organizate la Paris de Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) pe tema "După COP28", pentru a trece de la promisiuni la acţiune.

"Finanţarea este factorul cheie", a declarat Sultan al Jaber. "Următoarea COP a fost mandatată să obţină un nou obiectiv colectiv. Iar acum că obiectivul de 100 de miliarde (anuale) a fost în sfârşit atins, lumea trebuie să ridice ştacheta (...): trebuie să gândim în trilioane de dolari, nu în miliarde"

Yalchin Rafiyev, negociatorul-şef al Azerbaidjanului pentru COP29, care va avea loc în ţara în acest an, s-a angajat să "menţină ritmul" de la COP28, afirmând că ţara sa este "poziţionată ideal" pentru a acţiona ca o punte de legătură între Nord şi Sud.

Directorul AIE, Fatih Birol, a salutat "Consensul Emiratelor", denumirea acordului final al celei de-a 28-a Conferinţe a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, care prevede o tranziţie de la combustibilii fosili şi o triplare a capacităţii de energie regenerabilă, dar a subliniat că mai este "mult de lucru pentru punerea sa în aplicare".

Birol, a cărui instituţie a devenit un actor-cheie în promovarea tranziţiei energetice, a anunţat marţi patru acţiuni concrete ale AIE: introducerea, de la 1 martie, a unui mecanism de monitorizare a angajamentelor în domeniul climei pentru a măsura decalajul dintre "obiectivele stabilite şi ceea ce se face", precum şi un mecanism de sprijinire a ţărilor care solicită acest lucru în stabilirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (Nationally Determined Contributions, NDC-uri).

"Avem încredere că guvernele îşi vor respecta promisiunile, însă noi credem în cifre", a declarat acesta.

De asemenea, AIE va continua să organizeze dialoguri la nivel înalt cu ţările gazdă ale viitoarelor COP, în Azerbaidjan în 2024 şi în Brazilia pentru COP30, şi îşi va pune la dispoziţie expertiza în ceea ce priveşte mecanismele financiare care ar putea face posibilă o mai bună echilibrare a finanţării tranziţiei între Nord şi Sud.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri