Parlamentul European a votat o rezoluție care stabilește necesitatea realizării unor modificări ale Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 ("Regulamentul privind serviciile aeriene"), în sensul uniformizării standardelor companiilor aeriene privind bagajele de mână, precum și a altor costuri suplimentare ale călătoriei, se arată într-un comunicat al ECC România.

Încă din 2019, Comisia Europeană a sesizat necesitatea realizării unor actualizări ale acestui regulament, în conformitate cu evoluția pieței, în cei peste 10 ani de când fusese adoptat. Perioada pandemică și restricțiile impuse de aceasta au determinat modificări importante în evoluția economică a companiilor aeriene, astfel încât, în prezent, aceste ajustări devin imperios necesare.

În ultima perioadă, forurile europene au primit semnale de la consumatori, chiar demersuri de tipul petiție online, prin care erau subliniate inconvenientele aduse pe piață de regulile diferite ale companiilor aeriene privind bagajele de mână, care creează taxe ascunse și fac mai dificilă compararea prețurilor. De asemenea, atunci când pasagerii folosesc companii aeriene diferite sau când trebuie să-și schimbe planurile, normele incoerente creează confuzie.

Astfel, prin rezoluția adoptată privind uniformizarea standardelor pentru bagajele de mână ale companiilor aeriene, deputații europeni susțin că sunt necesare norme europene coerente privind dimensiunile și prețurile acestora.

Totodată, parlamentarii europeni au subliniat că, atunci când revizuiește legislația actuală a UE privind serviciile aeriene, Comisia ar trebui să implementeze pe deplin hotărârea relevantă a Curții de Justiție a UE. Aceasta a constatat că liniile aeriene nu ar trebui să perceapă un supliment pentru bagajele de mână "cu condiția ca aceste bagaje de mână să îndeplinească cerințe rezonabile în ceea ce privește greutatea și dimensiunile lor și să respecte cerințele de securitate aplicabile". De asemenea, legislativul european opinează că noile reglementări ar trebui să abordeze și alte costuri ascunse, cum ar fi, de exemplu, taxele legate de alocarea locurilor.

În acest fel, prin propunerile de modificare a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1008/2008, care cad în sarcina Comisiei Europene, pot fi evitate inconveniențele și disconfortul cauzate de golurile legislative din prezent, accentuate după cei doi ani de restricții aeriene impuse de pandemia de Covid-19. În plus, în prezent, sectorul serviciilor aeriene confruntându-se cu noi provocări, cum ar fi punerea în aplicare a Strategiei pentru mobilitate durabilă și inteligentă, face să fie necesar ca aceste elemente să fie luate în considerare în procesul de revizuire a Regulamentului privind serviciile aeriene.

Sursa foto: Shutterstock / Yaroslav Astakhov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri