În Bulgaria, vinietele sunt obligatorii pentru toate autovehiculele (cu excepția motocicletelor) pe toate drumurile naționale. Clasica vinietă care se lipea pe parbriz a fost înlocuită cu o vinietă electronică începând cu 01.01.2019. Avantajul noii tehnologii este că vigneta pentru Bulgaria poate fi achiziționată online și este imediat valabilă, dacă este necesar.

Prin urmare, vinieta electronică cu denumirea „BGTOLL” poate fi achiziționată exclusiv online și la stațiile desemnate. Nu este nevoie să expediați vinieta și să o lipiți pe parbriz. Toate datele necesare ale vinietei, cum ar fi perioada de valabilitate (de exemplu, vinieta zilnică, săptămânală sau de un an) și datele vehiculului, sunt stocate la nivel central de către operatorul de taxare și sunt imediat disponibile autorităților în scopul controlului. Taxa pentru vinietă, respectiv taxa pentru categorie este stabilită în conformitate cu mențiunea oficială din documentul de înmatriculare a vehiculului.

Tipuri de viniete pentru Bulgaria

Există o singură vinietă pentru Bulgaria, așa-numita vinietă electronică. Vinieta este disponibilă pentru următoarele perioade:
• Vinieta de 7 zile pentru Bulgaria
• Vinieta lunară pentru Bulgaria
• Vinieta de 90 de zile pentru Bulgaria
• Vinieta anuală pentru Bulgaria

Prețurile vinietei în Bulgaria

Prețurile vinietelor în Bulgaria nu sunt excesive. Similar cu toate celelalte costuri pe care trebuie să le plătiți pentru un sejur turistic în această țară. În plus, acestea nu se schimbă drastic de-a lungul anilor.
Și astfel, costurile de achiziționare a vinietelor sunt după cum urmează:
• vinieta anuală costă 59 de euro;
• vinieta trimestrială costă 35 de euro;
• vinieta lunară costă 22,95 euro;
• vinieta săptămânală costă 15,95 euro.

Alte taxe de drum în Bulgaria

Simpla achiziție de vignete în Bulgaria ar putea să nu fie suficientă pentru a vă deplasa în această țară. De asemenea, trebuie să fiți pregătit pentru cheltuieli suplimentare, deoarece șoferii vor fi taxați și la punctele de trecere a frontierei cu România. Acest lucru este valabil atât pentru feribotul care traversează fluviul Dunărea, cât și pentru trecerea podurilor care fac legătura între cele două țări.
Costul traversării Podului Noua Europă (care leagă Calafat de Vidin):
• Mașinile cu peste opt pasageri trebuie să plătească aproximativ 23 de leva.
• Autoturismele de până la opt pasageri cu șoferul trebuie să plătească 12 leva.
Costul traversării Podului Prieteniei (care leagă Giurgiu de Ruse):
• Autoturismele cu peste opt pasageri trebuie să plătească 23 de leva.
• Autoturismele până la opt pasageri cu șofer trebuie să plătească 4 leva.
Costul unei traversări cu feribotul pe Dunăre, la înălțimea Oriachovo - Beket:
• Motocicleta va plăti 4 leva.
• Un autoturism va plăti 33 de leva.
• Un autoturism cu remorcă va plăti 39 de leva.
• În plus, trebuie să plătiți 2 leva pentru fiecare pasager.
Conducerea pe un tronson de drum cu taxă de trecere fără permis de utilizare a drumului sau fără un permis valabil este considerată utilizare neautorizată a drumului. Acest lucru duce, de obicei, la o amendă.
Autorizația de utilizare a drumului nu este valabilă dacă:
• Nu a fost achiziționată vreo vinietă pentru autostradă.
• Categoria vinietei achiziționate este mai mică decât cea cerută de vehicul.
• Nu a fost achiziționată o vinietă necesară pentru remorcă.
• Numărul de înmatriculare al vehiculului nu corespunde cu numărul de înmatriculare care a fost introdus în timpul comenzii vinietei electronice.
• Valabilitatea vinietei electronice nu a început încă sau a expirat deja.

Cum sunt controlate taxele de drum în Bulgaria?

Autostrăzile și drumurile naționale din Bulgaria sunt monitorizate 24 de ore din 24 pentru a verifica dacă există viniete valabile, cu ajutorul supravegherii video. Numărul de înmatriculare al vehiculului este comparat cu registrul de viniete al Administrației Naționale de Taxare.

Alte drumuri cu taxă importante din Bulgaria

1. Autostrada Trakia: leagă orașul Sofia de orașele din sudul litoralului.
2. Autostrada Hemus: leagă orașul Sofia de coasta Mării Negre și de nord-estul țării.
3. Autostrada Struma: leagă orașul Sofia de orașul Blagoevgrad.
4. Autostrada Maritsa: leagă orașul Plovdiv de granița cu Turcia.

În concluzie

Așadar, înainte de a porni la drum este important să vă asigurați că aveți o vinietă valabilă pentru drumurile cu taxă – autostrăzi și drumuri expres. Puteți achiziționa vinieta electronică online rapid și ușor prin PayPal, online banking sau prin card de credit. O confirmare va fi trimisă la adresa dvs. de e-mail și, dacă doriți, veți primi o confirmare prin SMS pe care o puteți prezenta la un punct de control. În felul acesta, ați eliminat orice risc de amendă și vă puteți bucura de călătoria dumneavoastră fără evenimente neplăcute.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri