Cumpărarea unui bilet de avion s-ar putea deveni de 3-4 ori mai costisitoare decât prețul inițial dacă un călător nu este suficient de bine informat sau nu este familiarizat cu practicile companiilor aeriene.

Nu este vorba de practici ilegale, ci de costuri la care trebuie să fii atent, mai ales că operatorii oferă tot felul opțiuni suplimentare, care nu sunt deloc gratuite, nici ieftine, iar unele, deși par opționale, nu sunt opționale.

Unele pot apărea dintr-o simplă neatenție. Cel mai recent exemplu fiind cel al unui cuplu de senior care au călătorit cu Ryanair. Cazul a devenit viral pe rețelele de socializare, după ce operatorul i-a obligat să plătească circa 130 de euro în plus pentru a scoate la imprimată două bilete de îmbarcare când erau în aeroport.

Companiile aeriene europene au numeroase costuri suplimentare, unele care sunt destul de discrete pentru cumpărătorul neatent, de la taxe pentru bagaje până la wifi la bord. Aceste costuri pot tripla cu ușurință prețul biletului la finalul procesului de rezervare, relatează Euronews.com.

Mai jos vom vorbi despre taxele costisitoare la care trebuie să fiți atenți și care sunt cele mai bune modalități de a evita costuri inutile. Și așa, a devenit foarte greu să mai găsești zboruri prea ieftine în ultima perioadă.

Topul companiilor cu cele mai mari costuri suplimentare

(Sursa: Shutterstock)

Conform unei cercetări a platformei de coduri de reducere, NetVoucherCodes, circa 97% dintre companiile aeriene europene au cel puțin o taxă ascunsă.

Site-ul independent pentru coduri de voucher și oferte a comparat costurile pentru servicii precum bagajele de mână, bagajele de cală cu o greutate de până la 20 kg, selectarea locurilor, îmbarcarea prioritară, asigurarea și accesul wifi la bord pentru a afla care companie aeriană are cele mai mari taxe ascunse.

Cel mai obișnuit cost pe care călătorii îl pot ignora, iar în cazul unor operatori nici măcar nu-l pot evita oricum, este cel de selectare a locurilor. Este un cost prezent în cazul a 94% dintre transportatori din Europa.

Ryanair a devenit cea mai recunoscută companie aeriană pentru taxele suplimentare, pasagerii săi putând plăti cu până la 344% mai mult pentru extraopțiuni.

În medie, transportatorul percepe 9,30 euro pentru selectarea locului, 26,30 euro pentru bagajele de cală și 17 euro pentru bagajele de mână. În timp ce prețul inițial al unui zbor ar fi în medie de doar 21,50 euro, numai taxele suplimentare vor depăși peste 50 euro.

Wizz Air se află pe locul doi, cu un cost total de zbor cu 272% mai mult decât tariful inițial din cauza taxelor discrete.

EasyJet s-a clasat pe locul al treilea, cu prețul final cu 170% mai mult decât costul inițial al zborului.

Alți operatori din Europa, dar cu care călătorii români s-ar putea întâlni foarte rar, dacă nu deloc sunt, inclusiv Pegasus Airlines (Turcia), Loganair (Scoția) și Icelandair, au cele mai puține taxe ascunse, deși biletul lor inițial de avion începe din start de la un preț mai mare.

Cum să evitați să plătiți taxe ascunse atunci când rezervați un zbor

(Sursa: Shutterstock)

Dacă doriți să vă păstrați biletul de avion la un cost cât mai scăzut, există câteva tactici pe care le puteți folosi.

Pentru a evita taxele pentru bagaje, încercați să vă puneți toate lucrurile într-un bagaj de mână. Acestea tind să fie gratuite pentru companiile aeriene cu buget redus, dar asigurați-vă că vă împachetați strategic pentru a evita taxele pentru bagaje mult prea voluminoase”, spune Rebecca Bebbington, expert în călătorii de la NetVoucherCodes.

De asemenea, ar trebui să fiți atenți la taxele de selectare a locurilor diferitelor companii aeriene.

Dacă nu vă deranjează să fiți așezați oriunde în avion, luați în considerare să săriți peste etapa de selectare a locurilor în timpul rezervării. Dacă vreți să vă alegeți un loc mai bun totuși, încercați să vă alegeți gratuit locurile când faceți check-in-ul online cu 24 de ore înainte de zbor.

„Dacă plănuiți să călătoriți în grup, rezervați bilete împreună pentru a crește șansele de a fi așezați împreună fără să plătiți suplimentar pentru alegerea locului”, mai spune Bebbington.

Dacă zburați pe distanțe lungi, analizați dinainte opțiunile de masă pentru a vedea ce este inclus în meniu și ce nu, pentru a evita lista de prețuri mult prea ridicate pentru produsele cumpărate la bordul avioanelor.

În cazurile în care mâncarea nu este inclusă în costul biletului, ar putea fi mai bine să pregătiți gustări în prealabil și să luați o sticlă din plastic cu apă, pentru a evita costurile mari cu alimente și băuturi în timpul zborului.

De asemenea, fiți atenți la fiecare bifă de pe site-ul pe care vă faceți rezervarea. Va părea că sunteți întrebați dacă vreți anumite servicii la bord, pe care vi le-ați putea dori și pe care ați fi tentați să credeți că sunt gratuite, dar trebuie reținut că orice serviciu suplimentar față de pachetul obligatoriu înseamnă și un cost suplimentar.

Fiți atenți și la regulamentele suplimentare ale operatorilor. Dacă nu aveți biletele de îmbarcare printare deja de acasă, dacă nu aveți aplicațiile dedicate sau dacă nu aveți PDF-uri salvate în smartphone-ul dumneavoastră, nici o cale să le recuperați de pe vreun email, operatorul vă poate obliga să vă printați biletele de îmbarcare, ceea ce poate aduce un cost mult mai mare decât prețul biletului de avion.

Și nu veți putea contesta în vreun fel aceste costuri, pentru că sunt menționate în regulamentul companiei, iar operatorul nu poate fi tras la răspundere legal sub nicio formă pentru neglijența și necunoașterea regulamentului de către clienți.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri