Deși probabil ne este dificil să realizăm, vacanțele în străinătate au început să fie tot mai scumpe, mai ales de anul trecut și până în prezent. Aceste majorări ne fac, însă să ne întrebăm, oare s-a terminat era biletelor ieftine de avion?

Biletele de avion pentru destinațiile mai îndepărtate au început să se scumpească foarte mult, însă tot această situație o regăsim și dacă ne orientăm către destinații mai apropiate de țara noastră.

„Există cereri foarte mari pentru călătorii, aproape la nivel similar cu perioada de dinaintea pandemiei. Însă cererile mari, combinate cu inflația și costurile ridicate ale combustibilului sunt și cele care au menținut prețurile pentru zboruri la un nivel ridicat”, explică Evan Day, Country Manager Kayak Marea Britanie, un motor de căutare de călătorii, potrivit Euronews.com.

De ce au crescut atât de mult prețurile la zboruri

În urma invaziei Ucrainei de către Rusia, sancțiunile la importurile de combustibili au generat majorări mari de prețuri.

„Din cauza creșterii cu 71% a prețului petrolului de la an la an, tariful nostru mediu pentru zboruri a crescut cu 31%”, a declarat pentru Johan Lundgren, director general al Easyjet.

Combustibilul reprezintă aproximativ 30% din costurile transportatorilor. O creștere bruscă a costurilor de întreținere legate de deficitul anumitor metale și lanțurile de aprovizionare întrerupte au contribuit, de asemenea, la acest fenomen, spune Marc Rochet, șeful companiilor franceze Air Caraïbes și French Bee.

El amintește, totodată și de problemele cu forța de muncă din sectorul aviației. În ciuda creșterii prețurilor și a inflației care „stoarce” și portofelele consumatorilor, nu există nicio scădere a cererii de zboruri. La acestea se datorează parțial și pandemia de COVID.

„În timpul pandemiei, ca o modalitate de a evita pierderea încrederii consumatorilor, multe companii aeriene au optat să acorde despăgubiri clienților cărora rezervările au fost anulate”, spune Justin Penny, șeful departamentului de aviație al companiei de turism Flight Centre.

Cererea de zboruri depășește disponibilitatea

În ciuda depășirii restricțiilor începând cu 2022, grevele și anulările zborurilor au adus multă incertitudine și au dezechilibrat industria aviatică. Acest lucru a alimentat și mai mult dorința reținută de călătorie.

Unele aeroporturi, cum ar fi Schiphol din Amsterdam și Heathrow din Londra au introdus limite în privința numărului de pasageri pentru a reduce impactul deficitului de personal. Acest lucru a forțat companiile aeriene să își restrângă numărul zborurilor.

Companii aeriene precum Flybe, Flyr au dat faliment, în timp ce altele se confruntă cu dificultăți financiare după mai mulți ani în care au fost oricum în dificultate din cauza pandemiei. În România, un exemplu elocvent este Blue Air, care până să se prăbușească, în toamna anului 2022, era cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportaţi, cu un model de business Ultra - Low - Cost (ULC). Pe 6 septembrie, conturile liniei aeriene au fost blocate de Ministerul Mediului, în urma acumulării unor datorii.

Totuși, cu mai puține locuri disponibile în comparație cu perioada pre-pandemică, cererea depășește oferta.

Și pe măsură ce munca de la distanță își păstrează controlul, călătoriile de afaceri nu au reușit să revină - ceea ce înseamnă o dependență mai mare de veniturile din locurile economice.

În același timp, Airbus și Boeing se luptă să livreze noi avioane la timp. Acest lucru va lăsa companiile aeriene cu mai puține avioane decât se aștepta anul acesta.

CEO-ul Boeing a declarat în aprilie 2023 că întârzierile de producție vor duce la aproximativ 9.000 de locuri mai puține pentru zborurile această vară, ceea ce ar putea obliga companiile aeriene să reducă numărul destinațiilor puse la dispoziție.

Pe măsură ce UE introduce o legislație din ce în ce mai strictă pentru a reduce emisiile rezultate din zbor, operatorii de aeronave ar putea fi nevoiți, de asemenea, să investească în avioane mai sustenabile. De asemenea, li se va cere să cumpere certificate de emisii pentru a-și compensa amprenta de carbon. Costurile acestor lucuri ar putea duce la noi creșteri ale prețurilor biletelor în viitor.

Unde mai găsim destinații cu prețuri mici la zboruri?

Deși prețurile zborurilor sunt mai mari decât în mod normal, acestea rămân cel puțin stabile.

„Putem vedea din datele noastre că prețurile zborurilor au rămas aproape constante în ultimele șase luni”, spune Evan Day, Country Manager Kayak Marea Britanie.

În ceea ce privește destinațiile cu prețuri mici la zboruri, în mod evident, un zbor cu avionul către un oraș mai puțin turistic este adesea mai ieftin. Cele mai ieftine zile în care se pot rezerva bilete de avion în România sunt duminica şi sâmbăta, iar cea mai ieftină zi în care se poate zbura este marţi, arată datele statistice publicate de Vola.ro.

Dacă, însă, vrei să zbori peste Ocean, în SUA, află că prețurile la zborurile pe tărâmul american au rămas la același nivel ca anul trecut.

„Prețurile zborurilor sunt încă la nivelul de anul trecut pentru mai multe orașe din SUA. Pentru bilete de avion la cel mai bun raport calitate/preț, luați în considerare orașe precum Dallas, Texas; Atlanta, Georgia; Orlando, Florida; și Tampa, Florida”, a mai precizat Evan Day.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri