În timpul pandemiei, industria turismului a devenit Cenușăreasa economiei românești alături de HoReCa. Exact atunci când toată lumea, turiști și proprietari de agenții, spera că lucrurile vor reveni la normal, a izbucnit conflictul armat din Ucraina, ceea ce a împiedicat revigorarea completă a acestui sector de activitate. Cu toate acestea, fondatorul unei agenții de turism din București vede semne bune pentru anul 2023, spunând că la acest moment rezervările sunt la un nivel-record raportat la ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani.

Astfel, Dragoș Pirnog, fondator și partener în cadrul agenției de turism Explore Travel, observă că 2023 a început foarte bine, din ianuarie numărul de rezervări și de solicitări fiind în creștere.

Astfel, acesta este optimist cu privire la faptul că va fi un an bun, în care oamenii vor căuta și accesa destinații noi, turiștii fiind tot mai mult amatori de experiențe autentice.

Top 3 destinații exotice pentru anul 2023

Din ofertele de călătorii pe care le oferă Explore Travel, de altfel, reiese faptul că românii sunt tot mai mari amatori de experiențe exotice.

În acest sens, Dragoș Pirnog a dezvăluit topul său personal în ce privește destinațiile pe care le oferă agenția în 2023, acestea fiind insula Bali, Socotra (Yemen) și un circuit în patru insule din Oceania (Fiji, insulele Solomon, Vanuatu și Samoa).

Socotra Yemen calatorie Explore Travel

Circuitul în Bali, cu pornire din Singapore, durează 15 zile, este gândit pentru un grup între 12 și 18 persoane, iar prețul acestuia este de 3100 de euro de persoană.

Aventura în Socotra, care pornește din Abu Dhabi și se termină în Dubai, are o durată de 10 zile, fiind concepută pentru un grup între 10 și 14 persoane, iar prețul acesteia este de 2900 euro de persoană.

Turul "Best of Oceania" este cel mai lung, durând nu mai puțin de 20 de zile, pentru un grup între 10 și 16 persoane, iar prețul acestuia este de 8150 de euro de persoană.

Calatorii Yemen Socotra Explore Travel

Cât despre călătoriile de prospecție pe care le-a făcut el însuși pentru a putea îndruma turiștii, fondatorul Explore Travel povestește că ultima sa călătorie a fost în Asia, la cel mai mare târg de turism din Singapore, ocazie cu care a făcut și o excursie de cercetare în Filipine.

Dragoș Pirnog spune că face acest lucru pentru că este important, din poziția sa, să meargă să-și facă o idee despre cum este o anumită destinație înainte de a trimite alte persoane.

De cele mai multe ori, mai ales pentru destinațiile de plajă, ne place să mergem să vedem hotelurile, pentru că sunt importante și acestea, nu numai ce poți face în destinația respectivă.

Dragoș Pirnog, fondator Explore Travel

Antreprenorul a dezvăluit de asemenea și planurile agenției pentru perioada următoare, acesta urmând să plece în luna martie în nordul Thailandei, pentru ca apoi să facă o croazieră pe Mekong, prin Laos și până în Luang Prabang.

2022, un an slab pentru turismul românesc

Cât despre 2022, acesta spune că anul care tocmai s-a încheiat nu a început bine, acest lucru fiind clar după pandemia care a afectat turismul într-o măsură foarte mare, situație care s-a accentuat odată cu începerea războiului din Ucraina, exact în momentul când lucrurile păreau că revin la normal.

destinatii calatorie Explore Travel Oceania

De asemenea, fondatorul Explore Travel arată că și vara lui 2022 a fost atipică, pentru că cererea a fost extrem de mare, indiferent că a fost turism de business sau vacanțe, chiar și în condițiile în care prețurile au crescut.

Per ansamblu, însă, spune acesta, 2022 a fost un an bun pentru turism, numărul de clienți fiind în creștere față de 2021.

De asemenea, Dragoș Pirnog a explicat că în 2022 a mai fost un alt lucru care a afectat foarte tare piața de turism, mai precis incidentul Blue Air.

Astfel, ca urmare a acestuia, multe agenții, inclusiv Explore Travel, au fost afectate din cauza anulării respectivelor zboruri, lucru care se regăsește acum în prețurile foarte mari la biletele de avion pe 2023.

Problema cu zborurile low-cost este că atunci când ți se anulează zborul, ei te rerutează doar pe cursele companiei respective. Dacă ei mai au zbor peste o săptămână, atunci ți-l dau. Iar dacă tu ai o urgență, îți iei singur bilet și atunci trebuie să soliciți despăgubiri.

Dragoș Pirnog, fondator Explore Travel

Vacanțele, mai scumpe cu 20-30% în 2023

Cât despre destinațiile căutate în prezent de turiști, acesta arată că Egiptul este în continuare foarte solicitat, la fel ca și Seychelles, care este însă o destinație mai scumpă.

Totodată, acesta observă că Thailanda este din nou la modă, dar biletele de avion pentru această destinație, spre exemplu pentru luna aprilie, sunt deja scumpe, în condiție în care aprilie nu este perioadă de sezon.

Și în ce privește o altă destinație tradițională pentru români, Grecia, fondatorul Explore Travel observă că multe hoteluri din nordul acestei țări sunt deja pline pentru perioada verii.

Prin urmare, recomandarea acestuia este ca toată lumea să rezerve din timp, pentru că în 2023 ofertele last-minute nu se vor mai găsi atât de ușor, sau, crede Dragoș Pirnog, se vor găsi la hoteluri destul de proaste - și la un preț mare.

Per ansamblu, însă, concluzionează antreprenorul, dacă anii trecuți undeva la 1200-1300 de euro era un preț normal în ce privește vacanțele, acum se ajunge la 1700, deci prețurile sunt cu 20-30% mai mari.

Nu în ultimul rând, Dragoș Pirnog a remarcat că turistul român a devenit mai civilizat cu trecerea timpului, tocmai din acest motiv fiind bine văzut în multe destinații, pentru că odată ajuns acolo este dornic să vadă și să cheltuiască.

Semnalele pozitive văzute de fondatorul Explore Travel vin de altfel din solicitările venite până la acest moment, explicând că agenția are deja rezervări pentru vară care sunt închise, în contextul în care este abia sfârșitul lunii februarie.

Sursa foto: Dragos Pirnog

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri