Românii care au călătorit cu avionul în luna iunie a acestui an s-au confruntat cu 55% mai multe zboruri anulate decât în luna anterioară iar zborurile din a doua parte a zilei sunt mai predispuse la întârzieri şi anulări, potrivit unei analize realizate de un tur-operator online.

"Românii care au călătorit cu avionul în luna iunie s-au confruntat cu 55% mai multe zboruri anulate decât în luna anterioară. Totodată, din totalul de modificări ale orarului de zbor, 59% au fost întârzieri mai mici de 5 ore şi aproximativ 14% întârzieri de peste 5 ore. Practic, sute de mii de români au fost afectaţi doar în ultimele 2 luni şi jumătate, iar surprizele neplăcute nu par a se termina prea curând", arată analiza Vola.ro, citată de Agerpres.

Pe 15 iulie, pasagerii cu zboruri de Italia au fost nevoiţi să caute soluţii de rezervă, întrucât zborurile lor au fost anulate din cauza grevei de pe aeroporturile italiene. Aproape 1000 de zboruri au fost în total anulate, fiind afectaţi aproximativ 25.000 de pasageri care zburau către şi dinspre destinaţii din toată lumea. În acelaşi weekend au fost în grevă şi piloţii belgieni care operează zboruri pentru o companie low-cost foarte cunoscută şi populară în Europa, astfel că, la numărul zborurilor anulate s-au mai adăugat 120, iar altor mii de pasageri le-au fost stricate planurile.

Potrivit sursei citate, pentru zborurile înregistrate din şi înspre România, compania aeriană Wizz Air se află în capul listei, cu un total de peste 40% de zboruri anulate / întârziate. Pe locul 2 se află compania Hisky, cu un procent de peste 10%, urmată la mică distanţă de Ryanair. Lufthansa, Air Connect, Tarom, Aeroitalia şi Austrian Airlines se află şi ele pe lista companiilor care au anunţat modificări considerabile ale orarului de zbor în prima luna de vară. Se poate observa că probleme apar nu doar la companiile low-cost, ci şi la cele de linie, astfel că specialiştii agenţiei de turism recomandă tuturor pasagerilor să îşi ia măsuri de precauţie.

Printre aeroporturile externe care au întâmpinat cele mai multe probleme se numără Londra, Dublin, Paris, Eindhoven, Bruxelles sau Roma. Acestea sunt destinaţii în care călătoreşte diaspora sau destinaţii de city-break şi nu neapărat destinaţiile tipice de vacanţă ale românilor.

Din analiza menţionată se poate observa că zborurile cele mai afectate de întârzieri sau anulări sunt cele care urmează să fie efectuate în a doua parte a zilei. Este vorba în special de zborurile realizate cu avioane care fac mai multe rotaţii într-o zi. De exemplu, un zbor poate pleca de la Bucureşti la Roma dimineaţa, de la Roma se întoarce la Bucureşti la amiază, urmând să zboare spre Barcelona şi retur. Dacă pe unul dintre tronsoane are loc o întârziere, aceasta poate decala programul pentru toate zborurile următoare.

În aceste condiţii, Vola.ro lansează Ghidul "Cum să-ţi salvezi călătoria în cazul zborurilor anulate sau întârziate", disponibil pe site-ul agenţiei, care include informaţii esenţiale cu privire la opţiunile pasagerilor, drepturile lor, ce pot face şi care sunt cazurile care le-ar putea strica vacanţa.

Printre modalităţile prin care turiştii se pot proteja de astfel de situaţii neprevăzute precum anulări sau modificări de zbor se numără şi cele două servicii lansate în pandemie: Vola Trip Protect şi Vola Fast Refund.

În 2023, Vola.ro a fost desemnată cea mai cunoscută, utilizată şi mai recomandată agenţie de turism online din România. În 2015, tur-operatorul a primit o investiţie de 5 milioane de euro din partea 3TS Capital Partners, acelaşi fond care a mai investit în România în Elefant.ro, InternetCorp, Zoot şi Vector Watch. În 2022, agenţia de turism online a intermediat vânzări în valoare de 73 milioane de euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri