Peste o treime dintre românii care se întorc acasă de Crăciun vin din Germania şi Italia, în clasament aflându-se şi comunităţile româneşti din Marea Britanie, Franţa şi Belgia, care intenţionează să petreacă sărbătorile în oraşele natale, potrivit unui studiu realizat de platforma de călătorii esky.ro.

Cele mai scumpe bilete de avion au fost cumpărate de românii care locuiesc în Marea Britanie - cu o medie de 176 euro/persoană pentru un zbor dus şi o medie de 358 euro/persoană pentru un zbor dus-întors. De cealaltă parte, cel mai puţin a plătit diaspora românească din Italia: 70 euro pentru o călătorie dus şi 148 euro pentru un zbor dus-întors.

Specialiştii platformei de călătorii eSky.ro au analizat din ce ţări se vor întoarce acasă cei mai mulţi români în perioada Crăciunului, cât vor dura sejururile şi cu cât timp înainte le-au rezervat.

Cei mai dornici români să petreacă săbătorile de iarnă în țară sunt cei stabiliți în Germania

În acest an, reprezentanţii comunităţilor româneşti din oraşele germane formează cel mai mare grup de conaţionali care se vor întoarce în ţară de Crăciun. Astfel, 19% dintre persoanele care şi-au rezervat o călătorie în România în perioada 11-24 decembrie vor zbura din oraşe precum Frankfurt, Memmingen, Dortmund, Hamburg şi Munchen.

Specialiştii eSky.ro se aşteaptă ca Frankfurt pe Main să înregistreze cel mai mare trafic aerian, deoarece acesta reprezintă 21% din rezervările pentru zborurile pe ruta Germania-România. După ce vor ajunge din Germania, românii vor petrece în medie 15 zile în oraşele lor natale.

"Cu un scor de 18%, Italia se află pe locul doi în topul ţărilor cu cel mai mare număr de persoane care se întorc în România de sărbători. Compatrioţii care vor zbura din oraşe precum Milano, Roma şi Bologna intenţionează să rămână în ţară aproximativ 11 zile. Podiumul este completat de românii stabiliţi în Londra, Birmingham şi Liverpool: aceştia reprezintă 13% din rezervările de Crăciun analizate şi vor vizita România timp de două săptămâni", mai arată cercetarea.

Conform sursei citate, într-un top al ţărilor din care cei mai mulţi români intenţionează să zboare acasă în a doua jumătate a lunii decembrie se află: Germania, Italia şi Marea Britanie, cu o diasporă românească numeroasă.

Faptul că rezervările analizate sunt în mare parte călătorii orientate spre familie este evidenţiat de durata medie a şederii în România, care este de cel puţin 10 zile. Acest lucru înseamnă că o parte din diaspora românească se va întoarce la locul de reşedinţă actual după sărbătorile de Crăciun.

Diana Hăprean, reprezentanta platformei de călătorii eSky.ro

În ceea ce priveşte numărul de oraşe a căror populaţie va scădea temporar din cauza revenirii românilor în ţară de Crăciun, Franţa (locul patru pe listă) nu se deosebeşte de Germania. Călătoriile cu avionul din Paris, Lyon, Nisa şi Marsilia au fost rezervate de 11% dintre românii care au decis să vină în România de Crăciun, iar şederea lor va dura aproximativ 15 zile.

Pe locul al cincilea se află comunitatea românească din Belgia. 10% dintre cei care au rezervat zboruri în a doua jumătate a lunii decembrie se vor întoarce acasă din Bruxelles şi vor petrece în medie 18 zile.

Potrivit studiului, călătoriile pentru sărbătorile de Crăciun au fost rezervate cu mai mult de două luni în avans.

Analiza locurilor rezervate în avion arată că cel mai des expaţii români călătoresc câte doi sau maximum trei. Cei care locuiesc în Germania, Italia, Franţa şi Marea Britanie au tendinţa de a zbura doar cu o persoană alături. De cealaltă parte, românii care se întorc acasă de Crăciun din Belgia vor călători, în medie, în grupuri de 3 persoane.

Analiza are la bază rezervările companiilor aeriene la data de 8 decembrie 2023, care includ zboruri doar dus şi dus-întors spre România din străinătate în perioada 11-24 decembrie 2023. Preţurile biletelor prezentate în euro reprezintă valoarea medie a călătoriei pe o rută, pentru un pasager.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri