Modul cum se fac numirile la vârful Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) contravine practicilor urmate de alte bănci centrale, pentru că Guvernul federal continuă să promoveze persoane din interiorul instituţiei monetare, susţine un grup de economişti, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Într-un moment în care Elveţia se pregăteşte să anunţe cine îi va succeda în funcţie actualului guvernator al SNB, Thomas Jordan, al cărui mandat expiră în luna septembrie, aşa-numitul SNB Observatory a dat publicităţii un raport în care reia criticile sale anterioare cu privire la modul în care este condusă Banca Naţională a Elveţiei.

"Nu este practica internaţională ca persoanele din interiorul unei bănci centrale să fie numite în poziţiile de top management. Faptul că doi dintre cei trei membri ai Consiliului guvernatorilor sunt membri ai staff-ului instituţiei este o deviere de la practicile anterioare şi înseamnă practic că SNB este condusă de membri ai instituţiei, ale căror opinii, de exemplu cu privire la distribuirea profiturilor, nu corespund cu cele ale întregii societăţi", susţin economiştii Stefan Gerlach, Yvan Lengwiler şi Charles Wyplosz.

Argumentul avansat de SNB Observatory cu privire la practicile urmate la nivel mondial este adevărat când vine vorba de numirile în poziţii de top la mai multe bănci centrale. De exemplu, actualii guvernatori ai băncilor centrale din ţările membre ale zonei euro care se învecinează cu Elveţia, respectiv Germania, Franţa, Italia şi Austria, precum şi preşedintele Băncii Centrale Europene, ocupau toţi poziţii în afara acelor instituţii în momentul numirii lor.

În contrast, preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a fost promovat în această funcţie după ce a activat în cadrul Fed.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri