Economia Ungariei a scăzut cu 2,4% în trimestrul al doilea (y/y), a anunțat Oficiul Central de Statistică. Aceasta este cea mai lungă recesiune tehnică înregistrată vreodată în Ungaria, țară al cărei premier este Viktor Orban, cunoscut în special pentru politicile sale naționaliste și anti-UE.

Comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, producția industrială a scăzut cu 5,7%, construcțiile au scăzut cu 6%, în timp ce producția agricolă a crescut cu 67,9%, datorită unui nivel comparativ extrem de mic înregistrat în T2 2022 și a condițiilor meteo mai bune de anul acesta.

”După publicarea datelor, Ungaira și-a extins cea mai lungă recesiune tehnică înregistrată vreodată. În prezent, vede o probabilitate tot mai mare de contracție a creșterii PIB-ului la nivelul întregului”, spun economiștii ING, într-o notă adresată invetitorilor.

Economia maghiară se află în recesiune tehnică din al treilea trimestru al anului 2022, în condițiile în care inflația foarte ridicată a sufocat activitatea economică.

Sursa grafic: ING Bank

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, chiar și în timpul crize financiare globale din 2008-2009, trei trimestre de contracție au fost urmate de un trimestru de stagnare. De data aceasta, Ungaria raportează că PIB s-a contractat cu 0,3% de la un trimestru la altul în al doilea trimestru al anului 2023, contrar creșterii așteptate de majoritatea economiștilor.

Cu toate acestea, analiștii ING consideră recesiunea actuală a Ungariei nu este nici pe departe la fel de profundă ca și criza economică globală din 2008-2009.

Economiștii Erste Bank au o estimare de -0,6% pentru creșterea economiei maghiare în 2023.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri