Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Zakonyi Botond, a fost convocat la sediul MAE, în contextul discursului susţinut sâmbătă de prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tuşnad, relatează Agerpres.

Potrivit MAE, partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, "a făcut în mod repetat apel la reţinere în declaraţiile şi mesajele publice ale oficialilor ungari aflaţi în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tuşnad de anul acesta".

În context, "a exprimat surprinderea faţă de prezentarea în discursul public al prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română".

MAE român a precizat, totodată, că "declaraţiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanţă cu obiectivul promovării unei relaţii pragmatice, constructive, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două state, obiectiv susţinut de partea română".

Ungaria are un interes substanţial de a coopera cu România pe baza respectului reciproc, întrucât acest lucru este "benefic pentru ambele ţări şi ambele naţiuni", a afirmat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, citat de agenţia MTI, după ce ambasadorul ungar la Bucureşti a fost convocat la MAE român în urma declaraţiilor premierului Viktor Orban la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad.


Într-o postare pe Facebook, Szijjarto a menţionat că nu a fost nicio surpriză convocarea ambasadorului ungar la MAE român. Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă şi manieră calmă şi politicoasă, potrivit şefului diplomaţiei ungare.

Referindu-se la discursul de la Băile Tuşnad al premierului Viktor Orban, care a spus că a primit din partea MAE român un document în care i s-a sugerat să nu vorbească despre anumite teme, Szijjarto a menţionat că secretarul de stat adjunct din MAE român care a discutat cu ambasadorul ungar "practic a repetat aceleaşi puncte", dar într-o formă actualizată, având în vedere că discursul lui Orban a fost deja susţinut.

În mesajul său, Szijjarto mai menţionează că Ungaria va continua să depună eforturi pentru o cooperare cu România bazată pe respect reciproc. "Vom vorbi întotdeauna despre planurile şi obiectivele noastre şi vom evalua situaţia prezentă în mod respectuos", a adăugat ministrul de externe ungar.

Premierul ungar Viktor Orban i-a transmis sâmbătă o scrisoare premierului român Marcel Ciolacu, mulţumindu-i pentru discuţiile recente desfăşurate la Bucureşti şi pentru asigurarea unei desfăşurări calme a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad, a anunţat la Budapesta Biroul de presă al lui Orban.

"Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că discursul meu s-a putut desfăşura astăzi (sâmbătă - n. r.) paşnic şi în linişte", se arată în scrisoarea semnată de premierul ungar.

De asemenea, acesta din urmă i-a promis omologului său român sprijin şi cooperare în chestiunile discutate la întâlnirea desfăşurată miercuri la Bucureşti.

Viktor Orban, deranjat că MAE român i-a dat o listă cu ce poate spune și ce nu

În discursul rostit la Băile Tuşnad, Viktor Orban a criticat faptul că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE şi "un obiectiv principal al Ungariei" va fi sprijinirea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen.

Potrivit premierului ungar, în respectivul material i s-a scris de asemenea să nu vorbească despre unităţi administrativ-teritoriale inexistente în România. "Probabil s-au referit la Transilvania şi Ţinutul Secuiesc, dar nu am susţinut niciodată că acestea ar fi fost unităţi teritoriale româneşti", a afirmat Viktor Orban.

El a spus mai departe că, potrivit aceluiaşi document primit de la MAE român, există lucruri despre care poate vorbi, dar nu le poate denigra, cum ar fi valorile occidentale. "Astăzi, valorile occidentale înseamnă trei lucruri: migraţia, LGBTQ şi războiul", dar "nu trebuie să le discreditezi, ele se discreditează singure", a remarcat Viktor Orban.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri