Ambasadorul american la Budapesta, David Pressman, şi omologi ai săi din alte 14 ţări membre NATO, au fost prezenţi în parlamentul Ungariei, unde au luat loc la balcon, într-un gest surprinzător prin care au făcut presiuni pentru ratificarea aderării Suediei la Alianţă, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Partidul de guvernământ FIDESZ, condus de premierul Viktor Orban, a boicotat sesiunea parlamentară convocată de opoziţie în vederea ratificării. În aulă au fost prezenţi doar cei 51 de deputaţi din opoziţie; 148 de locuri au rămas goale. Procedura a suferit astfel o nouă amânare.

Ungaria este singura ţară din NATO care nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, solicitată de guvernul de la Stockholm în mai 2022. Primirea de noi membri necesită unanimitatea statelor din alianţă. Turcia - care s-a opus şi ea - a aprobat demersul Suediei la sfârşitul lunii trecute.

Orban şi-a exprimat acordul de principiu, însă tergiversările continuă la Budapesta de câteva luni.

Reuters apreciază că Ungaria şi-a deteriorat relaţiile cu Statele Unite prin întârzierea provocată.

Parlamentarul Mate Kanasz-Nagy, din partidul de opoziţie LMP, a declarat în plenul legislativului că "este foarte neplăcut" că Fidesz a blocat primirea Suediei.

Colega sa Agnes Vadai, reprezentantă a Coaliţiei Democratice, de asemenea din opoziţie, a apreciat că Orban vrea să facă un gest pentru preşedintele rus Vladimir Putin, "afectând astfel unitatea NATO" cu riscul de a periclita securitatea naţională a Ungariei, şi acţionează "din orgoliu personal", pentru a obţine "titluri în presa internaţională".

Diplomaţii străini nu au făcut niciun comentariu înainte de a intra în parlament; Reuters apreciază că este posibil să urmeze declaraţii la sfârşitul sesiunii. Ambasada americană reamintise vineri într-un comunicat citat de AFP că "prim-ministrul a promis că va acţiona 'cu prima ocazie'. Sesiunea de luni i-o oferă".

Grupul parlamentar al FIDESZ anunţase luni că aderarea Suediei la NATO ar putea fi ratificată în următoarea sesiune ordinară a legislativului, programată spre sfârşitul lui februarie, după vacanţa de iarnă. Într-un e-mail prin care a răspuns unor întrebări din partea Reuters, partidul a susţinut că "dacă este o problemă importantă pentru suedezi, atunci evident prim-ministrul Suediei va veni la Budapesta".

Cancelaria premierului suedez Ulf Kristersson şi ministerul de externe de la Stockholm nu au răspuns imediat solicitării agenţiei citate de a comenta. Anterior, Kristersson acceptase invitaţia la Budapesta, dar respinsese ideea de "negocieri" şi "cerinţe" din partea Ungariei.

Vineri seara, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a apreciat că ar fi "frumos" dacă premierul Suediei ar veni la Budapesta înainte de ratificare, aşa cum a mers şi la Ankara înainte de a primi undă verde din partea Turciei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri