Opoziția din Turcia a obținut o victorie uimitoare în mai multe orașe importante în cadrul alegerilor locale de duminică, dând o lovitură dură partidului de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan și provocându-i cea mai mare înfrângere a acestuia din ultimele două decenii.

"Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă", a declarat primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, în fața a mii de susținători, după ce numărătoarea voturilor a arătat că Partidul Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga, a câștigat cu peste 1 milion de voturi în mega-orașul Istanbul, scrie CNBC, care preia Reuters. "În această seară, 16 milioane de cetățeni din Istanbul au trimis un mesaj atât rivalilor noștri, cât și președintelui", a adăugat el.

Partidul conservator al lui Erdogan, Partidul Justiției și Dezvoltării, prescurtat local AKP, domină țara la nivel național.

Într-un discurs rostit duminică seară, Erdogan a recunoscut că partidul său a "pierdut altitudine" și că va încerca să își corecteze erorile.

"Ne vom corecta greșelile și ne vom îndrepta neajunsurile", a declarat Erdogan de la balconul palatului prezidențial. Erdogan, în vârstă de 70 de ani, guvernează Turcia din 2003.

Victoria zdrobitoare a opoziției în alegerile municipale din marile orașe turcești, precum Istanbul, Izmir și capitala Ankara, ar putea da țării o nouă direcție. Erdogan însuși a devenit proeminent în calitate de primar al Istanbulului în anii ‘90, înainte de a câștiga mai târziu președinția; acum, analiștii speculează că victoria lui Imamoglu în Istanbul l-ar putea transforma pe acesta într-un favorit pentru președinția turcă din 2028.

Erdogan însuși a spus odată că oricine câștigă Istanbulul câștigă Turcia. Imamoglu, un fost om de afaceri în vârstă de 52 de ani, este primar al Istanbulului din 2019. El a încercat să candideze la alegerile generale din Turcia din 2023, dar guvernul lui Erdogan i-a interzis să candideze, într-o mișcare despre care susținătorii CHP spun că a fost pur politică. În acele alegeri, partidul lui Erdogan a câștigat detașat, lăsând AKP în fruntea țării la nivel național.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri