Ambasadorii ţărilor NATO în Ungaria s-au întâlnit la Budapesta, la iniţiativa şefului misiunii diplomatice americane, pentru a discuta despre "îngrijorarea" lor faţă de legăturile întreţinute de Ungaria cu Rusia, în pofida războiului în Ucraina, relataează France Presse, conform Agerpres.

Premierul naţionalist Viktor Orban s-a întâlnit marţi la Beijing în marja Forumului internaţional "O centura, un drum" (Belt and Road) cu preşedintele rus Vladimir Putin, devenit un paria pentru occidentali după ce Rusia a invadat Ucraina la ordinul său.

Acesta a fost subiectul principal al întâlnirii, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Budapesta. Suedia, candidată pentru primirea în Alianţa Nord-Atlantică, a fost de asemenea prezentă.

"Suntem cu toţii îngrijoraţi că premierul ungar se întâlneşte cu preşedintele Putin, în timp ce Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei", a declarat ambasadorul american în Ungaria, David Pressman, intervievat de Radio Free Europe.

"Este îngrijorător faptul că Ungaria a ales să coopereze" cu Kremlinul în acest mod, a apreciat el, denunţând de asemenea utilizarea de către Viktor Orban a sintagmei "operaţiune militară" referitor la războiul Rusiei în Ucraina, aşa cum îşi numeşte Kremlinul invazia în ţara vecină.

Dacă va fi necesar, "vom împărtăşi aliaţilor noştri preocupările noastre în materie de securitate", a adăugat Pressman.

Ambasadorul american l-a criticat marţi pe premierul ungar pentru că "stă alături de un om ale cărui forţe sunt responsabile de crime împotriva umanităţii în Ucraina", într-un mesaj difuzat pe X (ex-Twitter).

Aceste remarci au fost denunţate de Budapesta: "Nu ţine de competenţa ambasadorului american să stabilească politica externă a Ungariei", a reacţionat pe canalul de televiziune ATV, Gergely Gulas, directorul de cabinet al lui Viktor Orban.

Ungaria, membră a NATO şi UE, a votat toate sancţiunile europene împotriva Moscovei, dar şeful executivului său s-a străduit să atenueze impactul, adoptând o poziţie conciliantă faţă de Rusia, care rămâne o sursă-cheie pentru nevoile sale energetice, notează AFP.

Sursa foto: Shutterstock / Alessia Pierdomenico

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri