Premierul ungar Viktor Orban, care blochează un ajutor al Uniunii Europene către Ucraina, s-a declarat pregătit să susţină Kievul, însă "în afara bugetului comun", cu două săptămâni înainte de un summit european pe această temă, relatează AFP, conform Agerpres.

"Dacă vrem să ajutăm Ucraina - şi eu cred că trebuie să o facem - acest lucru nu trebuie să afecteze bugetul UE", a declarat el pentru presă în marja unei întâlniri, la Budapesta, cu omologul său slovac Robert Fico.

UE plănuise să acorde Ucrainei în decembrie un ajutor de 50 de miliarde de euro - 33 de miliarde ca împrumuturi şi 17 miliarde de euro drept granturi - pe o perioadă de patru ani, începând din 2024, însă premierul naţionalist ungar s-a opus folosindu-se de dreptul său de veto.

"Să iei cu patru ani în avans 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru a-i da Ucrainei", când "nici măcar nu ştim ce se va întâmpla în câteva luni", riscă să priveze ţările membre de banii "care li se cuvin", a argumentat el.

Cu toate acestea, Ungaria este gata să "împartă povara" din propriul buget, proporţional cu PIB-ul său, a adăugat el. Ungaria este singura ţară membră a UE care menţine relaţii strânse cu Moscova după invazia lansată în februarie 2022 de Rusia în Ucraina.

În acelaşi timp, Viktor Orban, care consideră că minoritatea maghiară din Ucraina este victimă a discriminării lingvistice după o reformă din 2017, este unul dintre puţinii lideri europeni care nu a avut o întrevedere oficială cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În prezent se pregăteşte o întâlnire între cei doi oficiali, la solicitarea Kievului, pentru care acest ajutor financiar este crucial în faţa atacurilor Rusiei.

Premierul slovac Robert Fico, numit la sfârşitul lunii octombrie în fruntea unui guvern de coaliţie, se află în vizită marţi la Budapesta.

"Ungaria trebuie auzită şi trebuie găsită o soluţie comună", a declarat el, spunând că sprijină planul B al aliatului său. "Ce se va întâmpla dacă aprobăm 50 de miliarde de euro pe patru ani? Vom livra mai multe tancuri, avioane şi arme", a spus el, chiar dacă "armata ucraineană şi-a pierdut capacitatea de a duce o bătălie în condiţii egale cu Rusia", a adăugat Robert Fico.

Putin amenință cu o „lovitură ieraparabilă” aplicată Ucrainei dacă războiul se prelungește

"Nu doar că a eşuat contraofensiva lor, dar iniţiativa se află în întregime în mâinile forţelor armate ruse. Şi dacă aceasta continuă, statalitatea Ucrainei ar putea suferi o lovitură ireparabilă şi foarte serioasă", a declarat Putin în cadrul unei reuniuni difuzate de televiziunea de stat.

În acelaşi timp, Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu va fi niciodată forţată să renunţe la câştigurile pe care le-a obţinut în Ucraina, notează Reuters.

Vorbind despre posibile discuţii de pace, Putin a respins "aşa-numitele formule de pace" discutate în Occident şi Ucraina - care prevăd returnarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia şi crearea unui tribunal internaţional - întrucât conţin ceea ce el a numit "cerinţe prohibitive pentru procesul de negocieri".

El a acuzat din nou Ucraina că "refuză să negocieze" încheierea conflictului cu Moscova.

"Ei bine, dacă nu vor (să negocieze), atunci să nu o facă!", a spus Putin.

Potrivit lui, Moscova şi Kievul "s-au pus de acord asupra tuturor" aspectelor la negocierile de la Istanbul în 2022, chiar la începutul conflictului, înainte ca delegaţia ucraineană să "arunce la gunoi toate acordurile" asupra cărora cele două părţi conveniseră.

El susţine că premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, ar fi "convins" Kievul să refuze să negocieze cu Moscova şi să continue ostilităţile.

Putin a declarat că discuţia despre negocieri este o "încercare de a ne motiva să renunţăm la câştigurile pe care le-am realizat în ultimul an şi jumătate". "Dar asta este imposibil. Toată lumea înţelege că acest lucru este imposibil", a insistat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a făcut aceste comentarii, difuzate de televiziunea rusă, la o zi după ce Elveţia a acceptat să găzduiască un summit global la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Peste 80 de ţări s-au reunit duminică în Elveţia pentru a găsi un teren comun cu privire la formula sa de pace, fără Rusia.

Formula de pace prezentată de Zelenski prevede, printre altele, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, încetarea ostilităţilor şi retragerea trupelor ruse.

Declaraţiile lui Putin cu privire la cursul războiului au devenit din ce în ce mai încrezătoare şi mai agresive în ultimele luni, odată cu eşecul contraofensivei ucrainene de a obţine câştiguri substanţiale împotriva forţelor ruse care şi-au construit fortificaţii puternice, notează Reuters.

În prezent, Rusia controlează 17,5% din teritoriul Ucrainei.

Moscova declară că orice negociere ar trebui să ţină cont de "noile realităţi" create de forţele sale pe teren.

Preşedintele rus, care candidează pentru un nou mandat prezidenţial de şase ani într-un scrutin despre care adversarii săi spun că este o parodie a democraţiei, a declarat marţi că alegerile americane din trecut au fost fraudate prin votul prin corespondenţă, conform Reuters.

"În Statele Unite, alegerile precedente au fost falsificate prin votul prin corespondenţă (...) Au cumpărat buletine de vot pentru 10 dolari, le-au completat şi le-au aruncat în cutiile poştale fără nicio supraveghere din partea observatorilor şi atât", a declarat Putin, fără a oferi vreo dovadă.

Oponenţii lui Putin afirmă că alegerile prezidenţiale din martie din Rusia nu reprezintă o competiţie reală, întrucât preşedintele rus deţine întreaga putere în stat, iar principalul său rival, Aleksei Navalnîi, ispăşeşte în prezent peste 30 de ani de închisoare pentru acuzaţii despre care Navalnîi spune că au fost fabricate.

Opozanţii mai spun că utilizarea votului electronic creează posibilitatea ca autorităţile să manipuleze votul în favoarea lui Putin fără a fi detectate.

Sursa foto: Shutterstock.com / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri