Suedia este tot mai aproape de a deveni al 32-lea stat care intră în NATO, asta după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat un document oficial prin care se consfințește acceptul țării sale pentru candidatura Suediei. Concret, pentru ca o țară să intre în Alianța Nord-Atlantică este necesar acceptul unanim al membrilor, iar, în prezent, oficialii de la Stockholm mai trebuie să convingă doar un singur stat pentru a putea bifa cerința principală a aderării.

Turcia este acum, în mod oficial, de acord cu intrarea Suediei în NATO, după ce Erdogan a trimis actul ce confirmă noua poziție a țării sale către parlament. Încă din vară se părea că Turcia ar ceda în fața presiunilor celorlalte state NATO și să lase de o parte unele dintre cerințele sale, dar documentul oficial a fost semnat de către șeful statului de la granița Europei cu Asia abia acum.

Conform informațiilor Bloomberg, votul ce urmează a fi dat în parlament este unul mai mult formal, căci Erdogan deja le-a cerut aleșilor să voteze în favoarea aderării Suediei. În aceste condiții, Suedia mai are de trecut doar de refuzul Budapestei pentru a intra în NATO, un proces care ar putea să dureze deoarece premierul maghiar Viktor Orban nu și-a schimbat poziția în fața candidaturii statului scandinav.

În septembrie, Orban spunea că „nu se grăbește” să ratifice intrarea Suediei în NATO, dar Secretarul-General Jens Stoltenberg speră în continuare că Ungaria va ceda și că Suedia va intra în NATO până la finele anului. Poziția antagonică a Ungariei este motivată, cel puțin parțial, și de apropierea sa față de Moscova, aprig contestatar al extinderii NATO. Recent, Orban s-a întâlnit cu Putin la Beijing, confirmând încă o dată importanța pe care Budapesta o acordă parteneriatului cu Rusia.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri