Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a calificat extinderea Schengen ca fiind în prezent "de neconceput" pentru ţara sa, dar a precizat că această poziţie nu are nimic a face cu Bulgaria şi România şi că este impusă de o problemă de securitate. Nehammer a discutat cu jurnaliştii după întâlnirea sa cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care s-a aflat într-o vizită de o zi la Viena, în speranţa de a schimba poziţia Austriei care se opune aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, a transmis BTA, preluat de Agerpres.

Cei doi au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii bilaterale cu participarea delegaţiei bulgare, care i-a inclus pe ministrul de interne Kalin Stoianov şi ministrul adjunct de externe Elena Şekerletova.

"Schengen trebuie să fie reparat. Până când nu va fi reparat, nu îl putem extinde", a insistat Nehammer. El a subliniat că miniştrii de externe ai UE înşişi spun că sistemul Schengen nu funcţionează. Din ce în ce mai multe ţări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu se ridică la adevărata sa semnificaţie, a subliniat cancelarul. El a precizat că 75% dintre migranţii interceptaţi în Austria nu sunt înregistraţi, ceea ce reprezintă o problemă de securitate.

"Suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile şi sacrificiile pe care le face pentru a păstra frontierele externe ale UE şi, prin urmare, ale Austriei", a adăugat Nehammer. UE ştie foarte bine că Bulgaria şi România contribuie la Schengen şi de aceea trebuie să le sprijine financiar, a mai subliniat cancelarul austriac.

La ieşirea de la întâlnirea cu cancelarul Karl Nehammer, prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a declarat: "Dacă Bulgaria şi România vor fi în interiorul Schengen, vom putea sprijini mai eficient procesele pe care le dorim să se întâmple în Europa, pentru că vom putea elibera resurse umane şi materiale pentru a proteja mai bine frontierele externe şi a ne concentra asupra lor".

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul Nehammer, prim-ministrul bulgar a evidenţiat că intrarea în Schengen înseamnă scăderea preţurilor pentru transportul produselor alimentare şi a altor bunuri din Turcia, Bulgaria şi România către Europa Centrală şi de Est. Aceasta înseamnă, de asemenea, alimente mai ieftine, inflaţie mai mică şi mai multă stabilitate politică, a adăugat el.

"Vreau să îi mulţumesc cancelarului, deoarece ştiu că se află, de asemenea, sub o mare presiune din partea forţelor şi problemelor politice interne. Fiecare dintre noi are propriile poziţii, dar trebuie să vorbim şi să spunem argumentele, pentru că nu putem găsi o soluţie acceptabilă de comun acord dacă nu ne ascultăm cu atenţie unii pe alţii", a declarat premierul bulgar.

El a mai spus că întâlnirile pe care le-a avut marţi au arătat că Bulgaria şi România au mult mai multe puncte comune decât pare la prima vedere şi că cele două ţări nu au diferenţe în ceea ce priveşte ceea ce trebuie făcut în Europa.

"Frontierele externe trebuie să fie întărite. Trebuie să consolidăm tratatele cu ţările terţe din care vin migranţii, astfel încât să îi putem returna pe cei care nu au dreptul să rămână aici. Trebuie să creăm un sistem legal de migraţie care să funcţioneze mult mai bine decât ceea ce are Europa în prezent. Toate acestea sunt teme comune care timp de mai mulţi ani nu s-au ridicat la nivelul de prioritate pe care îl merită", a spus Denkov despre discuţiile de la Viena.

El şi-a exprimat încrederea că discuţiile pe această temă vor continua să fie "sincere şi directe".

"Dacă avem o divergenţă cu Austria, aceasta se referă la un singur lucru - ar ajuta la găsirea mai rapidă a acestor soluţii prezenţa Bulgariei şi României în interiorul Schengen sau ar ajuta în vreun fel ţinerea lor în afara'' spaţiului de liberă circulaţie, a subliniat premierul bulgar.

"Dacă rămânem în afară, nu câştigăm nimic, pierdem", a punctat el. "Vom fi mult mai eficienţi dacă Bulgaria şi România sunt în Schengen", a argumentat Denkov.

El a reamintit că decizia finală va fi anunţată în decembrie, când urmează să se reunească Consiliul UE.

Legislativul european nu va accepta încălcarea tratatelor şi blocarea deciziilor europene fără niciun fel de temei juridic şi va continua să susţină aderarea României la spaţiul Schengen, a transmis miercuri europarlamentarul Victor Negrescu ca reacţie după ce cancelarul austriac şi-a afirmat din nou opoziţia faţă de extinderea zonei de liberă circulaţie.

''În cadrul raportului meu privind procedurile legislative speciale, care s-a aflat astăzi pe ordinea de zi a Comisiei pentru Afaceri Constituţionale, ne propunem să împiedicăm aceste tipuri de blocaje şi să introducem obligativitatea justificării juridice a veto-urilor. Prin acest raport de importanţă strategică pentru Parlamentul European, arătăm faptul că eurodeputaţii nu pot tolera aceste atitudini anti-europene şi au o voce comună şi puternică în apărarea tratatelor europene şi a principiului cooperării loiale'', a scris Negrescu pe Facebook.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri