Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters, conform Agerpres.

Statele din UE urmează să decidă în decembrie dacă să permită Ucrainei să înceapă negocierile de aderare, ceea ce va necesita unanimitate din partea tuturor celor 27 de membri. Diplomaţi au atenţionat că Ungaria ar putea constitui un obstacol.

"Nu putem evita întrebarea - când, în această toamnă, vom avea negocieri la Bruxelles cu privire la viitorul Ucrainei - dacă putem de fapt lua în considerare în mod serios acordarea statutului de membru, începerea negocierilor pentru aderare cu o ţară care se află în război", a declarat Orban la Radio Kossuth, postul naţional al Ungariei.

"Noi nu ştim cât de mare este teritoriul acestei ţări, în condiţiile în care războiul continuă, nu ştim cât de mare este populaţia ei, în condiţiile în care ei continuă să se refugieze... Ar fi fără precedent să admitem o ţară în UE fără a cunoaşte parametrii acesteia", a subliniat premierul ungar.

"Prin urmare, eu cred că noi trebuie să răspundem la întrebări dificile şi care vor dura mult, până când vom ajunge să decidem dacă să începem negocierile de aderare", a spus el.

Viktor Orban menţine cu Moscova relaţii mai călduroase decât mulţi dintre omologii săi din UE şi s-a contrat de mai multe ori cu Kievul, inclusiv asupra dreptului etnicilor maghiari de a studia în limba lor după ce Ucraina a adoptat în 2017 o lege ce limitează utilizarea limbilor minorităţilor etnice în şcoli.

Orban a declarat luni în parlament că Ungaria nu va susţine Ucraina în nicio problemă în afacerile internaţionale până când drepturile la limbă ale etnicilor maghiari vor fi restabilite.

Ungaria este membră a NATO şi se opune invaziei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei. În acelaşi timp, Ungaria a refuzat să livreze arme Ucrainei, dar a primit refugiaţi din Ucraina care fug din calea războiului.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri