Pastorul Laszlo Tokes, unul dintre liderii comunității maghiare din România, a vorbit, sâmbătă, despre „teritoriul autonom Băile Tușnad” și „ținutul autonom secuiesc” și că „este nevoie de garantarea drepturilor noastre de autonomie”. El spune că „supraviețuirea în patria noastră este pusă în pericol” și că „nu vrem să emigrăm, viitorul nostru fiind în Transilvania”, scrie Digi24.ro.

„Sper că această comuniune pașnică nu va fi deranjată de nimeni azi. Vă salut de pe teritoriul autonom «Băile Tușnad» și a ținutului autonom secuiesc. Nu există nici Dumnezeu, nici diavol care să despartă brațele noastre încrucișate. CNCD a condamnat public discursul dvs (Viktor Orban – n.red.) de anul trecut și l-a catalogat discurs de ură. Cu participarea BOR și a guvernului se propagă de fapt ura, în special în Valea Uzului. Autoritățile române nu au niciun un cuvânt de spus”, a declarat pastorul reformat Laszlo Tokes. El mai spune ca Ungaria să își asume acelasi rol ca în Tirolul de Sud pentru maghiarii din Transilvania.

El a mai declarat că „nu vrem să emigrăm, viitorul nostru e în Transilvania, nu vrem să ajungem la soarta sașilor președintelui Iohannis”.

Aproximativ o sută de membri şi simpatizanţi ai organizaţiilor "Calea Neamului" şi "Frăţia Ortodoxă" au ajuns la Băile Tuşnad, dar nu li se permite accesul în zona unde premierul ungar Viktor Orban îşi va ţine discursul programat la Universitatea de Vară "Tusvanyos", conform Agerpres.ro.

Aceştia nu au primit brăţările de acces, deşi susţin că s-au înregistrat pe site-ul evenimentului, aşa cum au cerut organizatorii, şi sunt izolaţi de jandarmi, în apropierea intrării principale în tabără.

Comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, colonelul Dan Iamandi, încearcă să-i convingă să renunţe la ideea de a merge la locul în care Orban Viktor îşi va ţine discursul.

Preşedintele Asociaţiei "Calea Neamului", Mihai Tîrnoveanu, şi cel al Asociaţiei "Frăţia Ortodoxă", Dan Grăjdeanu, spun că acest lucru este un abuz şi o încălcare a drepturilor, în condiţiile în care sunt paşnici şi nu au deranjat evenimentul.

Oamenii poartă drapele tricolore şi un banner pe care scrie "Un lucru este etern, Transilvania - pământ românesc", pe care Mihai Tîrnoveanu l-a afişat şi la ediţia din 2022 a Universităţii Tusvanyos, în timpul discursului lui Orban Viktor.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri