Cabinetul Ciolacu este hotărât să nu le facă antreprenorilor viața mai ușoară în 2024, lucru cu atât mai valabil pentru sectorul Horeca. Astfel, creșterile de taxe anunțate de cabinetul Ciolacu nu simplifică lucrurile pentru acest sector, ba chiar dimpotrivă, din moment ce antreprenorii sunt nevoiți să crească prețurile. Mai mult, la acest lucru se adaugă o altă "găselniță" a guvernanților, care au decis crească cota de TVA aplicabilă pentru produse alimentare ce conţin zahăr adăugat, care au o proporţie de zahăr mai mare de 10g/100g de produs, de la 9% la 19%. E adevărat însă, cu unele excepții.

"Această creștere de taxe tot la noi în buzunar se observă, pentru că patronii de localuri nu au ce să facă, trebuie să-și mărească prețurile", a declarat pentru wall-street.ro Laszlo Nagy, administrator Bartending Institute.

De asemenea, acesta s-a referit și la problema forței de muncă, explicând că este adeptul aducerii forței de muncă din străinătate, din moment ce, conform oamenilor din domeniu cu care a avut discuții în acest sens, acest tip de personal este serios și nu lipsește de la serviciu.

În aceeași măsură însă, adaugă el, și ceea ce poate fi găsit pe piața din România din punct de vedere al personalului autohton, poate fi rezolvat "cu puțină educație".

Cât privește creșterea cotei de TVA aplicabilă pentru produsele alimentare ce conțin zahăr adăugat, acesta a explicat că a stat de vorbă cu un patiser care s-a plâns că dacă înlocuiește zahărul cu un înlocuitor, atunci TVA-ul va fi 9%, lucru pe care nu dorește să-l facă, pentru că nu vrea să facă acest rabat de calitate.

Laszlo Nagy s-a referit de asemenea și la tendințele în domeniu, explicând ce schimbări ar putea avea loc în acest domeniu în 2024.

Din ce am observat, acum câțiva ani se încerca să se meargă pe cocktail-uri cât mai extravagante, dar din ce am discutat cu mulți barmani și deținători de afaceri în Horeca, vor să readucă lucrurile la cele simple, practic să poți să faci cocktailuri cu ingrediente pe care le ai la îndemână, cum ar fi și eu și tu să le putem facem acasă.

Laszlo Nagy, administrator Bartending Institute

Practic, explică acesta, ne întoarcem la bază, la acele cocktailuri clasice, simple.

Cât privește cursurile oferite de Bartending Institute, antreprenorul explică faptul că afacerea pe care a înființat-o este prima școală de acest fel din țară autorizată de Ministerul Muncii, iar diplomele pe care le oferă sunt recunoscute în toată Europa.

Iar cu privire la costurile unui astfel de curs, Laszlo Nagy spune că, având în vedere că există o promoție pe modelul celor oferite de mall-uri, care încearcă să impulsioneze cumpărăturile în lunile ianuarie-februarie, o persoană poate participa în acest moment la programul oferit de institut contra sumei de 2500 de lei, mai mică decât în mod obișnuit.

De asemenea, fondatorul Bartending Institute s-a referit și la cea mai nouă fiță în domeniu, cocktailurile cu gheață provenită din ghețari.

Practic multe extravaganțe se nasc în Dubai și probabil acolo vor și rămâne. Având în vedere însă partea cu încălzirea globală, nu prea e ok. Mai mult, există destul de mulți producători de gheață de calitate, făcută prin osmoză inversă, care pot să păstreze prospețimea cocktailurilor, ca să nu se topească acea gheață foarte repede.

Laszlo Nagy, administrator Bartending Institute

Nu în ultimul rând, antreprenorul a explicat și faptul că momentan cursurile oferite de Bartending Institute se fac doar în Cluj Napoca, dar există planuri de extindere, în acest moment existând deschidere către orașele precum Timișoara, Oradea și Sibiu.

Sursa foto: Silvestru Popescu / Fred Dwe / Silviu Florin Doroftei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri