Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat miercuri anunţul privind viitoarele ''garanţii de securitate'' din partea ţărilor din G7, subliniind totodată că acestea nu se pot substitui unei viitoare aderări a Ucrainei la NATO, potrivit France Presse.

"Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar este vorba de garanţii pentru Ucraina în vederea aderării la NATO" şi nu "în locul (aderării la NATO)", a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă comune la Vilnius cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea Consiliului NATO-Ucraina, un nou forum organizat pentru prima dată în contextul summitului aliat de la Vilnius.

"Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO", a spus Zelenski, exprimându-şi încrederea că ţara sa se va alătura Alianţei Nord-Atlantice "după război". "Vom face tot ce este posibil pentru ca acest lucru să se întâmple", a insistat el, conform Agerpres.

Membrii G7 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Canada, Germania, Italia şi Japonia) urmează să prezinte miercuri un plan de angajamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei. Potrivit premierului britanic, Rishi Sunak, textul comun va reafirma angajamentul Occidentului ''de a se asigura că Ucraina nu va mai fi niciodată vulnerabilă la tipul de agresiune comis (în prezent) de Rusia".

În mod concret, acesta va oferi un cadru pentru încheierea ulterioară a unor acorduri bilaterale între aceste ţări şi Kiev, detaliind armele pe care le vor furniza. La rândul său, Jens Stoltenberg a subliniat progresele înregistrate pe parcursul celor două zile de summit.

"Astăzi ne întâlnim ca egali şi aştept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliaţi", a spus el. Salutând anunţurile care urmează să vină din partea ţărilor G7 pe termen lung, Stoltenberg a adăugat: "Trebuie să ne asigurăm că, atunci când războiul se va încheia, vor exista mecanisme credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete".

Reacția Rusiei: Aceste garanții reprezintă un pas periculos

Moscova susţine că întărirea propriei securităţi în faţa a ceea ce ea consideră că este un NATO în continuă expansiune şi o Ucraină militarizată ostilă a fost unul dintre principalele motive pentru care a lansat în februarie 2022 ceea ce numeşte "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Este greşit şi "potenţial foarte periculos" ca Occidentul să ofere garanţii de securitate Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că un astfel de demers ar atenta la securitatea Rusiei, care va ţine cont de aceasta în viitoarele sale decizii.

"Prin acordarea unor garanţii de securitate Ucrainei, (ţările din G7) pot aduce atingere securităţii Rusiei", a insistat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică telefonică, într-un comentariu pe marginea discuţiilor din cadrul summitului NATO de la Vilnius, potrivit Reuters şi EFE.

Sursa foto: Presedintia Ucrainei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri