Locurile de muncă din afara țării au pierdut din popularitate începând cu 2020, de la venirea pandemiei, când românii au fost mai puțini dispuși să lucreze peste hotare. Deși criza sanitară a trecut, intenția românilor de a aplica la locurile de muncă din străinătate nu a mai depășit nivelul prepandemic. Însă, cu toate că aplicările din 2023 au scăzut cu 36% comparativ cu 2019, interesul românilor pentru joburile din afara României au înregistrat o dinamică ușor ascendentă în ultimii doi ani.

În 2023, angajatorii au publicat pe ejobs.ro 27.400 de joburi, cu 11,5% mai puțin comparativ cu 2022, în vreme ce numărul aplicărilor a ajuns la 176.000, cu 2,3% mai mult față de anul anterior, cu cele mai multe aplicări în luna octombrie 2023, potrivit datelor de la ejobs.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

Topul țărilor din Europa cu cele mai multe locuri de muncă

Germania și Olanda sunt țările care au oferit cele mai multe locuri de muncă în 2023, fiind urmate de Italia și Franța. Spania, o țără în care românii au emigrat masiv în ultimele două decenii, se află pe locul 5. Comparativ cu 2022, Marea Britanie a coborât cu patru poziții, în vreme ce Danemarca și Irlanda au ieșit din clasament, conform datelor de la ejobs.ro.

Poziție Țara
1. Germania
2. Olanda
3. Italia
4. Franța
5. Spania
6. Belgia
7. Marea Britanie
8. Grecia
9. Republica Moldova
10. Norvegia

Topul țărilor din Europa cu cele mai multe aplicări

Germania și Olanda rămân în topul clasamentului și în ceea ce privește țările cu cele mai multe aplicări la joburi, din Europa. Acestea au fost detronate în ultimii ani de Germania sau Olanda, mult mai ofertante din punct de vedere economic, dar și al numărului de joburi.

Poziție Țara
1. Germania
2. Olanda
3. Belgia
4. Republica Moldova
5. Franța
6. Irlanda
7. Marea Britanie
8. Grecia
9. Austria
10. Italia

Topul domeniilor cu cele mai multe joburi în străinătate

  1. Transport/Logistică
  2. Naval/Aeronautic
  3. Retail
  4. Turism/HoReCa
  5. Producție
  6. Industria Alimentară
  7. Automotive
  8. Sport/Frumusețe
  9. Construcții
  10. Construcții

Anul trecut a fost un an de temperare a cererii și ofertei pe piața forței de muncă. În total, în 2023, 370.000 de joburi noi au fost postate pe ejobs.ro, cu 12% mai puțin decât în 2022. Dintre acestea, 7,4% au fost listate de angajatorii din afara țării, 87,1% au fost publicate de companiile prezente în România, iar 5,4% au fost joburi remote. Angajatorii au perseverat în căutarea oamenilor potriviți pentru echipele lor și au făcut eforturi semnificative pentru a face față deficitului de candidați.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri