Poziționată în regiunea Anatoliei, capitala modernă a Turciei, Ankara, a fost de-a lungul secolelor casa unui număr mare de civilizații, inclusiv pentru hitiți - o superputere a antichității – sau pentru frigieni, sau romani. Capitala Turciei, veche de 100 de ani, oferă vizitatorilor obiective turistice care merită vizitate, de la rămășițe ale antichității până la minuni arhitecturale moderne.

Patrimoniul mondial

Anul trecut, a 20-a locație culturală a Turciei, magnificul oraș antic Gordion din districtul Polatli din Ankara, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Locuită timp de aproximativ 4.500 de ani, zona Gordion, capitala politică și culturală a Frigiei, a fost și casa legendarului rege Midas. Tumulul său (movila funerară) este considerat „al treilea cel mai înalt tumul din lume”, arată reprezentanții Autorității pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).

În Prezența Liderului Nemuritor

Unul dintre cele mai importante repere din Ankara este Anıtkabir, locul final de odihnă al lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia. Situat în Anıttepe, practic în inima orașului Ankara, acest complex mausoleu impunător se întinde pe o suprafață de 750.000 de metri pătrați. Format din trei secțiuni principale:Drumul Leului, Piața Ceremoniei și Mausoleul Atatürk, Anıtkabir găzduiește și Muzeul Atatürk.

Mausoleul AntikabirSursa foto: TGA

Sanctuarul emblematic

Moscheea Ahi Şerefeddin din Ankara se numără printre cele 21 de monumente care formează patrimoniul cultural al Turciei, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Una dintre cele cinci moschei desemnate drept „patrimoniu mondial” sub titlul „Mocheea medievală cu stâlpi și grinzi din Anatolia”, Moscheea Ahi Şerefeddin este printre cele mai vechi moschei din Turcia. La interiorul ei veți putea vedea 24 de stâlpi din lemn cu capiteluri de coloană confecționate din marmură spolia.

Explorarea orașului vechi

După Moscheea Ahi Şerefeddin, merită vizitat Castelul Ankara din apropiere care oferă o priveliște de tip panoramă asupra capitalei Turciei. Castelul, construit inițial ca garnizoană, este o destinație turistică populară, care găzduiește Muzeul Civilizațiilor Anatoliei. Aici pot fi observate case antice din Ankara, moschei și alte repere istorice. Merită vizitată și zona din cartierul Kaleiçi, cu case din lemn, chirpici și cărămidă cu două până la trei etaje, mărginite de străzi înguste. Cele mai multe dintre aceste structuri venerabile au fost transformate în hoteluri sau magazine de suveniruri.

AnkaraSursa foto: TGA

Pe urmele trecutului

Multe structuri au modelat orizontul Ankarei, în special cele construite în timpul boom-ului economic Și un tur al lor se poate face pentru a descoperi clădirile emblematice. O parte dintre acestea găzduiesc acum Muzeul de Etnografie și Muzeul de Pictură și Sculptură. Dacă aveți timp să vizitați doar un muzeu pentru a afla despre fascinanta istorie culturală a Anatoliei, luați în considerare Muzeul Civilizațiilor Anatoliei. Colecția uimitoare a muzeului, găzduită în două clădiri istorice otomane care au fost renovate și reutilizate, cuprinde artefacte unice pentru regiunea Anatoliei, care sunt expuse cronologic, începând cu epoca paleolitică. În 1997, Muzeul Civilizațiilor Anatoliei a fost desemnat „Muzeul Anului în Europa” și este considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume. În plus, este un loc excelent pentru a afla despre bogata istorie culturală a Anatoliei.

Moștenire romană glorioasă

Ankara are, de asemenea, numeroase situri din epoca romană, inclusiv Coloana Julianus, despre care se crede că a fost ridicată în onoarea vizitei împăratului roman Julianus (361-363 d.Hr.) la Ankara. De asemenea, puteți vedea Băile Romane, construite în secolul al III-lea de către împăratul roman Caracalla, fiul lui Septimius Severus, în numele lui Asclepius, Zeul Sănătății, și Templul lui Augustus, numit după Împăratul Roman.

Oaza culturală

Ankara, un centru cultural, găzduiește, de asemenea, clădiri importante, cum ar fi Opera din Ankara, Orchestra Simfonică Prezidențială (CSO Ada) și CerModern. Vizitați clădirea modernă CSO Ada din inima orașului, între Castelul Ankara și Anıtkabir, pentru un concert sau mergeți la CerModern din sud pentru a experimenta zona modernă a orașului.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri