Cunoașterea limbilor străine este esențială în mediul de afaceri, în special pentru formarea angajaților. Studiile dezvăluie că angajații cu abilități lingvistice multiple sunt în avantaj în cariera lor și cresc productivitatea companiilor pentru care lucrează. De aceea, acordarea de către o companie, ca beneficiu pentru angajați, a unor cursuri de limbi străine este o tendință în creștere pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă.

Cursurile de germană, oferite de angajatori din ce în ce mai des

În România, limba germană a urcat pe un loc fruntaș în topul cursurilor oferite de companii angajaților. Vorbitorii de germană sunt la mare căutare pe piața muncii, și, deoarece sunt mai greu de găsit, companiile decid să califice angajații, asigurându-le cursurile necesare.

„Într-o lume în care interconectivitatea este cheia, limbile străine devin un instrument esențial pentru avansarea în carieră. În ultimii doi, numărul companiilor care ne solicită cursuri pentru angajații lor a crescut, cu siguranță. În topul preferințelor este limba germană care a depășit engleza, iar la noi este cea mai căutată limbă străină. Aproximativ 70% din cereri sunt pentru limba germană. A doua în topul cererilor este engleza, urmată de franceză”, spune Manuela Meleandră, CEO și fondator al școlii de limbi străine Lingua Transcript, școală de limbi străine din București, care oferă cursuri de limbi străine pentru companii.

Companiile din retail, construcții și farmaceutice solicită cel mai des cursuri de limbi străine pentru angajați

Prin oferire de cursuri de limbi străine angajaților, companiile pot să devină productive și să-și dezvolte colaborările mai ales cu piața externă. Cele mai multe solicitări de cursuri de limbi străine vin de la companii din domeniile: retail, construcții, farma, IT și petrol și gaze.

„În special companiile mari, cu rulaj mare și cu mulți angajați, sunt cele care oferă angajaților asemenea beneficii, pentru că ele știu că feedback-ul va fi rapid și se va traduce printr-o creștere a succesului și a productivității afacerii. Aceste companii investesc între 400 si 2000 de euro în cursuri de limbi străine pentru angajați. Dintre limbile de circulație internațională, un preț mai mare în privința cursurilor o au germana și spaniola. La noi un modul de grup de limba germană costă 240 de euro, iar unul de limba spaniolă 400 de euro. În grupele noastre sunt 6 cursanți, tocmai pentru a asigura o bună învățare”, declarat Manuela Meleandră, fondator Lingua Transcript.

Cele mai solicitate limbi pe piața muncii

În România, majoritatea joburilor necesită cunoașterea limbii engleze, iar germana se plasează pe locul al doilea. Spre deosebire de engleză, care este inclusă în lista cerințelor obligatorii la angajare, mai ales în companiile medii și mari multinaționale, cunoașterea și altor limbi străine ca germana, franceza, rusa, italiana și spaniola poate reprezenta un avantaj care să aducă venituri mai mari și beneficii mai multe angajaților.

În ultimii cinci ani am observat o diversificare a cererilor de cursuri limbi străine la companiile de retail și farma. Dacă înainte de 2019 cereau engleza și germana, acum se cer des cursuri de germană, franceză, spaniolă, italiană. De asemenea, există o creștere în ceea ce privește cererile venite de la companiile de outsourcing care au call-center-uri, pentru cursuri de germană, franceză, spaniolă, rusă și portugheză. Abilitățile lingvistice nu numai că deschid uși către oportunități de carieră mai bune, dar și contribuie la succesul și creșterea durabilă a companiilor într-o economie globală interconectată”, a adăugat Manuela Meleandră.

Centrul Lingua TranScript a fost înființat în 2006 de către antreprenoarea Manuela Meleandră și oferă cursuri de limbi străine, ateliere de conversație în limbi străine, traduceri autorizate şi legalizate, interpretariat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri