Angajații nu mai pleacă la fel de rapid din companii, cum o făceau înainte de 2023. Deci, există o încetinire, dar evident, e puțin contextual. Este, să spunem, viitoarea criză (nici nu știm dacă să o numim criză sau nu pentru că nu știm cum va arăta concret) ce arată că e ceva diferit, față de până acum. Dar, în continuare suntem în valuri, cu o pantă ușor descendentă la nivel de volume de recrutare și absorbție de angajați”, a declarat Costin Tudor.

Noi am început pregătirile pentru „HR 2.0 - Piața muncii, între prudență și încetinire economică”, unul din cele mai importante evenimente din România dedicate pieței muncii. Vrei să afli cum trebuie să arate o campanie eficientă de employer branding care să contribuie la o piață a muncii mai sustenabilă? Îți aducem experții de care ai nevoie, pe 3 aprilie 2024, la Hotel Sheraton. Aflăm împreună insight-uri valoroase, de la profesioniștii care contează și care dau tonul în piața de HR. Asigură-ți un loc înscriindu-te gratuit AICI.

Specialistul spune că în 2024, „eficientizare” este termenul care va defini cel mai bine activitatea angajatorilor din România, indiferent dacă aceasta va fi dictată de automatizare, robotizare sau chiar de scăderea cifrei de afaceri. Totodată, piața muncii din România nu va cunoaște mai devreme de un an o accelerare, la fel cum eram obișnuiți în anii trecuți sau înainte de pandemie, iar tonul va fi dat tot de companiile mari din Vest, acolo unde își au sediul central și organizațiile și corporațiile mari care sunt prezente cu operațiuni și în țara noastră. Însă specialiștii și oamenii buni în activitatea lor nu vor avea de suferit și asta pentru că deficitul de forță de muncă specializată rămâne în continuare ridicat, dar doar pentru exact „acei oameni care sunt serioși, care știu să producă”.

Piața va rămâne a angajatului bun și performant. Până acum s-au inclus și angajații mai puțin performanți – aici fiind incluși și programatorii angajați mai curând la volum, decât la ceea ce știau ei să facă. Deci va rămâne o piață preponderent a angajatului care știe să fie productiv, eficient și care știe să aibă o relație ok cu angajatorul. Piața va fi a specialistului sau a specialiștilor. Va fi o piață a angajatorilor, probabil cu cei care au mai puține cunoștințe într-un anumit domeniu sau altul, dar asta nu înseamnă că angajatorii vor avea puterea să facă orice, la orice oră (...) Specialiștii vor dicta în mare parte piața, iar salariile lor nu vor scădea și nici oportunitățile. Ei întotdeauna se vor putea angaja și sunt angajabili oricând. Cred că mai degrabă seriozitatea și ceea ce știi să faci cu adevărat fac diferența”, a mai completat Costin Tudor.

Retail jobs

„Să transparentizezi un salariu de angajare nu îți rezolvă problema”

Parlamentul European a adoptat directiva care prevede o transparentizare a salariilor la nivelul Uniunii Europene, ceea ce presupune ca salariile să fie „la vedere” pentru românii care își caută un job, încă din anunțul de angajare. Liderii UE au venit pentru prima dată în 2021 cu propunerea ca managerii să fie transparenți și să publice suma pe care sunt dispuși să o ofere unui candidat care aplică pentru o poziție vacantă.

Simt că am un deja vu, noi am lansat platforma în 2011, atunci a prins tracțiune ușor-ușor, dar încă vorbim de aceleași lucruri ca atunci. Evident, aș fi ipocrit să spun că unele lucruri nu s-au îmbunătățit și, știi cum e, ori se îmbunătățesc natural, ori cu forța. Exemplu cu directiva e cel cu forța. Dar din punctul meu de vedere și directiva aia poate fi puțin păcălită, să spunem așa, de către angajator. Și cred că problema de fapt nu e acolo, că avem o directivă, că nu avem, e o problemă de mentalitate. Pentru că până la urmă transparența înseamnă să comunici lucruri concrete, cât mai concret și nu neapărat PR-istic.

Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram

Deocamdată, salariile sunt încă un subiect tabu, nu numai pe piața din România, dar și în cea din regiune. În legislația națională, Codul Muncii arată în mod clar că „salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”.

Mai este o capcană: a transparentiza un salariu de angajare nu-ți rezolvă problema. Tu trebuie să-i dai viitorului angajat și o vizibilitate pe dezvoltarea lui, cât vei câștiga în șase luni, într-un an sau în doi și așa mai departe. Pentru că altfel intrăm în același cerc vicios în care eu nu știu ce se va întâmpla, deci iar opacitate”, a completat Costin Tudor.

Fondatorul Undelucrăm.ro spune că România „mai are de tras” în privința comunicării transparente și oneste, iar substratul problemei are la bază lipsa de educație și de instruire, care e absentă atât în rândul directorilor de resurse umane, cât și în rândul managerilor și executivilor. Ei sunt cei care știu că aproape toți oamenii noi care sunt angajați într-o companie au salarii mai mari decât colegii lor de pe aceleași funcții.

„Este foarte greu să comunici și de o parte și de alta sau în special celor care sunt angajați încă în companie, că noul coleg va câștiga mai bine decât tine, chiar dacă nu are experiența ta. Deci, teoretic, decât să mă scarpin unde nu mă mănâncă, mai bine bag sub preș și nu comunic nimic și las lucrurile așa să vedem ce se întâmplă (...) Dacă ar fi să dau o recomandare, temele ar trebui făcute încă de acum, nu de când intră o posibilă directivă în vigoare, iar din punctul meu de vedere nu cred că este nevoie să transparentizăm salariile la virgulă sau la nivel de funcție - salariu, ci, eventual, prin intervale de salarizare”, a completat Costin Tudor.

Sfaturi pentru angajații care își caută un loc de muncă, în 2024

Dacă începutul lui 2023 s-a învârtit în jurul discuțiilor despre salariu și despre cum să-ți crești veniturile ca să-ți acoperi golurile financiare căpătate în urma inflației, finalul de an a fost și mai mult despre salariu și despre cum angajații lasă în urmă joburi în care nu se mai simt satisfăcuți din punct de vedere al remunerației. Costin Tudor este de părere că este nesănătos să vorbim doar de salariu pentru că un angajat care muncește având doar perspectiva financiară în prim-plan nu va avea de câștigat pe termen lung.

„Sunt două direcții: una pe termen foarte scurt și una pe termen mediu și lung. Foarte mulți dintre angajați și poate și mulți care fac parte din noile generații, merg pe principiul `ce am acum în mână nu e minciună`, cum se spune. Cu alte cuvinte, `mie să-mi dați salariul, că mai văd eu după despre despre ce e vorba`. Pe foarte puțini îi mai convingem cu a doua direcție care include pensiile, abonamentele medicale, asigurarea medicală și tot pachetul acesta care acum doi, trei, chiar patru ani înflorea și balansa oarecum subiectul `salarii`”, a explicat Costin Tudor în cadrul emisiunii.

Astfel, pe lângă „vânatul” de salarii, CEO-ul Undelucram.ro spune că importante sunt posibilitățile de dezvoltare și de avansare în cadrul unei companii, care îți oferă mai multe perspective profesionale pe termen lung, mai ales dacă ești încă la început de drum în carieră. Eficiența, răbdarea, înțelegerea și consecvența sunt necesare pentru orice angajat, cu atât mai mult pentru cel care vrea să-și schimbe jobul sau se gândește să înceapă o carieră într-un alt domeniu decât cel studiat.

„Nu trebuie să fie doar despre bani, deși să nu fim ipocriți, e încă primul criteriu și probabil va fi mult timp de acum încolo. Nu ne putem bate joc nici de o parte, nici de alta, stând pe salarii mici sau nu neapărat mici, cât nejustificate pentru ceea ce faci și doar să aștept că se va întâmpla o pivotare din punct de vedere profesional și salarial. Dar aș investi, totodată, în mine ca angajat sau candidat pe o anumită anumită direcție”, a concluzionat Costin Tudor.

Urmăriți întreaga discuție în cadrul emisiunii HR Talks, un proiect editorial realizat de wall-street.ro prin care ne dorim să venim cu o abordare cât mai practică în dezbaterea celor mai importante teme și trenduri din piața muncii, alături de manageri și specialiști din industrie.

Sursa foto: Wall-Street.ro