Deputatul AUR Dan Tanasă a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, în care solicită ca procurorii să cerceteze modul în care au fost cheltuite sume "exorbitante" pentru vizitele şefului statului în străinătate, scrie Agerpres.

El a precizat că demersul se bazează pe informaţiile apărute în presă, iar infracţiunile reclamate sunt de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare şi uzurparea funcţiei.

Dan Tanasă l-a reclamat şi pe un consilier prezidenţial, pentru că acesta ar fi secretizat informaţiile cu privire la costurile deplasărilor externe.

"Am înregistrat astăzi un denunţ penal pe numele preşedintelui Klaus Iohannis şi pe numele unui domn consilier prezidenţial, George Vladimir Duhan, precum şi pe numele tuturor persoanelor cu atribuţii de serviciu în legătură cu situaţia sesizată în vederea cercetării săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare şi uzurparea funcţiei. (...) Demersul nostru este unul de bun-simţ. Considerăm că informaţiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea unui organ de cercetare penală. Credem că cele reliefate în aceste anchete jurnalistice comportă şi aspecte de ordin penal. Trebuie să vedem dacă secretizarea acestor informaţii s-a făcut conform legii. Trăim totuşi într-o ţară în care şi pentru un pix, într-o primărie de comună, trebuie să întocmeşti un referat, trebuie să justifici. Sumele exorbitante cheltuite de Iohannis pentru deplasări în străinătate, pentru domnia sa, soţia dânsului şi doi - trei oameni din jurul său, trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de ofertă, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziţie publică, care au fost justificările pentru care aproape toate cursele aeriene au escală la Sibiu. Există aspecte de ordin penal şi numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări şi, în opinia noastră, Ministerul Public trebuie să investigheze şi să vadă dacă totul se face legal", a declarat Dan Tanasă, la Parchetul General.

În opinia deputatului, vizitele externe ale preşedintelui au fost mai degrabă nişte concedii de lux.

"Felul în care se achiziţionează aeronavele, cum se cheltuiesc banii pentru hoteluri, mese, bilete de avion, alte asemenea costuri nu implică nici atentat la siguranţa naţională, nici afectarea concurenţei neloiale sau alte chestiuni de genul acesta. (...) În mod evident aceste deplasări în străinătate par mai degrabă nişte concedii de lux, decât nişte deplasări în afara ţării, care să aibă primordial interesul naţional. Chiar şi în cazul Administraţiei Prezidenţiale trebuie respectate anumite proceduri de achiziţie publică, trebuie justificate costurile, trebuie întocmite rapoarte de oportunitate şi ulterior toate deplasările trebuie justificate", a mai spus deputatul.

Conform unui răspuns al Administraţiei Prezidenţiale la solicitarea Agerpres, cheltuielile aferente pentru cele 34 de deplasări externe ale delegaţiilor oficiale conduse de preşedintele Klaus Iohannis, în anul 2023, au fost de 41 milioane de lei.

Sursa foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri