Rusia l-a plasat pe opozantul Garry Kasparov, fost campion mondial la şah şi care în prezent trăieşte în exil, pe lista persoanelor declarate "teroriste şi extremiste", potrivit unei notificări a serviciului rus pentru informaţii financiare consultată de AFP, relatează Agerpres.

Născut în 1963 în Azerbaidjanul sovietic, Garry Kasparov a fost unul dintre marii jucători de şah din istorie înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin.

În 2013, îngrijorat de probabile urmăriri judiciare, Kasparov a părăsit Rusia şi trăieşte de atunci în SUA, de unde continuă să denunţe puterea rusă şi campania militară a acesteia împotriva Ucrainei.

În 2022, Garry Kasparov a fost deja desemnat în Rusia "agent al străinătăţii", etichetă utilizată masiv împotriva opozanţilor, jurnaliştilor şi militanţilor pentru drepturile omului şi care îi obligă la proceduri administrative anevoioase pe teritoriul rus.

Majoritatea opozanţilor de anvergură rămaşi în Rusia se află în detenţie, iar alţii au fost nevoiţi să se exileze.

Garry Kasparov este celebru pentru lungul său duel în anii 1980 cu o altă legendă sovietică a şahului, Anatoli Karpov. Ulterior, acesta din urmă l-a susţinut pe Vladimir Putin şi a devenit deputat al partidului preşedintelui rus, "Rusia Unită".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri