Angajații români care se îmbolnăvesc și care intră în concediu medical vor primi mai puțini bani în 2024. Guvernul a decis încă de la finalul lui 2023 să impună o taxă de 10% pe concediul medical, care înseamnă, practic, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Există, însă, și excepții de la noile prevederi.

Concediul medical va fi impozitat cu 10% în 2024. Cine va fi scutit

Începutul de an vine cu schimbări majore pe piața muncii. Românii care își iau concediu medical în 2024 vor plăti un impozit de 10% pentru asigurările de sănătate. Decizia Guvernului a venit prin Ordonanța de Urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023, document ce modifică art. 155 din Legea 226/2015 din Codul Muncii. Taxa de 10% îi vizează nu doar pe angajații cu contract individual de muncă, ci și pe cei cu PFA-uri.

La articolul 155 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:
i) indemnizații de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.

OUG 115/2023

Concret, angajații vor încasa indemnizații mai mici cu 10% și asta pentru că angajatorii vor trebui să le rețină procentul pentru CASS. Până la finalul lui 2023, acestor indemnizații li se aplica impozitul de 10% și CAS-ul.

Persoanele care vor fi, însă scutite, de la prevederile incluse în OUG 115/2023 sunt cele care au suferit un accident de muncă sau care au deprins boli în timp ce se aflau la locul de muncă, ce au fost cauzate de expunerea la factori de risc fizic, organizatoric, chimic sau biologic sau la o combinație a acestor factori (catalogate ca fiind boli profesionale).

Dacă luăm un exemplu practic, în 2023, la un salariu de 5.000 lei brut, angajatul aflat în concediu medical primea 75% din salariu, adică, 177 lei/zi de concediu medical. Din 2024, acelaşi angajat va primi doar 160 de lei/zi de concediu medical.

În 2022 au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie activă de 6 milioane de persoane, datoria acumulată fiind de 6 miliarde de lei. Despre acele concedii medicale, premierul Marcel Ciolacu spunea, în iulie 2023, că ar fi vorba despre140 de ani de nemuncă în România”.

Concediul medical: Cum se calculează și cine poate beneficia

Concediul medical este reglementat în România prin prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. În baza acestei ordonanțe, angajații care beneficiază de concediu medical se numesc asigurați și pot beneficia de concediu medical din partea firmei la care lucrează, cu anumite condiții.

Un angajat care are nevoie de un concediu medical trebuie să aibă în primul rând domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale cu cel puțin șase luni în ultimul an. Acesta trebuie să realizeze venituri din activități realizate în baza unui contract individual de muncă, „a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”, potrivit OUG 158/2005.

Actul normativ mai indică și faptul că dacă nu dacă nu te încadrezi într-una din situațiile de mai sus, poți beneficia de concediu medical dacă îndeplinești următoarele condiții:

  • ești o persoană autorizată care desfășoară activități independente
  • ești o persoană care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
  • ești administrator sau un manager care a încheiat un contract de administrare sau de management
  • ești membrul unei asociații familiale

Concediul medical diferă față de concediul de odihnă. Baza de calcul se determină ca media veniturilor lunare din ultimele șase luni sau din ultimul an din care se constituie stagiul de cotizare. Baza de calcul pentru fiecare lună se plafonează la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Plecând de la acest calcul, media zilnică se determină prin împărțirea bazei ultimelor șase luni, la numărul de zile de stagiu din ultimele șase luni. Valoarea indemnizației se calculează ulterior înmulțind numărul de zile de concediu medical cu media zilnică și cu procentul de acordare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri