Concediul medical este un drept de care beneficiază toți angajații din România. Problemele de sănătate pot apărea când te aștepți mai puțin. Netratate la timp, acestea te pot ține la distanță de muncă mai mult decât te-ai putea aștepta. Mai mult, odată cu venirea pandemiei, sănătatea a devenit din ce în ce mai importantă pe ordinea de zi din fiecare organizație, de aceea este esențial să cunoști legislația în vigoare privind acordarea concediului medical.

Cine poate beneficia de concediu medical

Concediul medical este reglementat în România prin prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. În baza acestei ordonanțe, angajații care beneficiază de concediu medical se numesc asigurați și pot beneficia de concediu medical din partea firmei la care lucrează, cu anumite condiții.

concediu medicalSursa foto: Pexels

Un angajat care are nevoie de un concediu medical trebuie să aibă în primul rând domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale cu cel puțin șase luni în ultimul an. Acesta trebuie să realizeze venituri din activități realizate în baza unui contract individual de muncă, „a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte”, precizează legea.

Actul normativ mai indică și faptul că dacă nu dacă nu te încadrezi într-una din situațiile de mai sus, poți beneficia de concediu medical dacă îndeplinești următoarele condiții:

  • ești o persoană autorizată care desfășoară activități independente
  • ești o persoană care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii și indemnizații;
  • ești administrator sau un manager care a încheiat un contract de administrare sau de management
  • ești membrul unei asociații familiale

Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă

Există mai multe tipuri de concedii medicale în România. Cele mai frecvente sunt cele acordate ca urmare a contractării unei boli obișnuite sau ca urmare a rănirii angajatului, o activitate care are loc în timpul său liber. Pentru aceste două situații amintite, concediul medical se acordă pe o durată de maximum 183 de zile, în decursul unui an întreg. Prima zi de concediu se socotește ca fiind prima zi de îmbolnăvire.

Cuantumul indemnizației pentru concediul medical acordat ca urmare a incapacității temporare de muncă, reprezintă 80% din baza de calcul. Dacă, însă, ne referim la urgențe medicale ce necesită intervenții chirurgicale, cuantumul indemnizației constituie 80% din baza de calcul, conform CNPP (Casa Națională de Pensii Publice).

Există, însă, excepții pentru anumite boli speciale, unde un angajat poate beneficia de un concediu medical pe o perioadă mai mare de timp. Astfel, în următoarele situații, perioada de concediu medical poate fi între 6-12 luni.

  • pentru tuberculoză pulmonară, dar și pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, concediul medical poate fi oferit și pe decursul unui an, în intervalul ultimilor 2 ani;
  • pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară se poate acorda un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani;
  • pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii, durata concediului poate ajunge la un an, cu drept de prelungire până la un an și 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani;
  • pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, concediul medical poate ține și șase luni. Acesta poate fi prelungit până la cel mult un an, în intervalul ultimilor doi ani.

Vezi și: Concediu de odihnă 2022. Cele mai importante prevederi din Codul Muncii

Concediu medical pentru risc maternal

Acest tip de concediu este acordat femeilor însărcinate care lucrează în medii cu toxicitate ridicată și care manevrează soluții toxice. Aceste condiții de muncă pot pune în pericol sarcina, prin urmare, la recomandarea medicului de familie sau a unui medic specialist în obstetrică-ginecologie, o femeie poate beneficia de concediu medical. Concediu medical pentru risc maternal se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.

Concediu medical de sarcină

Concediul medical pentru sarcină se acordă femeilor care urmează să devină viitoare mame. Acest tip de concediu medical se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice. Și o femeie aflată în primele șase-opt luni după naștere (lăuză) poate beneficia de un astfel de concediu.

Concediu medical acordat pentru îngrijirea copilului bolnav

Acest concediu medical se poate acorda atât mamei, cât și tatălui care au acasă un copil bolnav. Părintele care depune o cerere pentru un astfel de concediu trebuie să fi îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale. Concediul se acordă pe o perioadă de 45 de zile calendaristice.

În ce situații se poate prelungi acest tip de concediu medical la 90 de zile:

  • copilul e diagnosticat cu boli infecto-contagioase
  • copilul este imobilizat în sisteme specifice aparatului locomotor
  • copilul e supus unor intervenții chirurgicale.

Concediul medical rezultat în urma unui accident de muncă

Asigurații beneficiază de concediu medical și ca urmare a unui accident de muncă, ce are loc în activitatea din anumite meserii. Un angajat din România poate beneficia de un concediul medical rezultat în urma unui accident de muncă de maximum 180 de zile, în decursul unui an.

Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă

În acest caz, un angajat poate solicita o reducere a numărului de ore lucrate, cu o pătrime din durata normală, din cauza faptului că nu mai poate lucra la capacitate maximă în decursul orelor din contractul individual de muncă.

Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă se acordă pe o perioadă de cel mult 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu.

Cum se calculează concediul medical

Concediul medical diferă față de concediul de odihnă. Baza de calcul se determină ca media veniturilor lunare din ultimele șase luni sau din ultimul an din care se constituie stagiul de cotizare. Baza de calcul pentru fiecare lună se plafonează la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Plecând de la acest calcul, media zilnică se determină prin împărțirea bazei ultimelor șase luni, la numărul de zile de stagiu din ultimele șase luni. Valoarea indemnizației se calculează ulterior înmulțind numărul de zile de concediu medical cu media zilnică și cu procentul de acordare.

Îndemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de către fiecare companie angajatoare. În funcție de diagnostic, se va plăti un anumit procent din salariul brut.

Coduri diagnostic concediu medical

  • 01 - Boala obisnuita - 75%
  • 02 - Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca - 100%/80%
  • 03 - Accident de munca - 100%/80%
  • 04 - Boala profesionala - 100%/80%
  • 05 - Boala infectocontagioasa din grupa A - 100%
  • 06 - Urgenta medico-chirurgicala - 100%
  • 07 - Carantina - 100%
  • 08 - Sarcina si lauzie - 85%
  • 09 - Ingrijire copil bolnav in varsta de pana la sapte ani sau copil cu handicap pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani - 85%
  • 10 - Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru - Fara a depasi 25% din baza de calcul
  • 11 - Trecerea temporara in alta munca - Fara a depasi 25% din baza de calcul
  • 12 - Tuberculoza - 100%
  • 13 - Boala cardiovasculara - 75%
  • 14 - Neoplazii, SIDA - 100%
  • 15 - Risc maternal - 75%

Concediu medical. Noi reglementări pentru românii care se îmbolnăvesc de coronavirus

Angajații aflați în carantină vor avea concediile medicale plătite și în cazul în care ele se vor suprapune de-a lungul perioadei prevăzute de lege. Aceasta este o premieră generată de situația medicală pe care o traversăm. Astfel, asigurații vor avea dreptul la o indemnizație calculată începând cu prima zi de concediu până în ultima zi de incapacitate de muncă.

Cum obții concediul medical

Pentru a obține propriu-zis concediul medical, este nevoie în primul rând să-l pui în temă pe managerul tău direct. Ulterior, compania la care lucrezi trebuie să completeze o adeverință (cu excepția cazurilor de urgențe medico-chirurgicale sau boli infecto contagioase din grupa A, pe care le poți găsi AICI).

Adeverința trebuie să ateste calitatea de asigurat și să menționeze numărul de zile de concediu anterioare, din ultimele 12 luni sau 24 de luni, dacă există. Doar în baza acesteia și a diagnosticului stabilit, medicul va elibera certificatul de concediu medical.

Adeverința poate fi descărcată de pe cnas.ro.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri