Fiecare elev ar trebui sa invete cateva lucruri esentiale despre bani incepand din scoala primara. In septembrie 2014, in Marea Britanie a intrat in vigoare o lege care a facut din alfabetizarea financiara a elevilor o parte importanta a programei scolare, conform theguardian.com. In curand se vor implini doi ani de cand elevii britanici invata in timpul orelor de matematica si cultura civica („citizenship”) lucruri esentiale despre administrarea banilor.

Iata cateva lucruri foarte simple pe care si elevii din Romania ar trebui sa le stie despre bani pentru a avea, la maturitate, succesul financiar pe care oricine si-l doreste:

1. Gaseste intotdeauna surse alternative de finantare

Fiecare persoana are o sursa principala de finantare, care poate fi, spre exemplu, salariul, o afacere sau membrii familiei. Cu toate acestea, niciodata nu trebuie sa te bazezi pe o singura sursa de finantare, ci trebuie sa-ti cresti siguranta financiara cautand surse alternative de bani. Cauta si gaseste o colaborare intr-un domeniu de activitate pe care il stapanesti, fa o mica investitie sau fa rost de bani printr-o astfel de metoda atunci cand nevoile tale sunt stringente si imediate. Cu cat ai mai multe surse de finantare, cu atat esti mai putin expus in situatia in care una dintre ele se prabuseste.

2. Trebuie sa castigi mai mult decat cheltuiesti

La sfarsitul fiecarei zile, trebuie sa castigi mai multi bani decat ai cheltuit, noteaza usnews.com. In cazul adultilor, o astfel de abordare poate fi dificila, insa poti inlocui ziua cu saptamana. Daca la finalul fiecarei saptamani reusesti sa pui deoparte o anumita suma de bani, vei avea certitudinea ca esti tot mai bogat in fiecare zi.

3. Cu cat economisesti mai repede, cu atat mai bine

Celebrul afacerist american Warren Buffet spune ca cea mai mare greseala pe care o facem este ca nu ne dezvoltam obiceiul de a economisi cat mai repede cu putinta, conform lifehacker.com. Iar un astfel de obicei se formeaza mult mai usor in copilarie decat la maturitate, insa niciodata nu este prea tarziu.

4. Minimizeaza-ti datoriile

Datoriile nu sunt, in sine, un lucru rau, iar imprumuturile iti permit sa rezolvi o serie de probleme pe care nu le-ai putea rezolva altfel in timp util. Datoriile devin, insa, paguboase atunci cand sunt mai mari decat iti poti permite sa platesti.

5. Creeaza bugete separate de cheltuieli si de economii

Intotdeauna va fi mai simplu sa-ti administrezi banii si sa-ti atingi scopurile daca vei crea bugete diferite pentru activitati diferite. Spre exemplu, atunci cand iei salariul, imparte banii astfel: o suma dedicata cheltuielilor legate de intretinerea locuintei, o suma pentru alimente, o alta suma de bani pentru distractie si concedii si, evident, o suma pe care sa o transferi in contul de economii.

Initiatorii legii din Marea Britanie considera ca educatia financiara a copiilor a fost absenta din programa scolara pentru prea mult timp, iar educarea tinerilor pentru o mai buna intelegere a mecanismelor financiare reprezinta cheia pentru un viitor financiar mult mai sustenabil.

Sursa foto: shutterstock.com/Ollyy/Lolostock/Andrey_Popov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri