Este concediul maternal de 2 ani prea lung?

Noua lege privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului a intrat in vigoare in luna iulie. Mamele pot sta acasa cu bebelusii timp de doi ani si vor primi 85% din venituri, indiferent de salariu. O masura luata de stat pentru cresterea natalitatii ridica semne de intrebare atunci cand vorbim de carierele mamelor, conform Revistei CARIERE.

Roxana Andrei, HR Manager Adecco, a ales sa stea acasa cu ambii copii. Cu unul a stat 7 luni, cu celalalt 8 luni. A decis sa nu beneficieze de intreg concediul de crestere a copilului de doi ani, deoarece a simtit ca iese din viata profesionala si ca i-ar fi greu sa se readapteze. Au fost insa momente in care s-a gandit ca poate nu a fost cea mai fericita idee sa se intoarca mai repede de un an, pentru ca: „perioada aceea nu se mai intoarce niciodata, dar de muncit o sa mai am multi ani de acum incolo� . A fost insa alegerea ei, legata de mai multi factori, printre care si financiari (potrivit vechii legi mamele puteau sta doi ani acasa, dar nu primeau 85% din venit pe intreaga perioada), dar si de faptul ca a avut suportul familiei in acest sens.

Pe de alta parte, ca HR intr-o companie in care angajatii sunt in proportie de aproximativ 80% doamne si domnisoare, Roxana Andrei spune ca in acest moment, de exemplu, circa 10% dintre angajatele din echipa interna Adecco fie urmeaza sa intre, fie sunt deja in concediul de crestere a copilului.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri