Astfel, un procent de 19% dintre cei 627 de angajatori din Romania intervievati prevad cresteri ale numarului total de angajati, 13% prevad reduceri, iar 66% nu anticipeaza nicio schimbare.

In acest context, in trimestrul urmator sunt prognozate cresteri ale numarului total de angajati in opt din cele 10 sectoare de activitate analizate. Cea mai puternica piata a muncii se anticipeaza in sectorul industrie prelucratoare, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare de +32%.

Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.

De asemenea, alte cresteri ale numarului de angajati sunt preconizate in companii din domeniile:

  • Comert cu ridicata si cu amanuntul (+25%)
  • Hoteluri si restaurante prognozeaza (+13%)
  • Administratie publica si servicii sociale (+10%)
  • Transport, depozitare si comunicatii (+7%)
  • Industrie extractiva (+6%)

Unde vor avea loc reduceri ale numarului de angajati

In doua sectoare, respectiv Energie electrica, apa, gaz (-10%) si Constructii (-3%), sunt de asteptat reduceri ale numarului total de angajati.

Citeste si:

In comparatie cu trimestrul al treilea din 2016, perspectivele de angajare slabesc in sapte din cele 10 sectoare de activitate. Declinul cele mai abrupt este raportat in sectorul Constructii, urmat de sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri.

Pe regiuni, cele mai mari intentii de angajare pentru trimestrul al patrulea sunt ale companiilor din regiunea Centru (+18%), regiune care include sase judete din sudul si estul Transilvaniei (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu) si Bucuresti-Ilfov (+17%).

In schimb, in regiunea Sud-Est (care include sase judete: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea), cu un nivel mediu de dezvoltare in randul celor opt regiuni din Romania, sunt cele mai slabe perspective de angajare la finalul acestui an, cu nivel al previziunilor nete de -5%.

Sursa foto: Federico Marsicano/Shutterstock.com