Angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in primul trimestru din 2019, se arata in editia ianuarie – martie 2019 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca. Cea mai puternica piata a fortei de munca este prognozata in sectorul Industrie prelucratoare. Si angajatorii din Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri se asteapta la randul lor la cresteri solide ale numarului de angajati. Previziuni robuste sunt raportate si in sectoarele Comert cu ridicata si cu amanuntul si Transport, depozitare si comunicatii. Iar perspectivele sunt pozitive si in sectoarele Hoteluri si restaurante si Administratie publica si servicii sociale.

Angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in intervalul ianuarie – martie 2019. Angajatorii din companii de mari dimensiuni raporteaza cea mai solida Previziune Neta de Angajare, de 24%, in timp ce in cazul companiilor de dimensiuni medii, Previziunea se situeaza la un robust 16%. Angajatorii din organizatii de dimensiuni mici si cei din microorganizatii raporteaza la randul lor Previziuni pozitive, dar mai precaute, de 7% si 4%.

In comparatie cu trimestrul IV/2018, angajatorii din organizatiile medii raporteaza un declin considerabil al Previziunii, de 9 puncte procentuale, in timp ce perspectivele din organizatiile mici slabesc cu 2 puncte procentuale. Previziunile raman neschimbate comparativ cu trimestrul trecut in micro-organizatii si relativ stabile in organizatiile de dimensiuni mari.

Angajatorii din micro-organizatii raporteaza o imbunatatire a Previziunii fata de anul trecut, perspectivele din trim. I/2019 fiind cu 6 puncte procentuale mai puternice decat cele din trim. I/2018. Si angajatorii din organizatii mici raporteaza imbunatatiri de la an la an, de 2 puncte procentuale.

In schimb Previziunea formulata de angajatorii din organizatii mari pentru intervalul ianuarie – martie 2019 este cu 6 puncte procentuale mai slaba decat comparativ cu acelasi interval din 2018, iar cea formulata de angajatorii din organizatii mici este cu 2 puncte procentuale mai slaba decat anul trecut.

Hidroelectrica cauta...
Citeste si: Hidroelectrica cauta directori si anunta criteriile de eligibilitate

Planuri de angajare optimiste in 2019

Pe parcursul trimestrului I/2019 se prognozeaza cresteri ale numarului total de angajati in toate cele opt regiuni ale tarii. Cele mai puternice piete ale fortei de munca sunt prognozate pentru regiunile Bucuresti si Ilfov si Sud, unde angajatorii raporteaza Previziuni Nete de Angajare de 20%.

Angajatorii din regiunea Sud-Vest preconizeaza la randul lor sa-si creasca numarul de angajati in intervalul ianuarie – martie 2019, raportand o Previziune de 18%. Previziuni solide de 16% sunt raportate si in regiunile Centru si Vest.

Cea mai slaba dintre cele opt piete regionale ale fortei de munca este prognozata pentru regiunea Sud-Est, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la 9%. Intentiile de angajare slabesc in comparatie cu trimestrul precedent in sase din cele opt regiuni.

Angajatorii din regiunea Sud-Est raporteaza un declin considerabil de 13 puncte procentuale, iar perspectivele sunt cu 7 puncte procentuale mai slabe decat in trim. IV/2018 in alte trei regiuni: Nord-Est, Nord-Vest si Sud. Angajatorii din Bucuresti si Ilfov raporteaza insa o imbunatatire moderata a Previziunii, de 6 puncte procentuale.

Bolt (ex-Taxify) planuieste...
Citeste si: Bolt vrea sa isi dubleze numarul angajatilor din Bucuresti

Comparativ cu trimestrul I al anului 2018, perspectivele de angajare se imbunatatesc in patru din cele opt regiuni. Previziunea din regiunea Sud-Vest este cu 13 puncte procentuale mai puternica decat cea din intervalul ianuarie – martie 2018, in timp ce in regiunile Sud si Bucuresti si Ilfov se raporteaza
imbunatatiri de 8, respectiv 3 puncte procentuale.

Planurile de angajare se restrang insa in alte trei regiuni, indeosebi cu 24 de puncte procentuale in regiunea Nord-Vest si cu 5 puncte procentuale in regiunea Vest.

Sectoarele cu cele mai mari cresteri ale numarului de angajati

In noua din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in primul trimestru al anului 2019. Cea mai puternica piata a fortei de munca este prognozata in sectorul Industrie prelucratoare, unde Previziunea Neta de Angajare se situeaza la 26%.

Angajatorii din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri se asteapta la randul lor la cresteri solide ale numarului de angajati, raportand o Previziune de 23%. Previziuni robuste, de 20%, respectiv 19%, sunt raportate si in sectoarele Comert cu ridicata si cu amanuntul si Transport, depozitare si comunicatii. Angajatorii din sectorul Constructii continua sa raporteze planuri de angajare ambitioase, cu o Previziune de 18%, iar perspectivele sunt pozitive si in sectoarele Hoteluri si restaurante si Administratie publica si servicii sociale, ambele cu Previziuni de 16%. In schimb, angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaz raporteaza perspective de angajare sumbre, cu o Previziune de 11%.

Revolut angajeaza peste 200...
Citeste si: Revolut angajeaza peste 200 de persoane in urmatoarele 6 luni

In comparatie cu trimestrul anterior, intentiile de angajare slabesc in patru din cele zece sectoare de activitate analizate. Declinul cel mai abrupt, de 20 de puncte procentuale, se raporteaza in sectorul Energie electrica, apa, gaz. Perspectivele din sectorul Constructii slabesc si ele considerabil fata de trim. IV/2018, cu 14 puncte procentuale, in timp ce in sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit si in sectorul Industrie prelucratoare perspectivele se restrang cu 6, respectiv 3 puncte procentuale. In schimb, angajatorii din sectorul Transport, depozitare si comunicatii raporteaza o imbunatatire a Previziunii de 4 puncte procentuale fata de intervalul octombrie – decembrie 2018, in timp ce Previziunea pentru sectorul Hoteluri si restaurante este cu 2 puncte procentuale mai solida decat in trim. IV/2018.

Intr-o comparatie de la an la an, intentiile de angajare se imbunatatesc in cinci din cele zece sectoare de activitate, indeosebi in sectorul Transport, depozitare si comunicatii si sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri, consolidandu-se cu 11, respectiv 7 puncte procentuale.

Perspectivele slabesc insa in alte patru sectoare, printre care sectorul Energie electrica, apa, gaz, cu un declin abrupt de 22 de puncte procentuale, si sectorul Industrie prelucratoare cu un declin de 9 puncte procentuale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
De ce automatizarea nu poate inca suplini deficitul de forta de munca