A terminat Facultatea de Calculatoare, dar a ales sa intre in domeniul financiar, iar timp de 17 ani a ocupat pozitii de director financiar si administrativ. Mihaela Humelnicu a avut parte de o multime de provocari din aceste functii, insa vorbeste cu pasiune despre cifre si sisteme, iar din 2016 se dedica exclusiv consultantei de business pentru companii, in cadrul firmei de familie pe care o conduce alaturi de sotul sau.

Mihaela Humelnicu a absolvit Facultatea de Calculatoare din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, insa backgroundul sau este dominat de pozitii ocupate in domeniul financiar.

Ea a fost director financiar si administrativ in cadrul companiilor BUNGE si Biofarm, iar, din anul 2006, a intrat in echipa Avon Romania, in calitate de director financiar, pentru ca in 2008 sa fie promovata pe o pozitie regionala, in cadrul centrului regional de la Varsovia, in calitate de director financiar pentru Europa Centrala si de Sud-Est. In Avon a fost responsabila cu activitatea companiei pentru 18 tari, cu o cifra de afaceri cumulata de peste un miliard de euro si a coordonat o echipa de 110 persoane.

In anul 2012, Mihaela a ales sa revina in Romania ca director financiar si administrativ in cadrul Praktiker Romania, fiind responsabila inclusiv cu repozitionarea strategica a companiei, reducerea costurilor operationale, reconfigurarea parteneriatelor cu furnizorii si optimizarea fluxurilor de numerar ale companiei.

"In momentul in care am acceptat pozitia in Praktiker stiam ca ei sunt intr-o situatie dificila, iar cel mai greu moment a fost cel in care am aflat despre intrarea in insolventa a companiei mama din Germania. Insa doar cand poti sa aperi o companie sa se prabuseasca atingi apogeul", spune Mihaela Humelnicu.

Citeste si:
Cum va arăta piața de training și consultanță în 2021
Cum va arăta piața de...

Mihaela Humelnicu a aratat ca, de-a lungul evolutiei sale profesionale, schimbarile pe care le-a facut au fost influentate de dorinta de a obtine joburi cat mai complexe.

Cu cat pozitia oferita era mai complexa si cu cat imi oferea oportunitatea sa imi maximizez experienta, cu atat eram mai determinata sa o accept

Ce face un CFO bun

MIhaela Humelnicu considera ca un director financiar bun este cel care reuseste sa devina cel mai apropiat sfatuitor al CEO-ului companiei si sa fie implicat in tot ceea ce inseamna setarea strategiei organizatiei.

Trebuie sa reusesti sa te implici in setarea strategiei si a obiectivelor companiei, pentru ca doar asa poti sa adaugi valoare, din punct de vedere al financiarului

Citeste si:
Cat de importante sunt strategia&cultura organizationala? Ne spune...
Cat de importante sunt...

De asemenea, seful departamentului financiar trebuie sa fie un bun comunicator si in relatia cu membrii externi, care "sa spuna povestea si cifrele companiei intr-un mod concis, care sa arate o perspectiva de continuitate si de imbunatatire continua".

"Rolul principal al unui CFO este sa poata facilita procesul de luare a deciziilor, pe baza datelor financiare", a adaugat Mihaela Humelnicu.

Ajuta companiile sa isi creasca performantele

De la inceputul acestui an, dornica de noi provocari, Mihaela Humelnicu a renuntat la pozitia ocupata in cadrul retailerului Praktiker pentru a se ocupa exclusiv de afacerea de familie, Ross Consultants, o companie de companie specializata in furnizarea de servicii de consultanta in management si dezvoltare organizationala, infiintata inca din 2000.

"Ross Consultants a inceput ca o afacere de familie in 2000 si a inceput cu sotul meu in prim-plan, care, dupa o cariera in Coca-Cola, la nivel regional, a decis ca vrea sa intre in antreprenoriat, in domeniul consultantei. Eu am intrat ca membru fondator, am colaborat pe anumite proiecte, dar intotdeauna m-am gandit ca aici imi vad viitorul. Este ca o continuare a ceea ce am facut pana acum si imi permite sa imi pun in valoare competentele pe zonele de strategie financiara si dezvoltare a afacerii pentru domeniul financiar", a aratat Humelnicu, partener Ross Consultants.

Citeste si:
Bogdan Badea, eJobs: Salariile sunt un subiect tabu și nu ar trebui...
Reshaping HR | Miza...

In cadrul companiei, Humelnicu ofera consultanta pentru imbunatatirea performantelor companiilor, de la managementul marjei de profit la optimizarea proceselor si facilitatea schimbarii functiei financiare, astfel incat sa poata contribui la evolutia companiei.

Potrivit acesteia, companiile apeleaza, in general, la consultanta, pentru a-si creste profitabilitatea si pentru a dezvolta performantele echipelor.

Dificultatea de a lucra cu firme antreprenoriale romanesti

In general, clientii companiilor de consultanta sunt organizatiile multinationale, firmele romanesti avand inca o retinere de a se indeparta de ideile antreprenorului.

"In companiile romanesti inca nu exista deschiderea de a merge pe procese transformationale de anvergura sau de adopta instrumente si metodologii noi, ci se ramane doar pe ideile antreprenorului. Si este vorba chiar despre sunt companii foarte mari, in care, in continuare, cultura si modul de a face lucrurile pornesc de la antreprenor. (...) Daca vrei sa vorbesti de management performant, trebuie sa te desprinzi de paradigma antreprenorului. De exemplu, exista reticenta chiar la accesarea de fonduri europene", a mai aratat Mihaela Humelnicu.

Ea a explicat ca antreprenorii romani ar trebui sa fie deschisi la notiuni precum competitivitatea companiei, dezvoltarea serviciului catre client sau importanta perceptiei pe care o are clientul asupra companiei, daca isi doresc un business sustenabil.

Mihaela Humelnicu, partener Ross Consultants, a absolvit programul Global MBA al IE Business School din Madrid si are statutul de fellowship in cadrul Chartered Institute of Management Accountants (CIMA).

Din portofoliul de clienti ai Ross Consultants fac parte o serie de companii, precum Coca-Cola, Ductil/Air Liquide Welding, Grohe, Heidi Chocolats Suisse, Lafarge Ciment, Medicover, Mittal Steel, SIAD Romania sau Sicomed.

Sursa foto: Sergey Nivens, Shutterstock

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri