Peste 6.000 de tineri romani aleg sa urmeze cursurile unei universitati din straintate, in fiecare an, determinati de faptul ca ofera universitara din tara noastra nu este adaptata planurilor de cariera pe care acestia le au, a declarat Alexandru Ghita, presedintele grupului Educativa, care organizeaza targul de universitati RIUF, la emisiunea WALL-STREET 360.

"In discutiile pe care le avem cu miile de oameni pe care ii consiliem, acestia ne spun ca, adesea, oferta universitara (din Romania n.red) nu este legata de modul in care ei isi traiesc viata de zi cu zi si nici de perspectiva viitorului, si cauta locuri in care cel putin promisiunea este mult mai adecvata pentru cum inteleg ei ca isi vor trai urmatorii 30-40 de ani de viata profesionala", a explicat Alexandru Ghita.

Conform spuselor acestuia, de la an la an, numarul tinerilor care aleg sa studieze in strainatate este in crestere, ajungand la 6.000-7.000 de persoane anual.

Potrivit datelor UNESCO, numarul de romani care studiaza in strainatate a avut o crestere continua in ultimii 10-12 ani, cu un ritm de crestere mai mic sau mai mare, dar cu crestere in fiecare an, inclusiv in perioada anilor de criza

Olanda, destinatia care poate creste cel mai mult in viitor

Alexandru Ghita a adaugat ca numarul studentilor romani care pleaca in strainatate creste cu o medie de 10% pe an.

"Media aceasta este compusa din mai multe dinamici. Daca ne uitam la piete traditionale, cum sunt Franta sau Germania, unde sunt circa 4.000 de romani la studii, numarul nu a evoluat semnificativ, poate au fost mici scaderi. Daca ne uitam la Marea Britanie, care este destinatia cea mai de interes pentru romani, daca in 2007 erau sub 700 de romani, in acest moment sunt peste 8.000 de romani. In mod similar, am vazut cresteri spectaculoase in Danemarca, acolo studiind peste 3.000 de romani, unde erau 100 de oameni in urma cu 6-7 ani, Olanda a crescut foarte mult si credem ca va fi pe termen mediu si lung va atrage cei mai multi romani, in contextul Brexitului", a precizat Alexandru Ghita.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri