Situatia financiara a Loteriei Romane "nu este deloc roz" si compania poate intra in procedura de insolventa, daca nu vor fi aplicate masuri de eficientizare a activitatii, a declarat directorul general al operatorului national de jocuri de noroc, Dan Alexandru Ghita.
El acuza fostele conduceri ale companiei ca au facut achizitii supraevaluate si contracte paguboase cu un grup de companii elene, incheiate in 1992-1993 pentru zece ani si prelungite la expirarea perioadei initiale, scrie Mediafax.

"Eu vin din mediul privat si m-am speriat cand am vazut documentele financiare ale companiei. Notiunea «eficienta» nu a existat in vocabularul fostelor conduceri ale Loteriei Romane, care s-au axat pe cheltuirea banilor, prin achizitii supraevaluate, si mai putin pe cresterea incasarilor companiei. In acest context, situatia financiara nu este deloc roz si fara masuri de eficientizare Loteria Romana poate intra in procedura de insolventa, dar este ultima varianta pe care o luam in calcul", a spus Ghita.

El a adaugat ca Loteria are o rata a profitului putin peste 8% si a catalogat-o drept slaba. "Daca va cobori sub 5%, putem sa-i punem companiei lacat la usa", a spus Ghita.

La inceptul lunii iulie, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, l-a numit pe Dan Alexandru Ghita in functia de director general al companiei Loteria Romana, in locul lui Gheorghe Benea, fost primar al orasului Dej, care a condus compania din februarie 2009. Ghita a preluat si conducerea Consiliului de Administratie al Loteriei.

Ghita a fost din 2007 pana in iulie director de vanzari la firma de jocuri de noroc Galaxy Games.

In 2011, compania a consemnat o cifra de afaceri de 1,16 miliarde de lei, in urcare cu 5,3% fata de anul precedent, si a avut un profit net 81,7 milioane de lei, in scadere cu 32,6% comprativ cu 2010.

Potrivit lui sefului Loteriei, incasarile operatorului au scazut cu 50% in intervalul 2007-2011, iar cheltuielile s-au mentinut la un nivel ridicat, prin achizitii supraevaluate.

"Spre exemplu, o aplicatie software cu o valoare de piata de 300.000 de euro a fost achiztionata de Loterie cu 1,7 milioane de euro. De asemenea, o aplicatie software pentru monitorizarea intrarilor si iesirilor personalului din sediul companiei a fost cumparata cu 4,4 milioane de lei, un pret supraevaluat cu 3,9 milioane de lei", a spus Ghita.

El a adaugat ca "marea buba" din situatia financiara a Loteriei este contractul incheiat cu un grup de firme din Grecia.

"Potrivit contractului, grecii incaseaza 70% din veniturile nete ale Loteriei pe segmentul jocurilor de videoloterie, iar compania ramane cu 30%, din care se scad cheltuielile de exploatare a aparatelor. Practic, incasam mai putin de 30%. Contractele au fost semnate in 1992-1993 pe o perioada de 10 ani si reinnoite pe inca 10 ani cand au expirat. Aceste contracte paguboase, prin clauzele incluse, nu prea pot fi denuntate", a spus Ghita.

El a adaugat ca echipamentele livrate de grupul de firme elene sunt uzate moral "rau de tot" si genereaza cheltuieli ridicate pentru mentinerea in stare de functionare.

Din datele companiei, grupul de firme elene a incasat 460 milioane de lei in intervalul 2007-2011.
Potrivit raportului Curtii de Conturi pe anul 2010, Loteria a incheiat, in anul 2003, cu Intracom SA, Intralot SA si Lotrom SA, un contract pentru furnizarea unui sistem de video-loterie la cheie, pe o perioada de 10 ani, in conditii total dezavantajoase.

"Mai mult, la data controlului, conducerea Loteriei intentiona sa continue colaborarea in domeniul jocurilor de noroc, prin contracte de asociere incheiate cu terte companii, in conditii dezavantajoase pentru statul roman", se mai spune in document.
In total, Curtea de Conturi a constatat la Loteria Romana prejudicii de 89,8 milioane de lei, jumatate din suma provenind dintr-un contract incheiat cu Shelter Security, societatea de paza fiind favorizata in vederea castigarii unei licitatii pentru achizitionarea sistemului de securitate.

Ghita a mai spus ca, in ultimii ani, Loteria a fost "boicotata" si de persoanele care au luat in contract de mandat punctele de vanzare ale companiei.

"Din surse interne, mandatarii au aflat care sunt cele mai bune puncte de vanzare ale Loteriei, apoi au inceput sa inchirieze spatii in apropierea acestora si, prin intelegere cu angajatii acelor puncte, vanzarile erau practic preluate de locatia mandatarului, iar dupa cateva luni acel punct de vanzare se inchidea", a afirmat seful Loteriei.

Compania are circa 2.000 de puncte de vanzare, din care proprii 1.116.

Cu un mandat de sase luni la conducerea Loteriei, Ghita a spus ca principalul obiectiv al mandatului este eficientizarea companiei, prin reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor.

"Am acceptat acest post pentru ca este o provocare. Cunosc foarte bine domeniul. Voi incerca sa fac barca Loteria Romana sa nu se scufunde. Din pacate, suntem in iulie si compania nu are aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2012, pentru ca ce s-a propus era prea umflat. Spre exemplu, pentru acest an, vechea conducerea a propus investitii de 110 milioane de lei. In urma unei analize, suma propusa pentru investitii a scazut la 20 milioane de lei", a spus reprezentantul companiei.

Ghita a afirmat ca Loteria are un potential de crestere foarte ridicat, in conditiile in care operatorul national de jocuri de noroc din Ungaria, stat cu 10 milioane de locuitori, a consemnat un profit de circa 200 milioane de euro in 2011.

El a adaugat ca Loteria are putine puncte de vanzare, una la 10.000 de locuitori, in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de una la 1.600 de locuitori.

"De asemenea, in Romania, incasarile din jocuri de noroc sunt de 8 euro/locuitor, in timp ce in alte state mai dezvoltate se ajunge la 60-70 euro/locuitor", a spus seful companiei.

Ghita analizeaza posibilitatea reducerii pretului unei variante simple la jocul 6/49 si diminuarea valorii premiului de la categoria I si cresterea sumelor la premiile de la categoria a II-a si a III-a.

"Vreau sa lansez noi jocuri de noroc acolo unde nu depindem de contractele cu firmele elene. Spre exemplu, vreau sa iesim cu jocul 6/49 si pe telefonul mobil. Din pacate, n-am prea mult spatiu de manevra, pentru ca Loteria depinde in proportie de 97% de contractele cu grecii", a spus reprezentantul companiei.

Potrivit acestuia, Loteria are foarte multe spatii imobiliare libere, care, inchiriate, ar putea aduce venituri substantiale companiei.

"Langa cladirea CEC de pe Calea Victoriei avem un imobil pe care, daca l-am inchiria la pretul zonei, am incasa 30.000 de euro/luna. Este un imobil in care s-au efectuat lucrari de modernizare la preturi ridicate si sta neutilizat de cativa ani. In plus, amenajarile interioare au avut de suferit pentru ca imobilul nu a fost aerisit. Practic, peretii s-au cojit, lemnul s-a umflat", a spus Ghita.

Infiintata in anul 1906, Compania Nationala Loteria Romana organizeaza si exploateaza pe intreg teritoriul tarii jocuri loto si pariuri mutuale.

Alta mare companie de stat, Hidroelectrica, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri