Piata muncii din Romania se confrunta, in prezent, cu paradoxul de a avea mii de locuri de munca disponibile, care raman neacoperite, din lipsa de candidati sau pentru ca multi romani nu isi doresc sa munceasca, din varii motive. Acest lucru ii determina pe angajatori sa caute solutii extreme, care sa ii ajute sa nu recurga la redimensionarea businessurilor sau inchiderea lor, iar varianta care se arata la orizont sunt candidatii din tarile non-UE. Insa si aceasta optiune este una dificil de pus in practica, din cauza legislatiei din Romania, sustin angajatorii.

"Pe piata muncii din Europa de Est sunt cateva tari care cresc mult, isi majoreaza PIB-ul si numarul de locuri de munca. In acest context, Romania sta chiar cel mai bine. Pot spune insa ca nu mai este o piata condusa de companie, ci de candidat, ceea ce inseamna ca ne luptam sa gasim candidati pentru joburile pe care le avem disponibile", a declarat pentru wall-street.ro Tiziano Roseto, manager in cadrul companiei de recrutare Gi Group.

Potrivit acestuia, in Romania cele mai mari dificultati in recrutarea de candidati sunt in judetele din vestul tarii, zone cu multe oportunitati si cu rate ale somajului foarte scazute.

"Acest lucru se intampla pentru ca rata somajului a scazut puternic in fiecare an, iar in anumite zone din Romania somajul a ajuns chiar sub 3%. Ceea ce inseamna ca nu ai candidati cu care sa lucrezi. Sunt si alte zone in care am gasi candidati, in special acolo unde nu exista fabrici si oportunitati de angajare, insa acei candidati nu sunt usor de mutat dintr-un loc in altul", a aratat Roseto, care a precizat ca situatii similare se intampla si in Polonia sau Bulgaria.

Si Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera, arata ca angajatorii din unele zone ale tarii sunt nevoiti sa-si reduca productia sau chiar sa se relocheze in alte tari, in conditiile in care in Romania nu gasesc angajati.

"Sunt zone din tara unde nu ai de unde sa aduci personal, cum este in zona de vest a tarii, in Cluj si Satu Mare. Pe o raza de 100-150 de kilometri nu am gasit oameni, majoritatea persoanelor care ar fi putut sa lucreze au plecat in strainatate. (...) In conditiile in care nu gasim oameni, nu avem cum sa onoram contractele, angajatorii nu gasesc oameni, asa ca isi reduc productia si sunt firme care deja se relocheaza in alte tari, precum Ucraina", a precizat Cristina Savuica.

De asemenea, nu sunt putine situatiile in care romanii prefera sa traiasca din banii primiti de la rudele din strainatate sau din ajutoarele sociale date de stat.

In prezent, cea mai mare lipsa de candidati este in randul muncitorilor necalificati, cerintele angajatorilor privind nivelul de pregatire al oamenilor fiind din ce in ce mai reduse, din necesitatea de a gasi oameni dorinici sa munceasca, pe care pot sa ii dezvolte.

Angajatii din Ucraina si Republica Moldova ar putea fi solutia

Cu locuri de munca disponibile, insa cu foarte putini candidati, companiile de recrutare cauta solutii pentru a acoperi deficitul de personal, iar una dintre variante o pot reprezenta angajatii din tarile din afara Uniunii Europene.

"Noi facem multe relocari, trend care are loc si in alte tari din estul Europei. Astfel ca ne gandim sa mutam oameni din Ucraina, de exemplu, in alte tari din jur, inclusiv in Romania", a precizat Tiziano Roseto.

De asemenea, Cristina Savuica a aratat ca deja a gasit in Ucraina si Moldova oameni dornici sa lucreze in Romania, insa legile din tara noastra fac practic imposibila relocarea oamenilor pentru joburi necalificate.

Ce dificultati intampina angajatorii

Astfel, potrivit legislatiei in vigoare, un angajator trebuie sa ofere cel putin salariu mediu brut pe economie unui cetatean din afara Uniunii Europene, indiferent de pozitia pe care este angajat, inclusiv pentru joburile de muncitori necalificati.

In luna august 2016, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.874 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

"Pe langa faptul ca sunt permise de lucru limitate, tot procesul de lucru este de durata, trebuie sa demonstrezi ca nu sunt romani care pot lucra pe aceste joburi, mai exista si aceasta problema a salariilor, iar angajatilor necalificati nu le putem da aceste salarii", a spus Felix Toma, seful companiei de recrutare Gi Group.

"Avem cereri de sute de oameni si nu avem de unde sa ii aducem, singura posibilitate ar fi Republica Moldova sau Ucraina, insa sa le oferim salariul mediu brut mi se pare, in primul rand, o discriminare fata de muncitorul roman, care poate nu primeste acesti bani. Am gasit in Republica Moldova si Ucraina oameni dispusi sa se relocheze, insa nu avem punea legala sa ii aducem", a spus si Cristina Savuica.

Majoritatea joburilor disponbile pentru muncitorii necalificati variaza intre 1.200 lei si 1.600 de lei.

Cum au facilitat alte tari angajarea cetatenilor non UE

Pentru ca problema lipsei candidatilor a aparut in mai multe tari, unele state au incheiat acorduri bilaterale care faciliteaza angajarea oamenilor din afara Uniunii Europene.

"Dificultati in angajarea candidatilor din afara UE inalnim si in alte tari, unde sunt adesea probleme cu vizele. Sunt tari care au rezolvat aceste probleme, de exemplu Polonia are acorduri bilaterale cu Ucraina pentru a obtine mai usor vize, iar ucrainenii pot veni pentru sase luni sa munceasca in Polonia", a explicat Tiziano Roseto.

In Ucraina sunt oameni multi, salariile sunt mici, iar oamenii sunt foarte bine educati, in special in domeniul ingineriei. Republica Modova este o tara mica si saraca, oamenii isi doresc sa munceasca afara, nu sunt multe oportunitati de munca in multinationale

Cati cetateni non UE muncesc deja in Romania

Conform datelor publicate de catre Inspectoratul General pentru Imigrari pe site-ul institutiei, in primul semestru al anului 2016, pe teritoriul Romaniei erau 110.393 cetateni straini cu drept de sedere legala, dintre care 64.677 din state terte si 45.716 din state membre ale Uniunii Europene (UE), Spatiului Economic European (SEE), respectiv Confederatia Elvetiana.

La nivelul anului 2015, un numar de circa 1.500 de cetateni straini non UE au lucrat in baza unui contract de munca, arata datele furnizate de Inspectia Muncii.

An Numar cetateni straini non UE angajati
2015 15.180
2014 13.568
2013 12.516
2012 12.132

De asemenea, in primul semestru al anului 2016, 878 de firme au solicitat eliberarea unor astfel de adeverinte pentru angajarea cetatenilor non-UE in Romania, iar agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca au emis adeverinte pentru 2.564 de persoane.

Datele de la nivelul anului 2015 arata ca cei mai multi au venit din Turcia (3.600), China (2.357), Republica Moldova (1.439) si FIlipine (822). Cei mai multi lucreaza in restaurante, comert cu imbracaminte si incaltaminte, precum si comert de echipamente electronice si de telecomunicatii.

Sursa foto: nito, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri