Contrar asteptarilor, unul dintre cele mai dorite joburi din China nu reprezinta un post de rang inalt in cadrul unei firme importante de tehnologie, precum Alibaba sau Tencent, ci intr-un partid politic care nu are practic nicio putere in tara.

Luni a fost termenul limita pentru inscrierea la examenele civice din China, peste 1 milion de persoane vizand astfel un job in Guvern sau intr-un partid politic, scrie CNN.

Atunci cand se inscriu, candidatii trebuie sa aleaga un post specific pe care il vizeaza in eventualitatea angajarii. Locurile de munca guvernamentale sunt adesea descrise in China ca fiind “castronul auriu de orez”, deoarece implica posturi cu venituri stabile si beneficii suplimentare. Acestea pot duce in final si la obtinerea statutului de membru in Partidul Comunist Chinez (PCC), ceea ce implica noi beneficii.

Cel mai cautat job este insa unul destul de obscur: pana duminica, un numar record de 7.727 de persoane si-au exprimat interesul pentru postul de sef al biroului de receptie al Ligii Democratice Chineze din Beijing, unul dintre cele opt partide autorizate sa functioneze in China in afara de Partidul Comunist Chinez, aflat la putere. Criticii comunistilor spun insa ca restul partidelor exista doar pentru a sustine ideea promovata de PCC, potrivit careia China nu este o tara cu partid unic.

Printre atributiile postului de receptioner in cadrul Ligii Democratice se numara stabilirea intalnirilor si pregatirea pentru evenimentele specifice. Atractivitatea job-ului este datorata cel mai probabil cerintelor destul de scazute pentru post, in comparatie cu beneficiile. Astfel, candidatii trebuie sa aiba doar diploma de bacalaureat si doi ani de experienta, potrivit website-ului de recrutare.

“Cand oamenii fac alegeri, acestia tind sa urmeze principiile economice. Vor ca veniturile lor sa fie maximizate. Este normal sa aleaga job-uri cu beneficii mai bune, care le ofera oportunitati pentru dezvoltare si care se afla in locatii bune”, a explicat, intr-un ziar local, Zhu Lijia, profesor in cadrul Academiei Chineze de Guvernanta.

Sursa foto: Shutterstock / TonyV3112

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri