4 Noiembrie 2016

Minciuna, un rau necesar din viata noastra. Cum a ajuns creierul sa se obisnuiasca cu ea si de ce sta la baza evolutiei umane



„Orice prost poate sa spuna adevarul, dar e nevoie de un om cu cap ca sa stie sa minta bine”, spunea Samuel Butler. Iar cercetatorii sustin afirmatia, demonstrand, stiintific, ca Minciuna sta la baza evolutiei umane, ca oamenii inteligenti au tendinta de a minti mai mult si mai des, dar si cum se obisnuieste creierul cu ea: “noi toti am invatat sa mintim atat de bine, incat chiar si noi sa credem o parte din propriile noastre inventii”, conform Revistei CARIERE.

In ultimul timp, se spune ca unul dintre principalii factori care au dus la dezvoltarea inteligentei umane a fost complexitatea sociabilitatii umane. Si cum unul dintre elementele inteligentei sociale este machiavelismul, specia umana pare sa fi evoluat avand la baza deceptia si capacitatea de a-i induce pe ceilalti in eroare, cu scopul de a-ti asigura propria supravietuire.

Dupa ce s-a analizat tocmai fenomenul minciunii din perspectiva evolutionista, Luke McNally si Andrew L. Jackson au indicat ca minciuna a ajutat oamenii sa se inteleaga mai bine inca de la inceputul speciei noastre. De ce? Pentru ca micile minciuni ne aduc avantaje importante. Oamenii folosesc neadevaruri pentru a flata, pentru a castiga increderea celor din jur si pentru a se face mai atragatori in ochii sefilor si in cei ai potentialilor parteneri.

Citeste articolul integral pe Revista CARIERE.



Citeste si