A facut parte din Partidul National Liberal, a fost directoarea cabinetului senatorial al lui Crin Antonescu, a facut parte din trupa N&D si a cantat in deschiderea concertului Bon Jovi din Romania. A concurat la Vocea Romaniei, a renuntat la politica si a fondat, impreuna cu sotul ei, o trupa de rock, Scarlet Aura, cu care a cantat si canta in Romania si in turnee si festivaluri din Europa in deschiderea unor nume precum Tarja Turunen, Gotthard si Rhapsody. Acestea sunt doar cateva dintre reperele carieriei Aurei Danciulescu, cu care wall-street.ro s-a intalnit cu cateva zile inainte ca Scarlet Aura sa plece in turneu in Europa, pentru a sustine 24 de concerte in cadrul unui turneu in care cap de afis este formatia Rhapsody. Trupa se afla in prezent in turneu si lucreaza la noul album, Hot&Heavy, programat pentru lansare in luna septembrie. Ce alte planuri are Scarlet Aura si cum a ajuns la nivelul din prezent?

Am sunat-o pe Aura Danciulescu, fondatoare, alaturi de sotul ei, Mihai Danciulescu, a trupei Scarlet Aura, in ziua de marti, 13 februarie. Nu a fost o zi cu ghinion, insa am trezit-o din somn: impachetase, alaturi de colegii ei de trupa, merchandise-ul si echipamentele muzicale pentru turneul in care Scarlet Aura (Aura Danciulescu - voce principala, Mihai Danciulescu - chitara si voce, Catalin Ungureanu - citara bas si voce, Sorin Ristea - tobe) urma sa plece vineri, 16 februarie, aflat in prezent in desfasurare in Europa de Vest, ca opening act pentru trupa italiana de rock simfonic Rhapsody, care sarbatoreste 20 de ani de la infiintare printr-un turneu de adio. Am stabilit intalnirea pentru interviu pentru a doua zi, 14 februarie, dar aveam sa ne intalnim chiar in acea seara de 13 februarie, la concertul de lansare a noului album al formatiei Breathelast.

In dupa-amiaza zilei de 14 februarie, in timp ce mergeam spre locul interviului, ma intrebam cum o fi ajuns Aura Danciulescu de la politica la rock. Cand o intrebi cum s-au impacat, in trecut, activitatea politica si cantatul intr-o trupa rock, Aura Danciulescu, vocalista in trupa Scarlet Aura, spune ca cele doua nu se exclud, pentru ca au pornit din aceeasi persoana.

scarlet aura, aura danciulescu, mihai danciulescu, therockbusiness

”Am facut studii care m-au dus inspre o cariera politica, pentru ca muzica am facut dintotdeauna. Ca orice copil dus la casele de cultura si la cercurile muzicale si la spectacolele locale si la concursurile din judet, castigate sau pierdute, asa am fost si eu la gramada cu alti copii talentati din Falticeni, de unde sunt. Unii au continuat, altii nu, majoritatea cu muzica populara, am lucrat foarte mult pe muzica populara. Eu nu prea stiam la ce sunt buna, in tineretile mele, as fi vrut sa fac medicina, dar domeniul mi s-a parut prea serios pentru mine si, dupa discutiile cu parintii mei, mi s-a parut comunicarea a fi cea mai potrivita pentru mine. Oricum eram revoltata de mica si pe chestia asta m-am pregatit, am facut SNSPA-ul, am intrat la facultate in 2004. M-am inscris intr-un partid politic din care si parintii mei faceau parte, in Partidul National Liberal”, povesteste Aura Danciulescu.

Scarlet Aura: Povestea primului album, The Rock Chick

Pasiunea pentru muzica si cantat i-a ramas si in timpul facultatii, insa rock-ul avea sa-l descopere mai tarziu. In timpul studiilor, a cantat in formatia N&D, dupa plecarea Deliei, iar apoi in trupa de etno rock Hora a celor de la K1, intrucat avea elemente de muzica populara, un gen care Aurei Danciulescu ii place foarte mult si azi.

”In timpul asta, eram in continuare membru de partid, ma duceam la activitati, a fost o dezvoltare personala extraordinara. Apoi am vrut sa plec in misiune internationala, m-am si inscris, am luat examenul, mai aveam a doua etapa de examene si atunci i-am cunoscut pe baietii de la Steellborn. Am facut cunostinta cu rock-ul si am zis «Am cautat atat si nu m-am gasit deloc, asta e ce vreau sa fac». Ma cautam pe mine si am gasit rock-ul si m-am regasit in rock. Rock-ul e minunat pentru toata lumea, si pentru cei care nu l-au descoperit pana acum. Nu imput niciunui ascultator Scarlet Aura sau al oricarei alte formatii de rock ca nu a fost rocker inainte sau ca nu a crescut cu viniluri si cd-uri, pentru ca nici eu nu am facut asta si uite ca I am the fuckin` rock chick in the end. Sa vina toata lumea cu fata catre rock, nu trebuie sa aiba nimeni impresia ca nu are loc printre noi”, spune Aura Danciulescu.

”The Rock Chick” este numele primului album al formatiei, care atunci se numea Aura. In 2011, Steelborn, cu Aura Danciulescu la voce, a cantat in fata a zeci de mii de oameni, in deschiderea concertului Bon Jovi din Piata Constitutiei, dupa ce a castigat un concurs la care au participat mai multe trupe din Romania. ”S-a ocupat managementul lui Bon Jovi direct de noi, ei ne-au tinut in backstage, am stat in backstage-ul Bon Jovi, ei ne-au zis cand sa ne urcam pe scena, cand sa ne dam jos si cand am coborat unul din tehnicienii lor m-a luat pe sus si mi-a zis «You`re a fuckin` rock chick» si de acolo a venit numele albumului”, povesteste Aura Danciulescu.

Tot de concertul lui Bon Jovi de la Bucuresti din 2011 se mai leaga un moment important pentru cariera muzicala a Aurei Danciulescu. Atunci, cand a vazut cum este sa canti in fata a mii de oameni pe o mare scena, Aura Danciulescu s-a hotarat ca aceasta este directia in care vrea sa o ia viata ei. La activitatea politica renuntase in 2009, dupa ce ajunsese director de cabinet al presedintelui PNL din acea vreme, Crin Antonescu, si lucra in calitate de consultant politic, iar Mihai Danciulescu, pe atunci doar un prieten bun, nu si sotul ei, lucra la BRD, ca director.

Citeste si:

    ”I-am spus lui Mihai, atunci eram doar foarte buni prieteni, ca eu nu o sa mai fiu niciodata la fel, eu asta vreau sa fac. Nu stiu cat dureaza si ce trebuie sa sacrific. Mi-am dat demisia de peste tot, m-am ras in cap, mi-am dat seama ca trebuie sa renunt la niste lucruri: costume, pantofi cu toc, lucruri pe care le are orice fata cu aspiratii de politician . Mihai si-a dat demisia din BRD si am zis «Hai s-o facem ca lumea». Fostii nostri colegi de la Steelborn aveau alte planuri, ei erau in corporatii, casatoriti, cu copii si ne-am despartit. Noi oricum nu mai aveam vechile job-uri, Mihaita se angajase ca profesor universitar la facultate si eu eram consilier. Ne-am intalnit cu un prieten de-al nostru care era pianist in trupa Monarchy si el a zis ca vrea sa faca cu noi proiectul si sa se numeasca Aura. Cornel il chema. Am fost de acord sa se numeasca Aura, eu fusesem la Vocea Romaniei, lumea mai facea legatura cu Steelborn si nu o luam totusi chiar de la zero. Primul album a fost The Rock Chick sub numele Aura si cand eram la jumatatea sesiunii de inregistrari, Cornel a avut un accident de masina si a murit. Era cu doua luni inainte de data de lansare a albumului, care a fost la Silver Church. Noi trebuia sa terminam discul si eram intr-o stare ingrozitoare. Era pianist, era cu o parte din creatie, Mihai a dus bucati din ce facuse el pe album si asa a sunat The Rock Chick. Mihai n-a mai putut sa produca singur The Rock Chick, a apelat la Manu Savu cu care a lucrat la productie. Manu Savu a avut aceasta viziune asupra productiei The Rock Chick, viziune care unora le place, altora nu”, povesteste Aura Danciulescu.

    Cum a ajuns Scarlet Aura sa concerteze in afara Romaniei?

    La scurt timp de la lansarea primul album al trupei, Aura si Mihai Danciulescu au aflat ca in Bulgaria va avea un concert trupa Gotthard in Bulgaria, ai caror fani sunt si ei, si fostul basist al trupei, care avea si o trupa tribut Gotthard. Cei trei s-au gandit sa mearga la concert si au aflat ca Metalhead organizeaza un concurs pentru trupe, iar castigatoarea va merge la Blacksea Battle of the Bands, la Kavarna Rock Fest 2014, unde cantau si cei de la Gotthard.

    scarlet aura, aura danciulescu, mihai danciulescu, therockbusiness

    Citeste si:

      ”Am zis, ca daca tot mergem la festival si se face concurs, de ce sa nu concuram, ca poate castigam. Asa facem rost de bilete. Si am castigat. Daca depinzi de votul publicului, trebuie sa te pui in locul lui si sa te gandesti ce ai vrea tu sa vezi ca se te determine sa sustii o formatie. Pentru mine a fost simplu: aripi, the Rock Chick, incubus, succubus, partea buna, partea rea, oricum asta e un subiect de-al meu in versuri, fete ascunse, pe care ni le ascundem noi in viata de zi cu zi; motor, geaca de piele, Ingeri pe Motoare, totul e pregatit. Am castigat, dar apoi am aflat ca de fapt nu vom canta in festival, ci in prima lui zi, la un alt concurs. In Romania, toti ziceau ca ne facem de ras in Bulgaria, uite cine reprezinta rock-ul romanesc la prima editie a Blacksea Battle of the Bands de la Kavarna Rock Festival. Ne-am dus in Bulgaria la concurs si ghici ce? Am castigat votul publicului, ne-au votat bulgarii in conditiile in care in concurs erau doua trupe bulgaresti si alte trupe din Europa. Eram 12 trupe, inclusiv moldovenesti, rusesti, sarbesti. Ne-am imprietenit cu cei de la Gotthard, duminica am cantat iar, intrucat castigasem concursul, am cantat in aceeasi zi cu Gotthard si cu Helloween. My wish was the Universe`s command”, povesteste Aura Danciulescu.

      La intoarcerea in Romania din Bulgaria a condus Aura si, cand s-a oprit intr-o parcare pentru o scurta pauza, si-a dat seama ca stia ce are de facut in continuare, asa ca i-a trezit pe colegii de trupa, care dormeau in masina, si le-a expus planul ei. In perioada urmatoare, au plecat din trupa basistul si tobosarul, pentru ca, asa cum spune Aura Danciulescu, ”mediul de munca e dur si volumul e imens”. A urmat semnarea unui contract cu o agentie de booking si management din Londra, Metal Music Bookings and Management, ai caror reprezentanti le-au recomandat sa scrie versuri in engleza si sa adauge un cuvant la numele Aura, din motivul simplu ca la o cautare pe Google dupa ”Aura” apar foarte multe rezultate care nu au legatura cu trupa.

      scarlet aura, aura danciulescu, mihai danciulescu, therockbusiness

      ”Am facut un brainstroming, la un gratar si am scris cateva variante: Metaphora, Quiet Aura, tot felul de variante printre care Scarlet of Aura. «Pe aripile vantului» este filmul meu preferat, iar Scarlett O`Hara este personajul meu preferat si ultima replica din film este filosofia vietii mele: «Tomorrow is another day”». Scarlet inseamna rosu aprins si aura rosie emana energie, posesivitate, ambitie, exact lucrurile care pe noi ne caracterizeaza. Au ales ei, dintre toate, Scarlet Aura. Ne-am rebranduit, primul concert sub numele Scarlet Aura a fost in 2016 cu Accept la Sofia, am deschis pentru Accept, publicul bulgar ne stia si s-au bucurat si am facut albumul Falling Sky care a fost scos de o casa de discuri nemteasca care se numeste Pure Rock Records. A costat foarte multi bani productia asta, noi am ramas in casa cu lucruri nefacute foarte mult timp, pentru ca trupa era prioritara. Am prins primul nostru turneu, am aplicat pentru turneu cu Tarja Turunen si am fost alesi din sute de trupe, nu am facut buy-in. Multa lume zice ca oricine poate sa faca buy-in. Te rog, du-te si fa buy-in! Stii cate trupe aplica pentru buy-in? Sute, dar managementul se intalneste si alege una dintre formatii. Un buy-in pentru o trupa de undergorund costa intre 250 si 500 de euro. Ce poate sa faca o trupa ca Tarja sau Nightwish sau Rhapsody cu 500 de euro? Fix nimic. Ei daca-si iau ceva o fac pentru ca vor sa sustina trupa respectiva, lucru care s-a si dovedit la sfarsitul turneului, cand noi am semnat un contract cu agentia de management care se ocupa de spectacolele Tarjei de Craciun, Outlanders Productions”, explica Aura Danciulescu.

      Pe aripile rock-ului: Scarlet Aura se autofinanteaza din 2016

      Dupa turneul cu Tarja Turunen, in care Scarlet Aura nu a avut asigurate nici transportul, nici cazarea – pentru transport au reusit sa gaseasca un sponsor, Romfour Romania, care le-a oferit un autocar de 7 stele – a urmat o serie de noua concerte, pana la finalul lui 2016. In 2017, a continuat turneul se promovare a celui de-al doilea album al trupei, Falling Sky, care incepuse din turneul cu Tarja Turunen, de data aceasta cu Scarlet Aura in postura de headliner, cu alte trupe in deschidere - ”Nu am cerut buy-in”, tine sa precizeze Aura Danciulescu –, in timpul caruia membrii trupei au avut prilejul sa invete foarte multe lucruri.

      ”Am dat piept cu probleme mai mari si mai mici, am vazut unde mai trebuie lucrat la promovare pe partea internationala foarte mult. Per ansamblu a fost un turneu extraordinar in care am invatat o gramada de lucruri, dupa care am lansat oficial Falling Sky in Romania, pentru ca pana in aprilie 2016 nu fusese lansat la noi, apoi a venit turneul The Beast Within Me, inceput pe 15 septembrie, care in Romania a fost pornit la Hard Rock Cafe si acolo se va si incheia, pe 21 aprilie anul acesta. Agentia noastra de management ne-a anuntat ca plecam in turneu cu Rhapsody si acum vineri ne urcam in avion, sambata pe 17 februarie e primul concert dintr-o serie de 24 de concerte in 13 tari. Nu este buy-in, din contra avem asigurat si nightliner-ul, calatorim cu Rhapsody si avem procente pe evenimente. Nu sunt foarte mari, dar e un inceput, consider ca suntem deja platiti si incepem din turneul asta sa facem bani, excluzand bineinteles vanzarile de merch, vanzari promotionale, alte parteneriate de business. De anul trecut din februarie, de la Falling Sky încoace, suntem 4 in formula de neschimbat, ne-am gasit in sfarsit patru care sa sacrifice si sa munceasca cum faceam eu cu Mihai inainte, nu just wannabe rockstars. Oamenii chiar se implica si muncesc si trag si avem, prin Outlanders Production, unul din cei mai buni manageri, Tatyana Shubina, care se implica si munceste cot la cot cu noi”, explica Aura Danciulescu, cu o zi inainte de plecarea in turneul cu Rhapsody.

      Si pentru ca a venit vorba despre bani, o intreb pe Aura Danciulescu daca in prezent poate spune ca traieste din muzica, iar raspunsul este unul afirmativ. Vocalista si fondatoarea Scarlet Aura spune ca nu a cantat gratis nici pe vremea in care activa in trupa Steelborn.

      ”Banii vin in permanenta inca din 2014, de la lansarea The Rock Chick, noi am cantat pe bani. Acei bani, partial sau total, sunt reinvestiti in trupa, in clipuri, in promovare, in site-uri si asa mai departe. Consider ca din 2016, de dinaintea turneului cu Tarja, trupa se autosustine. Eu cu Mihai, in acest moment, nu avem un alt job, noi traim din muzica, Catalin Ungureanu, basistul si Sorin Ristea, tobarul, abia asteapta sa renunte la business-urile pe care le au. Ne dorim venituri foarte mari, vrem sa fim cei mai bogati de pe aceasta planeta, normal, dar putem incepe si de la un venit de 1.000-1.500 de euro pe luna per membru, ca sa stii ca poti sa lucrezi pentru trupa. Sigur ca ulterior vor creste veniturile, iar noua ni s-a aratat acest aspect odata cu iesirea trupei in afara. Sigur ca pana atunci ziceam ca stam angajati, ca stiu eu ce se intampla peste cateva zeci de ani, mai pot eu sa fac chestia asta? Nu vreau sa las scena rock, care m-a gasit si pe care am gasit-o, pentru nimic in lume. Am fost ca un om care n-a avut oglinda si in momentul in care am trait experiente pe scena rock, m-am vazut, frate, si am zis «Eu sunt, noi suntem si nu vom renunta niciodata» si vreau sa deschid cai si usi pentru trupe romanesti cu voce feminina”, spune Aura Danciulescu.

      Veniturile Scarlet Aura: fee-uri si merchandise

      Structura veniturilor Scarlet Aura variaza in functie de moment: vara sunt mai multe festivaluri si atunci fee-urile pe care canta trupa reprezinta principala sursa de venit, iar primavara si toamna sunt turneele, din care ies mai multi bani din vanzarea de merchandise.

      ”Ai 10 fest-uri intr-o vara la un minimum de 1.500 de euro, sunt 15.000 de euro. Vara asta e cea mai importanta sursa, ce merch poti sa vinzi tu la o medie de 500 de euro per festival, e in plus, dar la fest e mult mai greu sa vinzi merch, pentru ca sunt multe trupe. Primavara si toamna importante sunt fee-urile, procentele din concertele, dar e mai important merch-ul, pentru ca sunt turnee si acolo vinzi mai usor produse. Bani se fac, te duci, canti fie pe fee fix, fie pe procent din bilete, fie pe bilete, iti vinzi produse de merchandise. In paralel trebuie sa fii foarte atent la actele legale pe care trebuie sa le ai cand canti in afara: garantie pe sculele pe care le ai, pentru materialele pe care le vinzi trebuie sa ai casa de marcat, totul trebuie sa fie facturat”, explica Aura Danciulescu.

      Pentru turneul in care sa afla in prezent alaturi de Rhapsody si Beast in Black, Scarlet Aura a luat, ca merchandise, in jur de 1.000 de cd-uri cu albumele trupei, 1.000 de tricouri (800 cu logo-ul trupei, 100 cu turneul The Beast Within Me si cu ce mai era in depozit si 115 hanorace. Exista, la vanzare in turneu, trei pachete: Scarlet Diamond, care contine un hanorac, 2 tricouri si 4 cd-uri si care costa 100 de euro; Scarlet Platinum – un hanorac, un tricou, doua cd-uri, care se vinde la 70 de euro si Scarlet Gold, cu un hanorac, un tricou si un cd, care costa intre 30-40 de euro.

      scarlet aura, aura danciulescu, mihai danciulescu, therockbusiness

      ”Am stat doua zile in atelier, le-am impaturit, le-am pus in pungi, le-am etichetat, le-am pus in cutii, am scris in cutii ce e inauntru. Sunt 1.500 de produse de merch, un palet de trei metri cubi. Noi plecam din Romania trupa, tehnicul nostru care este sound engineer, stage manager, toate intr-un om, Catalin Stefan Mitachescu zis Jumba si managerul nostru de la Outlanders Production, Tatyana Shubina. Si noi plecam din Romania cu avionul la Bologna vineri, iar sculele, echipamentele, merchandise-ul si bagajele noastre au plecat de ieri cu o firma de transporturi. E mult mai rentabil sa trimiti pe palet tot ce ai de trimis, e door to door, e foarte accesibil la pret, ne costa pana la Bologna 260 de euro”, detaliaza Aura Danciulescu.

      Aura Danciulescu: ”Planuim un turneu pe un alt continent”

      Scarlet Aura nu concerteaza doar in afara Romaniei, chiar daca veniturile nu sunt comparabile. Potrivit Aurei Danciulescu, scena de rock s-a deschis, iar trupa a avut feedback extraordinar de bun din 2016, cand a inceput sa ia la rand cluburile din tara, ”mai mici, mai mari, mai slabute, mai bune, cu public mai numeros sau mai putin numeros – am cantat si pentru 30 de oameni si nu m-a deranjat si nu m-a demoralizat. Prima oara au venit 30 de oameni, a doua oara au venit 70, iar asta, pentru mine, inseamna evolutie. Asta inseamna sa ai rabdare si sa cresti, ca in reclama la Dedeman: Numarul 1 nu se castiga, se construieste”.

      ”Construim aici si mergem si afara. Planul pentru toamna, odata cu lansarea noului album, Hot&Heavy este un alt turneu, care imi doresc sa nu se intample pe continentul european. Pentru a pleca pe un alt continent, casa ta de management iti inchiriaza un nightliner, un autocar mare in care dormi , acolo locuiesti pe perioada intregului turneu. Trebuie sa-l inchiriezi in avans, iar pentru asta trebuie sa platesti mii de euro, pe care tu-i dai din buzunarul tau si ii scoti ulterior. Asta-i business, iti faci calcule, faci toate la termen. Eu visam sa cant cu Tarja Turunen, visam sa cant cu Doro Pesch, sa lucrez cu cei mai mari producatori, sa am o casa de management care sa ne duca acolo. Acum nu mai am vise, acum am planuri. Pe asta se bazeaza si un business, in momentul in care nu-ti bazezi activitatea pe niste vise, pe ce ti-ai dori tu sa faci si totul e targetat si banii sunt calculati si stii exact cat trebuie sa investesti si stii exact ce bani scoti de acolo in momentul ala, e business, un plan care trebuie dus la bun sfarsit”, spune Aura Danciulescu.

      Si, ca in orice alt domeniu, insistenta si credinta in existenta unei solutii joaca un rol foarte important atunci cand vine vorba despre success.

      ”Mi s-a parut intotdeauna, de cand eram mica, ca trebuie sa inveselesc oamenii, sa mediez certurile, sa gasesc solutii de mijloc, de acolo si politica, iar ai mei au observat asta si m-au impins de la spate. Sigur exista o solutie intotdeauna, de exemplu la Kavarna Rock Fest le-am spus ca noi venim cu motorul pe scena si mi-au spus initial, prin telefon, ca nu se poate, ca n-avem voie. Eu i-am platit insa motociclistului cazarea si benzina si i-am zis ca mergem acolo si vedem. Am ajuns acolo si m-am dus direct la stage manager, i-am spus ca avem o motocicleta si ca trebuie sa o urcam pe scena. Mi-a spus ca sigur, au adus un motostivuitor si au urcat motorul pe scena. Nu insisti, nu ai”, conchide Aura Danciulescu.

      Interviul se încheie si ne luam la revedere, nu inainte de a asculta, in premiera, melodia ”In the Name of My Pain”, de pe noul album Scarlet Aura, Hot&Heavy, care urmeaza a a fi lansat in septembrie, dupa cum ne-a dezvaluit Aura Danciulescu. Parasesc studioul propriu de inregistrari al trupei Scarlet Aura gandindu-ma ca nimic nu este imposibil, daca ai taria sa-ti urmezi visele sau, asa cum mi-a spus Aura Danciulescu in timpul interviului, citand cateva versuri din melodia ”Never tear us apart” a formatiei INXS (” `Cause we all have wings, but some of us don`t know why”) , daca stim ce sa facem cu aripile pe care cu totii le avem.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Cariere »



      Setari Cookie-uri