Daca cineva vine la tine si te roaga sa numesti cativa lideri, cu siguranta ca nu vei avea probleme sa faci o lista scurta. Insa, daca aceeasi persoana te roaga apoi sa enumeri cateva calitati pe care le au acesti lideri, cu siguranta iti va lua mai mult timp ca sa le identifici.

Jeff Bezos, Warren Buffett, Richard Branson sunt unii dintre cei mai cunoscuti lideri de pe planeta, insa care sunt abilitatile si calitatile care i-au ajutat sa isi construiasca o cariera de succes? Raspunsul sta intr-o simpla clasificare a tipurilor de leadership, potrivit cnbc.com.

Liderul carismatic

Liderii carismatici sunt excelenti oratori si sunt recunoscuti pentru abilitatea lor de a-i influenta si inspira pe altii. Rolul lor intr-o echipa este foarte important, pentru ca reuseste sa ii motiveze pe oameni sa dea tot ce au mai bun si sa lucreze eficient.

Fiind foarte buni comunicatori, acesti lideri isi pot promova propria viziune si ii tot convinge pe ceilalti sa adere la ea.

Richard Branson, antreprenorul din spatele brandului Virgin, se inscrie cu succes pe lista liderilor carismatici. Alaturi de el, mai pot fi adaugati Martin Luther King Jr. si Winston Churchill.

Tipuri de lideri: Richard Branson

Liderul cooperant

Acest tip de lider este un foarte bun om de echipa. Nu este o persoana autoritara, insa reuseste sa ii faca pe colegii lui sa se simta apreciati, stie sa comunice eficient si simte cand este momentul potrivit pentru feedback.

Liderul cooperant nu doar ca stie sa lucreze in echipa, insa stie sa aprecize creativitatea colegilor si efortul depus de ei pentru realizarea proiectelor. De asemenea, este un lider empatic, care stie sa intervina atunci cand cei din echipa sa sunt cu moralul la pamant.

Pentru ca isi asculta colegii, stie mereu care le sunt nemultumirile si are grija sa le rezolve inainte ca acestea sa escaladeze. In plus, se asigura mereu sa creeze cele mai bune conditii de munca pentru cei cu care lucreaza.

Jeff Bezos, fondator si CEO Amazon, Sheryl Sandberg, COO Facebook, fac parte din categoria liderilor cooperanti. Dintre personalitatile care au facut istorie, Abraham Lincoln se incadreaza in tiparul liderului cooperant.

Tipuri de lideri: Jeff Bezos

Foto: Shutterstock.com

Liderul calculat

Liderul calculat se bazeaza pe fapte atunci cand ia decizii si gaseste usor cele mai bune solutii la problemele cu care se confrunta.

Acesti lideri nu se tem sa isi murdareasca mainile ca sa isi puna in practica viziunea, iar acest lucru ii ajuta enorm ca sa castige respectul colegilor.

Eficienta este una dintre calitatile acestor lideri. Intotdeauna vor analiza pe toate partile o idee inainte de a o pune in pratica, iar in felul acesta isi asigura o buna desfasurare a activitatii.

Mary Barra, CEO General Motors, Mark Zuckerberg, cofondator si CEO Facebook, Warren Buffett, investitor, se incadreaza cu succes in categoria liderilor calculati.

Tipuri de lideri: Mark Zuckerberg

Foto: Shutterstock.com

Liderul care nu accepta compromisuri

Acest tip de lider are abilitatea de a lua decizii importante fara sa scape din vedere viziunea de la care a pornit. Unii oameni considera ca este destul de dificil de lucrat cu acest gen de lideri, insa ii accepta pentru ca cei mai multi reusesc sa faca lucruri marete.

Liderul care nu face compromisuri are foarte mare incredere in el si in ideile sale, nu accepta sa fie condus, si este, de cele mai multe ori, o sursa de motivatie si inspitatie pentru cei din jurul lui.

Acesti lideri sunt persoane extrem de creative, le place sa gaseasca rapid solutii si sa isi termine proiectele la timp. Nu sunt genul de lideri care arunca greul pe umarul colegilor.

Steve Jobs, cofondator si CEO Apple, era genul de lider care nu accepta compromisuri. De asemenea, Alan Sugar, om de afaceri, Peter Jones, antreprenor, se incadreaza perfect in acest tipar de lider.

Tipuri de lideri: Steve Jobs

Foto: Wikipedia

Este foarte important pentru orice lider sa isi dea seama ce fel de personalitate are, care ii sunt punctele slabe si punctele forte, iar in functie de calitatile si abilitatile pe care le are sa incerce sa creeze cel mai bun mediul de lucru pentru el si colegii lui. Tu ce tip de lider esti?

Sursa foto: By GaudiLab / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri