Sonja Ingrid Wettstein s-a nascut pe 8 noiembrie 1926, in Zurich, unde tatal ei era avocat. Un acces de tuberculoza a fortat-o sa renunte la scoala de arhitectura. Familia Bata, fondatoarea companiei de pantofi, din care urma sa faca parte si Sonja, era unul dintre clientii tatalui ei.

Thomas Bata, mostenitorul imperiului, isi aminteste cum s-a indragostit de ea dupa ce a vazut-o intr-o cabana, la ski, in 1946. A cerut-o in casatorie in timpul unui zbor deasupra Alpilor elvetieni. El avea 31 de ani, iar ea 19.

Mama Sonjei, ingrijorata de lipsa de abilitati "domestice" a fiicei ei, a inscris-o la un curs de gatit inainte de nunta. Desi a invatat “artele” gospodariei, nu a fost niciodata o nevasta care sa stea in casa, scrie Wall Street Journal.

O Wettstein in familia Bata

Membrii familiei Bata erau preocupati sa isi reconstruiasca afacerea in afara Europei de Est. Sonja a invatat despre afacerea cu pantofi, a administrat un magazin Bata si a mers alaturi de sotul ei in fabrici din lumea intreaga. “Exista aproape un spirit misionar in echipa noastra executiva pentru a dovedi ca putem reconstrui organizatia”, declara ea intr-un interviu, in 1995.

Un tablou semnat Picasso,...
Citeste si: Tabloul semnat Picasso, furat in 2012, a fost gasit in Romania

Sonja are 4 copii, 9 nepoti si 5 stranepoti.

Bata este in continuare detinuta de familie. Doi nepoti lucreaza in functii executive la Bata, companie unde majoritatea pantofilor sunt realizati in Asia si America Latina.

De la afacerea Bata la muzeul de incaltaminte

Thomas Bata a reorganizat compania pentru a scapa de comunismul care pusese stapanire pe Europa de Est. Pe fondul razboiului, el si sotia sa s-au mutat din Cehoslovacia in Ontario, Canada pentru a pune bazele a ceea ce a devenit, apoi, un producator global de pantofi. Sonja Bata a ajutat la realizarea designului magazinelor si incaltarilor. Sonja nu ocupa o functie oficiala in companie, dar lucra intr-un birou in apropierea sotului.

Sonja Bata colectiona pantofi din toata lumea pentru a intelege mai bine nevoile si preferintele diferitelor culturi, iar acest lucru a devenit baza Muzeului de Pantofi Bata din Toronto.

Humanic a deschis un nou...
Citeste si: Humanic a deschis un nou magazin in Bucuresti, in MegaMall

“Pantofii sunt cel mai captivant artefact”, declara Sonja pentru Toronto Star in 1995, cand muzeul a fost deschis. “Iti spun mai multe despre oameni, modul in care au trait, climatul si istoria lor”, spune ea.

Muzeul, deschis in 1995, gazduieste o colectie de 13.000 de perechi de pantofi si artefacte asociate. In muzeu sunt prezentati pantofi realizati din par uman si pene ale pasarilor emu care au apartinut unor bastinasi australieni, sandale egiptene vechi de 4.500 de ani, realizate din lemn, ghetele din satin negru purtate de regina Victoria si incalatari marimea 22, echivalentul marimii 50, in Europa, purtate de jucatorul de baschet Shaquille O’Neal. In muzeu mai exista pantofi detinuti de Elvis Presley, Elton John si Imelda Marcos, vaduva fostului dictator Ferdinand Marcos, al 10-lea presedinte al statului Filipine. Imelda Marcos este cunoscuta pentru colectia de haine, pantofi si obiecte de arta si bijuterii, precum si pentru banii din conturile din bancile offshore sub pseudonimul “Jane Ryan”.

Sonja Bata a fost presedinta Consiliului National de Design al Canadei si a activat in organizatia World Wildlife Fund. A primit titlul onorific de Officer of the Order of Canada in 1983 pentru servicii aduse educatiei, urbanismului, ecologiei, designului si ingrijirii sanatatii.

Sonja a murit la varsta de 91 de ani, pe 20 februarie, al un spital din Toronto. Sotul ei a murit in 2008.

Austriecii de la Humanic vor...
Citeste si: Doua noi magazine Humanic pana la finalul anului si alte patru in 2019

Sursa foto: Michal Sv√°ek / Wall Street Journal