Datele Eurostat releva o diferenta uriasa intre costul cu forta de munca/ora intre tarile din Uniunea Europeana. Bulgaria si Romania se afla la coada clasamentului, cu cel mai mic cost pe ora de munca, in vreme ce Danemarca si Belgia sunt tarile in care ora de munca este cel mai bine platita.

In 2017, costul mediu al fortei de munca/ora era de circa 26,8 euro in Uniunea Europeana si de 30,3 euro in zona euro. Tarifele sunt valabile pentru intreaga economie, cu doua exceptii: agricultura si administratia publica. Diferentele de costuri au fost semnificative intre tarile membre UE. Cele mai mici s-au inregistrat in Bulgaria (4,9 euro), Romania (6,3 euro), Lituania (8 euro), Letonia (8,1 euro), Ungaria (9,1 euro) si Polonia (9,4 euro), iar cele mai mari in Danemarca (42,5 euro), Belgia (39,6 euro), Luxemburg (37,6 euro), Suedia (36,6 euro) si Franta (36 euro).

Sursa grafic: Eurostat

La nivel de industrie, anul trecut ora de munca costa, in medie, 27,4 euro in Uniunea Europeana si 33,4 euro in tarile din zona euro. In servicii, costul mediu al fortei de munca/ora era de 26,6 euro in UE si 29,3 euro in zona euro. In constructii, ora de munca a fost de 23,7 euro in UE si 26,7 euro in tarile din zona euro. In economia non-business (cu exceptia administratiei publice), costul mediu al fortei de munca/ora a fost de 27,2 euro in UE si 30,1 euro in tarile din zona euro.

Citeste si:
Peste 30% dintre romani, supusi riscului de saracie si excluziune
Eurostat: Peste 30% dintre...

Costurile cu forta de munca reprezinta suma dintre salarii si costurile non-salariale, cum ar fi contributiile sociale ale angajatorilor. Ponderea costurilor non-salariale din totalul costurilor fortei de munca/ora pentru intreaga economie a fost de 24,0% in UE si de 25,9% in tarile din zona euro. Ponderea costurile non-salariale a variat de la 6,7% in Malta, la 32,8% in Franta.

In 2017 fata de 2016, costurile cu forta de munca in intreaga economie au crescut cu 2,3% in tarile din Uniunea Europeana si cu 1,9% in tarile din zona euro.

In tarile din UE, cea mai mare crestere a costurilor cu forta de munca, in intreaga economie, exprimata in moneda nationala, a fost inregistrata in Romania (17,1%) si Bulgaria (12%).

In zona euro, cele mai mari cresteri ale costurilor cu forta de munca au fost inregistrate in tarile baltice: Lituania (9%), Estonia (7,4%) si Letonia (7%). Singura scadere a costurilor cu forta de munca a fost inregistrata in Finlanda (1,5%).

Citeste si:
Pe hartie, 1,7 milioane de romani NU au muncit nicio zi in viata lor
Statistica europeana: Pe...

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Reconversia, masura de reducere a deficitului de forta de munca