Masurile extreme de securitate in cazul examenelor nationale pentru absolventii claselor a VIII-a si a XII-a ma duc cu gandul la faptul ca scoala romaneasca in examene s-a transformat intr-un loc potential al contraventiilor si infractiunilor in loc sa ramana o institutie de invatamant si de formare a caracterelor. In loc sa investim in prevenirea fraudei in educatie nu mai bine investim in educatia propriu-zisa?

Din dimineata zilei de 18 iunie a.c., aproximativ 143.000 de elevi absolventi ai clasei a VIII-a si, din 25 iunie, 135.000 de elevi absolventi de liceu din Romania se afla, ca emotie, performanta si tensiune, sub codul rosu al examenelor nationale. Inmultind cifrele acestea cel putin cu trei (mama, tata si macar un bunic), ajungem la 834.000 de suflete aflate sub acelasi cod de emotie si ingrijorare. Adaugand fratii, surorile, rudele si prietenii acestora, putem afirma, si nu e numai metafora, ca Romania intreaga se afla sub codul rosu al examenelor nationale.

Ce este atat de important si de periculos la aceste examene, incat e nevoie de asemenea masuri de securitate?

Daca mai tinem cont si de faptul ca scolile si liceele in care se desfasoara aceste examene nationale sunt pazite de jandarmi si politisti, ca salile de examen sunt supravegheate permanent cu aparatura audio-video si de profesori asistenti, ca toti membrii comisiilor de organizare si de evaluare ale acestor examene dau si semneaza declaratii ce cad sub incidenta codului penal, ca elevii nu au voie in salile de examen decat cu documentul de identitate si cu instrumentele de scris, eventual si o sticla cu apa, ca nu poti face parte din comisiile de examen daca ai rude si afini pana la gradul IV dintre candidatii la aceste examene, chiar daca acestia dau examenul la Pascani, spre exemplu, in timp ce tu esti membru intr-o comisie la Oradea sau Deva, ca lucrarile, securizate cu grija, sunt trimise sub escorta Ministerului de Interne pentru corectare spre alte judete, destinatii doar de putini stiute, am putea crede ca examenele nationale nu se desfasoara in scoli, ci in institutii specializate, de maxima siguranta.

Citeste continuarea pe Revista CARIERE

Sursa foto: Revista CARIERE

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri