Cu siguranta, fiecare din noi s-a intrebat la un moment dat cat castiga colegii de munca sau ce salariu primeste seful. Acum, in Elvetia, exista o modalitate de a afla toate astea.

Recent, in Elevetia a fost lansat site-ul zeigdeinenlohn.ch (Zeig Deinen Lohn, care se traduce prin "fa-ti public salariul"), iar in mai putin de o saptamana peste 500 de oameni si-au postat lefurile alaturi de o fotografie, ca sa fie recunoscuti, scrie euronews.com. Site-ul a fost creat la initiativa unui sindicat din Elvetia, Unia.

Cei care si-au facut publice salariile pe site provin din sectoare economice diverse, de la inspector in industria petroliera (32.369 de euro), la menajera (2.800 de euro).

Cum functioneaza

Utilizatorii trebuie sa se inregistreze cu numele, denumirea jobului, numele companiei la care lucreaza (optional), industria in care lucreaza, daca au job part-time sau full-time, genul, varsta. Fiecare persoana trebuie sa posteze fotografii pentru a fi recunoscuta.

Recomandarea pentru utilizatori este sa se asigure, inainte de a-si face public salariul, daca in contractul de munca exista vreo clauza care le interzice sa isi arate salariul. Cei care nu vor sa tina cont de aceasta clauza vor suporta consecintele.

Citeste si:
Femeile de peste 45 de ani obtin cel mai greu un loc de munca
Femeile de peste 45 de ani...

Captura foto: zeigdeinenlohn.ch

Se incearca distrugerea unui tabu

Nicole Niedermueller, purtatorul de cuvant al sindicatului Unia, a declarat, pentru Euronews, ca in Elvetia cetatenii (de la prieteni apropiati pana la soti) se feresc sa vorbeasca deschis despre salariile pe care le castiga.

"Salariul este tabu pentru elvetieni. Odata cu crearea acestui site, incercam sa distrugem acest obicei", a declarat Nicole Niedermueller.

Citeste si:
Recrutarea e buna, dar haideti sa facem si dezvoltare!
Recrutarea e buna, dar...

Faptul ca ne ferim sa vorbim deschis si asumat despre banii pe care ii castigam intretine o anumita inegalitate in societate, a adaugat aceasta.

Transparenta pentru egalitate

Sindicalistii de la Unia spera ca odata cu lansarea site-ului au facut primul pas catre o societate deschisa catre dialog, dandu-le ocazia, atat barbatilor, cat si femeilor, sa vada cu cat sunt platiti cei care indeplinesc exact aceleasi roluri si pentru cate ore de munca. In felul acesta, sindicatul elvetian spera ca va contribui la reducerea discriminarii salariale.

"Atunci cand un sef, de exemplu, nu stie cu cat sunt platiti angajatii lui, este destul de dificil pentru el sa le plateasca salarii egale. In Elvetia avem o problema serioasa cu inegalitatea salariala", a mai spus reprezentanta sindicatului.

Femeile castiga cu 20% mai putin decat barbatii

Potrivit unui studiu realizat in 2014 de catre Institutul de Statistica din Elvetia, femeile care lucreaza in mediul privat castigau cu 19,5% mai putin decat barbatii. Doi ani mai tarziu, in 2016, un alt studiu dezvaluia faptul ca, atat in sectorul privat, cat si in cel public, diferenta salariala dintre femei si barbati era de 12%.

Citeste si:
Elvetia: Protest pentru egalitate salariala intre barbati si femei
Elvetia: 20.000 de...

Insa discriminarea salariala nu se face doar in functie de gen. Cetatenii straini, inclusiv barbatii, sunt platiti mult mai putin decat rezidentii.

Ce spune legea despre egalitatea salariala

In Constitutia elvetiana exista inca din 1996 o lege care sustine egalitatea dintre femei si barbati, insa statul elvetian ia prea putine masuri pentru a reduce aceasta diferenta. In luna mai, Senatul a aprobat un proiect de lege prin care obliga companiile care au mai mult de 100 de abgajati sa realizeze o analiza privind egalitatea salariala o data la patru ani si sa faca publice rezultatele.

O mai mare transparenta privind lefurile angajatilor nu doar ca ar putea elimina inegalitatile salariale, dar ar putea avea un impact pozitiv si asupra mediului de lucru. "Atunci cand un angajat vede ca lucreaza intr-un sistem corect, va avea mult mai multa incredere in colegii si seful lui, chiar si in angajator. Un angajat multumit este mult mai productiv si va sta o perioada mai lunga in companie", a mai spus reprezentanta sindicatului elvetian.

Citeste si: 8 sfaturi practice inainte de a-ti negocia salariul

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Guvernul a adoptat noi obligatii pentru angajatori
Setari Cookie-uri