Salariul este principalul criteriu in functie de care romanii isi aleg cariera, angajatorul si chiar orasul in care vor sa locuiasca si sa lucreze. Bucurestiul ofera cele mai mari salarii, urmat de Cluj si Timis. La nivel de industrii, cele mai mari salarii sunt oferite in IT si telecomunicatii, banking sau asigurari si fonduri de pensii.

Bucurestiul, centrul financiar si de business al tarii, este nu doar cel mai mare angajator din Romania, ci si cel care ofera cele mai bune salarii pentru candidati. Astfel, castigul mediu net din Capitala este de 2.723 de lei pe luna, potrivit Paylab.ro, comparatorul salarial lansat de eJobs. Veniturile medii ale angajatilor din Bucuresti depasesc cu aproape 100 de lei, lunar, salariul mediu net pe economie, care, la finalul lunii septembrie, ajungea la 2.688 de lei, potrivit datelor INS.

Urmatorii in topul celor mai bine platiti angajati din Romania sunt cei din Cluj, care incaseaza lunar, in medie, 2.664 de lei. La scurta distanta de acestia se afla angajatii din Timis, care raporteaza o medie a veniturilor de 2.656 de lei. Judetele mai mici din Vestul si Centrul tarii vin din urma cu un plafon salarial similar si mult apropiat de cel din judetele mai mari. Astfel, in Alba, media salariala este de 2.591 de lei pe luna, in Harghita 2.539 de lei, iar in Brasov si Sibiu de 2.513 lei.

"Faptul ca Bucurestiul, Clujul si Timisoara sunt judetele care ofera cele mai mari salarii din Romania nu este o surpriza pentru nimeni. Aici isi desfasoara activitatea cele mai mari companii, locale si multinationale, toate sunt centre universitare importante, iar bazinul de candidati este urias. Cu toate acestea, este interesant faptul ca judete precum Harghita sau Alba au reusit sa detroneze zone care, aparent, au un potential mai mare, precum Iasi sau Constanta", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Salariul mediu pentru Iasi este de 2.394 de lei, iar pentru Constanta de 2.203 lei, potrivit Paylab.ro.

Citeste si:
Top salarii in Romania: cel mai bine si cel mai prost platiti angajati
Topul salariilor in Romania....

Judetele cu cele mai mici salarii din tara sunt Gorj (medie salariala de 2.006 lei), Vrancea (2.031 de lei), Mehedinti (2.093 de lei) si Buzau (2.094 de lei). In topul judetelelor cu salarii mici mai intra si Vasluiul si Calarasiul, unde depaseste usor pragul de 2.100 de lei.

La nivel de industrii, cele mai mari salarii sunt oferite in IT si telecomunicatii, banking sau asigurari si fonduri de pensii. La celalalt capat al topului, se afla industrii precum HoReCa, industria textila sau cea alimentara.

Citeste si: Angajatii la stat castiga cu 2.000 de lei mai mult decat cei de la privat

Citeste si:
Numarul de joburi pentru manageri in vanzari s-a dublat in 2018
Numarul de joburi pentru...

Sursa foto: beeboys / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Studiu: IT-istii romani au cele mai mici salarii din regiune