Aproximativ 4,7 milioane de tineri din tarile membre UE au finalizat educatia tertiara in 2016, arata datele Eurostat. Cei mai multi absolventi ai invatamantului tertiar au fost in Franta (773.000), Marea Britanie (754.000), Germania (557.000) si Polonia (488.000).

Educatia tertiara este nivelul de educatie oferit de universitati, universitati tehnice, institute de tehnologie si alte institutii care acorda diplome academice sau certificate de competenta profesionala superioara.

Mai mult de o treime (34%) dintre studentii care si-au finalizat cursurile invatamantului tertiar au absolvit facultati de stiinte sociale, jurnalism, informatica, business, administratie si drept. 15% dintre tineri s-au specializat in inginerie si constructii, 14% in medicina, 11% in arte si stiinte umane, 11% in stiinte naturale, matematica, statistica si IT si 9% in educatie.

Captura FOTO: ec.europa.eu

Aproape 30% dintre tinerii...
Citeste si: Desi muncesc, tinerii romani tot sunt expusi riscului de saracie

Absolventi de stiinte sociale, jurnalism, informatica, business, administratie si drept

Cea mai mica pondere a absolventilor de stiinte sociale, jurnalism, informatica, business, administratie si drept a fost inregistrata in Finlanda si Spania. La polul opus, cea mai mare pondere de astfel de absolventi s-a inregistrat in Luxemburg (52%) si Bulgaria (49%), potrivit Eurostat.

Absolventi de inginerie si constructii

Cea mai mica pondere a fost inregistrata in Luxemburg, Olanda, Malta, Marea Britanie, in timp ce ponderea cea mai mare a fost in Austria (20%), Portugalia (21%) si Germania (22%).

Eurostat: Romania, tara cu...
Citeste si: Eurostat: Romania, tara cu cel mai mare deficit guvernamental din UE

Absolventi de medicina

Cea mai mica pondere de absolventi (8%) s-a inregistrat in Luxemburg, Bulgaria, Germania, Austria si Cipru, iar cea mai mare in Finlanda si Danemarca (ambele cu 20%), Suedia (22%) si Belgia (27%).

Absolventi de stiinte umane

In arte si stiinte umane, cea mai mica pondere a absolventilor, sub 8%, a fost inregistrata in Letonia, Slovacia, Austria, Polonia, Bulgaria si Suedia, Marea Britanie (14%) si Italia (16%).

Eurostat: Romania, in randul...
Citeste si: Eurostat: Statele UE cu cel mai mic numar de medici generalisti

Absolventi de matematica si IT

In Belgia, Cipru, Lituania si Bulgaria, ponderea acestor absolventi era, in 2016, de sub 7%. Ceva mai multi absolventi au avut Germania (14%), Irlanda (15%) si Marea Britanie (17%).

Absolventi de stiinte ale educatiei

Romania, Italia si Franta erau tarile, in 2016, cu cea mai mica pondere a absoventilor de stiinte ale educatiei. Peste 16% erau in Spania, 17% in Ungaria si Cipru si 18% in Malta.

Romania, pe ultimele locuri in UE la educatie tertiara

Aproximativ 40% din locuitorii Uniunii Europene cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani aveau, in 2017, un nivel tertiar de educatie, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cel mai ridicat procent al persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani care au dobandit in 2017 educatie tertiara se inregistra in Lituania (58%), Cipru (56%) si Irlanda (55%), iar cel mai scazut in Romania (26%), Italia (27%) si Croatia (29%).

In 2017, una din trei trei persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani inregistra un nivel tertiar de educatie (34%), comparativ cu una din cinci in randul celor cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 de ani.

Sursa foto: Shutterstock.com

Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Romania, pe ultimele locuri in UE la educatie tertiara