Aproximativ 4,7 milioane de tineri din tarile membre UE au finalizat educatia tertiara in 2016, arata datele Eurostat. Cei mai multi absolventi ai invatamantului tertiar au fost in Franta (773.000), Marea Britanie (754.000), Germania (557.000) si Polonia (488.000).

Educatia tertiara este nivelul de educatie oferit de universitati, universitati tehnice, institute de tehnologie si alte institutii care acorda diplome academice sau certificate de competenta profesionala superioara.

Mai mult de o treime (34%) dintre studentii care si-au finalizat cursurile invatamantului tertiar au absolvit facultati de stiinte sociale, jurnalism, informatica, business, administratie si drept. 15% dintre tineri s-au specializat in inginerie si constructii, 14% in medicina, 11% in arte si stiinte umane, 11% in stiinte naturale, matematica, statistica si IT si 9% in educatie.

Captura FOTO: ec.europa.eu

Diferenta dintre teorie si...
Citeste si: Invatamantul gimnazial este obligatoriu in Romania? Nu pare!

Absolventi de stiinte sociale, jurnalism, informatica, business, administratie si drept

Cea mai mica pondere a absolventilor de stiinte sociale, jurnalism, informatica, business, administratie si drept a fost inregistrata in Finlanda si Spania. La polul opus, cea mai mare pondere de astfel de absolventi s-a inregistrat in Luxemburg (52%) si Bulgaria (49%), potrivit Eurostat.

Absolventi de inginerie si constructii

Cea mai mica pondere a fost inregistrata in Luxemburg, Olanda, Malta, Marea Britanie, in timp ce ponderea cea mai mare a fost in Austria (20%), Portugalia (21%) si Germania (22%).

Specialistii IT, greu de...
Citeste si: Criza de IT-isti in Europa: Angajatorii raman cu joburile neocupate

Absolventi de medicina

Cea mai mica pondere de absolventi (8%) s-a inregistrat in Luxemburg, Bulgaria, Germania, Austria si Cipru, iar cea mai mare in Finlanda si Danemarca (ambele cu 20%), Suedia (22%) si Belgia (27%).

Absolventi de stiinte umane

In arte si stiinte umane, cea mai mica pondere a absolventilor, sub 8%, a fost inregistrata in Letonia, Slovacia, Austria, Polonia, Bulgaria si Suedia, Marea Britanie (14%) si Italia (16%).

Peste jumatate dintre...
Citeste si: Angajatorii romani, dispusi sa lucreze cu muncitorii straini

Absolventi de matematica si IT

In Belgia, Cipru, Lituania si Bulgaria, ponderea acestor absolventi era, in 2016, de sub 7%. Ceva mai multi absolventi au avut Germania (14%), Irlanda (15%) si Marea Britanie (17%).

Absolventi de stiinte ale educatiei

Romania, Italia si Franta erau tarile, in 2016, cu cea mai mica pondere a absoventilor de stiinte ale educatiei. Peste 16% erau in Spania, 17% in Ungaria si Cipru si 18% in Malta.

Romania, pe ultimele locuri in UE la educatie tertiara

Aproximativ 40% din locuitorii Uniunii Europene cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani aveau, in 2017, un nivel tertiar de educatie, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cel mai ridicat procent al persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 34 de ani care au dobandit in 2017 educatie tertiara se inregistra in Lituania (58%), Cipru (56%) si Irlanda (55%), iar cel mai scazut in Romania (26%), Italia (27%) si Croatia (29%).

In 2017, una din trei trei persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 54 de ani inregistra un nivel tertiar de educatie (34%), comparativ cu una din cinci in randul celor cu varsta cuprinsa intre 55 si 74 de ani.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Eurostat: Romania, cele mai mari cresteri de preturi din UE