In 2018, candidatii romani au aplicat de 333.000 de ori pentru un job in strainatate, primul trimestru al anului fiind cele mai activ din acest punct de vedere, cu peste 30.000 de aplicari lunare, din ianuarie pana in martie. Pentru acestia, angajatorii au venit cu aproape 6.000 de locuri de munca, cele mai multe fiind scoase in piata de companii din Europa.

Domeniile cu cele mai multe optiuni pentru candidati au fost turismul si HoReCa, industria alimentara, sectorul medical si serviciile. Aproximativ jumatate dintre joburile scoase in piata de angajatori s-au adresat specialistilor cu nivel mediu de experienta si celor aflati in pozitii de management.

Germania domina, ca si in 2107, topul destinatiilor care au oferit joburi pentru candidatii romani, fiind, de altfel, si destinatia preferata de acestia. Este urmata, in clasament, de Marea Britanie, Olanda si Franta.

"Daca acum cativa ani, vedeam valuri uriase de romani care alegeau Italia si Spania, in ultimii doi ani, acestea au iesit din prima linie a preferintelor, iar una dintre explicatii sta in faptul ca au inceput sa plece tot mai multi specialisti, care aleg preponderent Vestul Europei, din doua motive principale: calitatea vietii, in general, si pachetele salariale foarte competitive", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Exista o relatie de proportionalitate directa intre tarile pentru care se posteaza cele mai multe anunturi de joburi si cele care atrag cele mai multe aplicari din partea candidatilor. Totodata, la fel ca si in anii trecuti, destinatiile din afara Europei incheie clasamentul celor mai activi angajatori din strainatate.

Peste 600 de joburi,...
Citeste si: Joburi pentru romanii care vor sa lucreze in strainatate

"Norvegia, Grecia si Cipru sunt tarile din Europa cu cele mai putine oferte de munca pentru romani. Si mai putin de atat, adica nu mai multe de 200 pe an pentru fiecare caz in parte, ofera angajatorii din SUA, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudita sau Canada", a mai spus Bogdan Badea.

Daca pentru candidati cele mai active luni ale anului trecut, in ceea ce priveste aplicarile, au fost ianuarie, februarie si martie, angajatorii au mentinut un interes constant aproape pe tot parcursul anului, postand, lunar, peste 400 de anunturi de joburi. Exceptie au facut noiembrie si decembrie, cand companiile din strainatate au incetinit ritmul angajarilor si au coborat sub pragul stabilit in restul anului.

La nivelul intregului an 2018, numarul total de aplicari, atat pentru joburile din Romania, cat si cele din strainatate a fost de peste 9 milioane. La randul lor, angajatorii au postat peste 130.000 de anunturi de joburi.

eJobs aduce in Romania prima...
Citeste si: eJobs adauga o noua linie de business in portofoliu

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
eJobs a anuntat rezultatele financiare pe 2018